Zemědělská technika vyjede do ulic

Foto: ČTK

Zemědělci v Česku budou 13. října protestovat. Nelíbí se jim zejména krácení rozpočtu resortního ministerstva a podle nich nedostatečné přímé platby do zemědělství. Sníží se tak prý jejich konkurenceschopnost v porovnání s unijními sousedy. Rozhodli se proto vyslat do boje své pracovní pomocníky - zemědělskou techniku.

Jan Veleba,  foto: ČTK
Ani páteční jednání mezi Agrární komorou a ministrem zemědělství Petrem Gandalovičem nesplnilo farmářské požadavky. Agrárníci chtějí navýšení přímých plateb na 90 procent, jak podle nich už dříve slíbila vláda. Prezident Agrární komory Jan Veleba popsal, jak bude protest vypadat:

"13. října od osmi hodin na území České republiky uděláme celorepublikové protestní akce, které budou spočívat ve výjezdu zemědělské mechanizace po komunikacích. Udělá se to samozřejmě tak, abychom neporušili zákon. Bude to akce masovějšího charakteru a bude na většině území republiky."

Zemědělci budou protestovat i v Praze, konkrétní podobu komora teprve řeší. Jan Veleba ale nepředpokládá, že by blokovali úřad vlády nebo ministerstvo zemědělství. Myslí si, že jejich protest je v zájmu všech občanů:

"Škrty v rozpočtu by dopadly na spotřebitele ve zvýšení cen potravin. Všichni víme, jaké je to teď s potravinami, které se dováží ze světa, jak je dobré mít domácí potraviny. My bychom opravdu nechtěli, aby díky nízkému rozpočtu a ztrátě konkurenceschopnosti třeba mléko a podobné komodity dopadly tak, jak dopadla prasata."

Nelíbí se jim zejména to, že přímé platby mají být příští rok nižší o 2,8 miliardy korun. Ministr zemědělství Petr Gandalovič ale namítá, že přímé platby nejsou pro agrárníky jediným zdrojem financí.

"Vedle těch tzv. přímých plateb máme tady platby z Programu rozvoje venkova, to znamená, že to jsou evropské fondy. A zatímco u těch přímých plateb Česká republika a nové země mají horší podmínky prostě proto, že jsme do Evropské unie vstoupili později, tak máme možnost čerpat z tzv. Programu rozvoje venkova, což jsou investiční peníze. Vedle těchto peněz máme ještě Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond."

Miroslav Jírovský
Prezident Agrární komory však trvá na tom, že situace je neúnosná a na příští rok požaduje dorovnání přímých plateb na úroveň 90 procent, což podle něj mají od svých vlád přislíbeno zemědělci v Polsku, Maďarsku i na Slovensku.

Šéf Zemědělského svazu Miroslav Jírovský důrazně upozornil, že čeští zemědělci neprotestují za vyšší platy.

"Jde nám o to, že tyto dotace jsou určeny pro konkurenceschopnost zemědělského podnikání proto, abychom splnili požadavky na ochranu životního prostředí, které jsme přijali vstupem do Evropské unie. A to je ta podstata, proč do té akce jdeme."

Ministerstvo zemědělství se snaží požadované prostředky najít a s protestem farmářů nesouhlasí, říká mluvčí resortu Petr Vorlíček:

"My respektujeme právo na protest profesních i jiných organizací. My s tím protestem samozřejmě nesouhlasíme, nemáme pocit, že by byl adekvátní odpovědí v této situaci, ale každá organizace na to má právo."