Zemědělci na protest proti nízkým cenám mléka blokovali silnice

Foto: ČTK

Stovky českých zemědělců v pondělí protestovaly proti nízkým výkupním cenám mléka. Zemědělci blokovali během dopoledne dopravu na silnicích, dálnici D1 i u dálničních sjezdů. Na silnice vyjely zemědělské stroje, osobní a nákladní automobily.

Foto: ČTK
Příčinou jsou nízké výkupní ceny mléka, kvůli nimž hrozí vybíjení skotu a jak v České televizi podotkl prezident Agrární komory Jan Veleba, následkem toho hrozí také propouštění až 2 000 lidí. Zemědělci požadují zavedení minimální výkupní ceny mléka či státní podporu chovatelům skotu - takovou, jakou podle nich poskytují některé jiné vlády států EU. Letos podle Veleby utrží zemědělci kvůli cenám mléka o 4,5 miliardy méně než loni. Cena mléka se pohybuje v Česku kolem šesti korun za litr, před rokem to bylo více než devět korun.

Kolony blokovaly provoz v sedmi krajích, například v okolí Brna, na Vysočině, Šumpersku nebo v jižních Čechách. Protestů se zúčastnily stovky zemědělců a podle odhadů Agrární komory vyjelo asi 1 900 vozidel. Jaroslav Hunkes z brněnské Agrární komory je s akcí spokojen:

Foto: ČTK
„Nejdůležitější je, že jsme na to upozornili, v jaké jsme situaci. Jestli ta blokáda je totální nebo ne, to není až tak důležité. Důležité je, že se to dostalo do médií a mezi občany a že to třeba uslyší i někdo kompetentní, kdo má tu možnost to nějakým způsobem ovlivnit."

Podporu demonstrujícím vyjádřila Potravinářská komora.

Bývalý ministr zemědělství Petr Gandalovič vyzval minulý týden Agrární komoru, aby kvůli povodňové situaci od protestu upustila. To ale zemědělci odmítli. Jan Veleba v České televizi řekl, že posílají do zasažených oblastí potraviny a chtějí pomoci i jinak.

Foto: ČTK
"Za druhé zakládáme bankovní konto pomoci těmto oblastem se zvláštním zřetelem na zemědělství. Poptávka normálních zemědělců po této pomoci je veliká."

Ministr zemědělství Jakub Šebesta si také myslí, že protest je nešťastně načasován vzhledem k situaci, v níž se teď Česká republika kvůli povodním nachází. Ministr uvádí, že situace na trhu s mlékem je složitá a chápe složitou situaci farmářů. Není ale reálné, že by protesty něco změnily.

„Ministerstvo zemědělství nemá žádnou čarovnou hůlčičku nebo proutek, kterým by mávlo a vyřešilo jejich situaci ze dne na den. Notabene tady ministerstvo není od toho, aby vyřešilo komplet jejich situaci, je to i jejich záležitostí. A ty protesty, které jsou...Já jsem měl možnost vidět protesty v Bruselu, měl jsem možnost vidět protesty v Lucemburku. Ten způsob protestů nepřispívá k tomu, aby se situace zlepšovala."

Podle Jana Veleby byl ale pondělní protest zemědělců poslední možností, jak na katastrofální situaci v českém zemědělství upozornit. Pokud se nic nezmění, akce se zopakuje v mnohem větším rozsahu.