Zemřel výtvarník a ilustrátor Jiří Šalamoun. Vytvořil nezapomenutelnou postavu Maxipsa Fíka

Jiří Šalamoun

Jiří Šalamoun, který zemřel ve věku 86 let, platí za jednoho z nejvýznamnějších českých ilustrátorů druhé poloviny 20. století. Pro jeho kresby je typická hravost, výrazová zkratka, nadhled a sarkasmus.

Jiří Šalamoun | Foto: Pavel Vácha,  Museum Kampa

Vytvořil nezapomenutelnou postavu mluvícího dobráckého Maxipsa Fíka. Na televizní obrazovce bavil děti i dospělé už od roku 1975.

"Snažil jsem se do jednotlivých dílů vkládat Prahu té doby. Rozkopaná místa, omlácené baráky a příběhy, které jsme zažívali," vzpomínal jednou Jiří Šalamoun.

Předlohou Fíkovi se stal skutečný pes z rodiny Šalamounovy: "Měl to být velký pes. Zrovna v té době chtěla dcera štěně a já si vzpomněl, že jsem kdysi v Anglii viděl bobtaila a moc se mi líbil. Koupil jsem jí tedy štěně bobtaila a sešlo se to nějak s Fíkem dohromady," uvedl v rozhovoru.

Později, v 80. letech, následovala série Divoké sny Maxipsa Fíka. Sám Šalamoun prý někdy v noci vstával a své sny si zapisoval. Tyto záznamy pak vydal knižně. Od 70. let také zveřejňoval básně, vydal sbírky Počasí na vraždu aneb Silná dobrá vůle a Andělíčku můj vrchní strážníčku aneb Labyrint po vybombardování.

Maxipes Fík | Foto: Filip Čermák,  Museum Kampa

Šalamoun ilustroval na 80 knižních titulů

Hobit,  1974 | Foto: Museum Kampa

Jiří Šalamoun graficky upravil a svými obrázky doprovodil více než stovku knih publikovaných nejen v Česku, ale také v Německu či v Polsku. Patří k nim například Poslední Mohykán J. F. Coopera, Kronika Pickwickova klubu Charlese Dickense, Hobit J. J. R. Tolkiena, Pohřební písně J. J. Ryby či Vraždy v ulici Morgue E. A. Poea.

Právě kriminální a hororový žánr, tajemno a magie patřily mezi autorova nejoblíbenější témata, která se objevují i v jeho autorských knihách a volných litografiích, často zpracovaných formou komiksu. Jeho ilustrační tvorba zahrnuje víc jak 80 titulů.

"Pro mě je literární dílo předmět k namalování. Je stejně konkrétní jako pro někoho krajina, kytice nebo akt. Mezi mnou a literárním dílem nastává vztah a co vznikne, je ilustrace," řekl jednou Šalamoun.

Foto: Filip Čermák,  Museum Kampa

Jeho práce jsou součástí sbírek mnoha galerií

Foto: Filip Čermák,  Museum Kampa

Šalamoun se narodil v roce 1935 v Praze, vystudoval grafiku. Jako pedagog vyučoval v Americe i v Evropě a 14 let vedl Ateliér ilustrace a grafiky na pražské UMPRUM.

Byl držitelem mnoha českých a zahraničních ocenění za knižní ilustrace. Šalamoun knihy nejen ilustroval, ale také graficky upravoval a vytvářel plakáty k filmům nebo divadelním představením.

Celkem Šalamoun uspořádal více než sto samostatných výstav doma i v zahraničí. Jeho práce jsou součástí sbírek mnoha galerií. A v březnu 2019 byl uveden do Síně slávy českého designu. A rodinné tradici pokračuje i jeho dcera Barbara, které je také ilustrátorkou.

Autoři: Zdeňka Kuchyňová , ČTK
klíčové slovo:
spustit audio