Zemědělci protestovali proti nízkým výkupním cenám mléka

Foto: ČTK

Celkem v sedmi krajích proběhly ve středu dopoledne protesty zemědělců proti nízkým výkupním cenám mléka. Farmáři vyjeli na silnice s těžkou zemědělskou technikou. Chtěli tak upozornit na to, že od nich mlékárny a obchodní řetězce kupují mléko hluboko pod cenou. Chovatelé proto už začali odvádět krávy na porážku. Ministr zemědělství tvrdí, že Evropská unie se zemědělcům snaží pomoci. Více už Milena Štráfeldová:

Foto: ČTK
"Jsme v koncích" nebo "Chceme zastavit vybíjení krav" uváděly transparenty, s nimiž ve středu ráno vyjeli zemědělci na silnice Plzeňského, Jihočeského, Pardubického, Královéhradeckého, Olomouckého a Jihomoravského kraje a kraje Vysočina. Důvodem jsou likvidační ceny mléka: výrobní cena jednoho litru se pohybuje kolem 8,50 korun, odběratelé je však vykupují jen za maximálně šest korun. Chovatelé tak musejí svá stáda porážet:

Jan Veleba,  foto: ČTK
"Úbytek je, z 5961 kusů skončilo 512. A už mám informace, že další zemědělci budou stavy snižovat,"

potvrzuje například ředitelka Krajské agrární komory v Hradci Králové Vanda Rektorisová. A podobná situace je i jinde v Česku. Od r. 1990 klesl stav dojnic z původního zhruba 1,2 milionu na 400.000 kusů. Kvůli nízkým cenám mléka by mohlo do půl roku skončit na jatkách dalších 7000 kusů. Podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby trvá propad cen mléka nejméně půl roku:

"Pokud tento stav bude pokračovat, dojde k razantnímu snižování stavu krav. To by bylo to nejhorší, co by nás mohlo potkat. Ten začátek je tady, jsou tady firmy, které likvidují krávy po stovkách."

Podle Jaroslava Kopisty z Okresní agrární komory v Chrudimi to bude mít dopad i na další zemědělské producenty:

"Vedle mléka se dostává do problémů celé odvětví produkce hovězího a s tím budou do problému vtaženy i obiloviny. Dochází k tomu, že české zemědělství je totálně redukováno."

Foto: ČTK
Farmáři se rozhodli na tento propad reagovat: kolony traktorů a zemědělských strojů pomalou jízdou zdržovaly zhruba dvě hodiny dopravu. Do akce se v jednotlivých krajích zapojily stovky zemědělců. Protesty na Vysočině od samého začátku sledoval zpravodaj Českého rozhlasu Daniel Burda:

"Vybrali úseky, kde předjíždění znesnadňuje plná čára nebo serpentýny. Třeba na Žďársku vyjede asi 65 traktorů s vlečkami a brzdit budou dopravu hlavně ve směru od Brna do Žďáru nad Sázavou."

Hlavní protestní akce proběhla v Chlumci nad Cidlinou na Královéhradecku. U pomníku sedláků poražených při selské rebelii v r. 1775 se sešlo asi pět set demonstrantů. Kromě garantování minimálních výkupních cen mléka požadovali také přijetí koncepce českého zemědělství. Podle ministra zemědělství Petra Gandaloviče ale současné protesty nic nezmůžou:

"Jako předsednická země jsme samozřejmě na toto téma mnohokrát iniciovali diskusi v rámci Rady ministrů, také Evropská komise již reagovala celou řadou tržních opatření, která pomáhají odčerpávat přebytečné mléko z evropského trhu. Není to zatím ještě stoprocentně účinné, ale už vidíme první známky zlepšování situace na trhu."