Kadaň bude mít Nábřeží Maxipsa Fíka

0:00
/
0:00

Severočeská Kadaň bude mít Nábřeží Maxipsa Fíka. Populární psí hrdina spisovatele Rudolfa Čechury se má stát lákadlem pro turisty, jaké tu ještě nebylo. Město na nábřeží hodlá vybudovat i spoustu atrakcí. Více se dozvíte od Zdeňky Kuchyňové v rubrice České nej..

Město Kadaň vsadilo na známou pohádkovou postavičku velkého psího chlupáče Maxipsa Fíka a věnujeme mu nejen sochu, ale i nábřeží. Vycházková trasa bude dlouhá asi dva kilometry a její součástí bude stezka pro cyklisty i dráha pro jezdce na kolečkových bruslích. Více už Petr Hybner z kadaňské radnice.

"Kadaň si vypracovala strategický plán, kde chce navázat na své slavné osobnosti z Kadaně a nejbližšího okolí a Maxipes Fík je rodák, jestli se to tak dá říct, z Ahníkova, což je zaniklá vesnička důlní činností mezi Kadaní a Chomutovem. My jsme ho vlastně Chomutovu sebrali a bude tady mít jak narozeniny, které budou 14. května, tak bude vznikat nábřeží Maxipsa Fíka."

Jaké to nábřeží bude, čím bude připomínat Maxipsa Fíka?

"Maxipsa Fíka bude připomínat samozřejmě názvem, ale to by bylo málo. Budou tam sochy v nadživotní velikosti jak Maxipsa Fíka, tak jeho nejbližších přátel, což byla dívka Ája. Asi taky znátu stavbu té krásné boudy Maxipsa Fíka. Budou tam tyto výjevy z pohádek. Nechceme, aby to bylo přehuštěné, aby to nebyl Disneyland, ale chceme připomínat dětem Maxipsa Fíka."

Zatím je nábřeží Maxipsa Fíka ve fázi plánů. Stavět by se mělo začít v roce 2006. Městu se podařilo získat souhlas duchovního otce postavičky Rudolfa Čechury, který v kraji působil jako učitel a ředitel na venkovských školách. Na projekt se přijede v pondělí podívat i výtvarník Jiří Šalamoun.

"Oba dva zpočátku, když jsme projekt představovali, na to koukali s úsměvem, ale už se z toho stal takový fenomén, že myslím, že už jsou na naší straně. A třetí postava, která k tomu patří, je herec Josef Dvořák, který má ke Kadani hodně blízko. On je sice rodák z Cerekve, ale tady v Kadani vyrůstal a žil."

Jsou lidé rádi, že budou mít takovéto zvláštní nábřeží?

"Stejně jak reagovali páni autoři a spisovatelé, tak i lidi zpočátku reagovali s úsměvem, že jde o nějakou recesi. Řekl bych, že jsou s tím všichni smířeni a už se těší, co z toho může vylézt, protože se na to dá nabalit spousta dalších akcí a aktivit."

Město si od Nábřeží Maxipsa Fíka slibuje příliv turistů, a to i zahraničních. Kreslená postavička z Čechurovy dílny totiž provází dětstvím mrňata nejen v Čechách, ale i po Evropě. A navíc, jak už zmínil Petr Hybner, v Kadani chtějí pro velkého chlupáče uspořádat oslavu narozenin. Spatřil totiž světlo světa před rovným čtvrtstoletím.

10
50.376255000000
13.270647000000
default
50.376255000000
13.270647000000