Zemřela legendární oštěpařka Dana Zátopková

Dana Zatopkova, photo: Filip Jandourek

Ve věku 97 let zemřela legendární atletka Dana Zátopková, olympijská vítězka v hodu oštěpem z Helsinek 1952. Vdova po slavném běžci Emilu Zátopkovi zemřela 13. 3. brezna ráno v Ústřední vojenské nemocnici v Praze.

Dana Zátopková | Foto: Filip Jandourek,  Český rozhlas

Jak uvedl předseda Českého klubu olympioniků Oldřich Svojanovský, byl za ní naposledy v sobotu. "Psychicky byla úplně v pohodě, do poslední chvíle jí to pálilo, ale tělo jí přestalo sloužit." I po devadesátce se Dana Zátopková angažovala v olympijském hnutí.

"Byla to osobnost, která nám bude velmi chybět. Velice chytrá, zábavná a vtipná žena, kamarádka. Všechno v životě věnovala sportu a Emilovi. Nedá se slovy ani vyjádřit, jak nám bude scházet," vzpomínal Svojanovský. Předseda ČOV Jiří Kejval dodal, že paní Dana byla vzorem pro generace olympioniků.

Danu Zátopkovou navštěvovala i Barbora Špotáková

Dana Zátopková,  foto: Ivana Roháčková,  ASC Dukla
Olympijská šampionka ráda sledovala i počínání svých oštěpařských nástupců. Pravidelně ji navštěvovala světová rekordmanka Barbora Špotáková, která za ní zavítala i před loňským mistrovstvím světa v Dauhá.

Zátopková milovala společnost. "Radost mně udělá to, že mám kolem sebe pár přátel, s kterými se můžu sejít a můžu se trochu něčemu zachechtat," svěřila se krátce před svými pětadevadesátinami. To už cítila, že se na ní věk podepisuje.

Zlaté medaile jim lidé změnili ve stříbrné

Manžela Emila Zátopka přežila o téměř dvacet let. Oba se narodili 19. září 1922 a ve stejný den se také stali v Helsinkách olympijskými vítězi. Jejich zlaté medaile pak kde kdo obdivoval, až se z nich staly medaile stříbrné.

Emil a Dana Zátopkovi | Foto: APF Český rozhlas
"Byly pozlacené, ale za ty roky je chtěl každý vidět, až z toho lidé to zlato ochmatali," vyprávěla Dana Zátopková.

Vedle zlaté medaile z Helsinek získala i olympijské stříbro o osm let později v Římě. Mnohonásobná česká šampionka se dvakrát stala i mistryní Evropy (1954 a 1958) a v roce 1958 vytvořila v 35 letech výkonem 55,73 metru světový rekord.

U sportu zůstala i po konci kariéry v roce 1962. Pracovala jako trenérka, v letech 1960-1972 byla členkou ženské komise Mezinárodní atletické federace. V roce 1998 obdržela Olympijský řád, o 15 let později převzala Medaili Za Zásluhy.

Film Zátopek bude mít premiéru v srpnu

V připravovaném filmu Zátopek zvlární legendární českou atletku herečka Martha Issová a jejího manžela Václav Neužil. Film by měl mít premiéru letos v srpnu.

"Při poslední návštěvě jsem pochopil, že jsme si blízcí, když mi půjčila pantofle Emila Zátopka. Byly mi malé, ale hrdě jsem si je obul a četl jsem si knihu Náš život pod pěti kruhy,"řekl režisér filmu David Ondříček.