Zemřela významná česká krajanka v Chorvatsku Jiřina Staňová

Smutné zprávy přinášíme ve vysílání Radia Praha jen neradi, tentokrát se jim ale nemůžeme vyhnout. Tuto sobotu zemřela v Chorvatsku jedna z nejvýznamnějších českých krajanek Jiřina Staňová. Nadšená divadelnice, pečlivá redaktorka krajanských tiskovin i dlouholetá organizátorka krajanského dění na Daruvarsku a v celém Chorvatsku by se zanedlouho dožila šedesátin. Vzpomínku na ni připravila Milena Štráfeldová:

Jiřina Staňová
S paní Jiřinou Staňovou jsem se setkala hned několikrát - při svých návštěvách českých krajanů v chorvatském Daruvaru i při jejích cestách do České republiky. V roce 2002 byla v Praze u udílení ceny Gratias agit pro Svaz Čechů v Chorvatské republice, o rok později tu zase ve Velké Chuchli předávala finanční dar českých krajanů pro školku postiženou ničivými záplavami. Spolu jsme strávily i několik dní v Daruvaru. Vyprávěla mi například o tom, jak Češi bránili své obce za domovinské války, při rozpadu Jugoslávie:

"Češi tady sehráli velkou, významnou úlohu, protože nechtěli odejít. Neexistovalo, že by třeba Češi na vesnici řekli: necháme to tady a jdeme do Čech. Tady Češi zůstali na vesnicích a řekli: budeme je bránit. A taky ano. Ihned, jak začala válka a ještě nebyla organizovaná obrana, Češi si vytvořili svoje hlídky a ty vesnice si prostě hlídali, protože Daruvar byl obklopen srbskými vesnicemi. Ale Češi si ty svoje vesnice ubránili."

Rozloučení s Jiřinou Staňovou,  foto: Lenka Laličová,  Daruvar
Paní Jiřina Staňová k početné komunitě českých krajanů na Daruvarsku patřila stejně, jako by se tu sama narodila. Pocházela přitom z Karlových Varů a do Daruvaru se přivdala. Jak ale připomíná předsedkyně Svazu Čechů v Chorvatsku Lenka Janotová, na krajanském dění měla mimořádný podíl:

"Paní Jiřina Staňová patřila mezi velikány české menšiny v Chorvatsku, protože od svého příchodu, kdy se sem v 70. letech přistěhovala z České republiky, se zcela věnovala našemu kulturně osvětovému životu."

Paní Staňová začala hned pracovat ve vydavatelství Jednota, učila tamní krajany české lidové písně a tance a především hrála a režírovala divadlo:

"Nejenom že vedla daruvarskou divadelní skupinu, ale jako předsedkyně divadelní rady při Svazu Čechů se maximálně angažovala v tom, aby se pořádaly různé semináře pro nové režiséry, aby se naše krajanské divadlo vyzvedlo na vyšší úroveň."

Ani v posledních letech, kdy ji už zastihla těžká nemoc, nechyběla Jiřina Staňová snad na jediném divadelním představení českých krajanů. Mnoho sil ale během uplynulých pětatřiceti let věnovala i českému vydavatelství Jednota. Působila v něm jako novinářka, redaktorka, později i jako jeho ředitelka. Podle současné šéfky vydavatelství Libuše Stráníkové dbala i na to, aby si krajané udrželi co nejlepší češtinu:

"Velice pečlivě mýtila naše krajanské jazykové nešvary a zároveň si s oblibou pohrávala s jazykem."

Lenka Laličová, naše rozhlasová kolegyně a redaktorka českého vysílání Radia Daruvar, se s paní Staňovou setkávala při mnoha krajanských akcích:

"Byla místopředsedkyně Svazu Čechů a snažila se maximálně pomoci kterémukoli krajanskému spolku. Bude nám všem velice scházet."