Židovské obce vyzvaly českou společnost k boji s neonacismem

Židovské obce při nedělní tradiční terezínské tryzně na památku obětía nacismu ostře kritizovaly vládu a soudy za to, že tolerují neonacismus. Podrobnosti k jejich výzvě, ve které se doslova píše, že doba hájení nacismu musí v České republice skončit, má Zdeňka Kuchyňová.

Pietní akt v Terezíně, kterého se na Národním hřbitově zúčastnilo asi 500 lidí včetně řady ministrů českého kabinetu, připomíná tisíce životů zmařených nacisty v Čechách a na Moravě. Přítomné ministry tentokrát nečekalo jen tradiční kladení věnců a projevy. Už předseda Českého svazu bojovníků za svobodu Jakub Čermín hovořil více o současnosti, než o minulosti. Řekl, že česká společnost vypadá, jako by v ní spolu bojovaly ideologie skinhaedů a anarchistů, zatímco většina lidí mlčí. Podle něj se tak děje především proto, že společnost nikdo neučil a neučí demokracii, která podobným věcem může zabránit. Zemský rabín Karol Sidon pak s vládou za zády přečetl výzvu, v níž stojí, že činnost neonacistů je v zemi trpěna parlamentem, vládou i soudy:

"Vyzýváme každého, komu není lhostejný osud tolikkrát zkoušené evropské civilizace, aby důrazně žádali od svých politiků - doba hájení nacismu v České republice musí skončit."

Podle předsedy Židovské obce v Praze Tomáše Jelínka by česká veřejnost měla začít dávat najevo, že takové věci do České republiky nepatří. Židovské obce ve svém prohlášení uvedly, že chtějí v nejbližší době koncentrovat veškeré síly právě na boj s neonacismem a rasismem. Místopředseda vlády Vladimír Špidla v bezprostřední reakci na toto prohlášení podíl vlády na tolerování neonacistů odmítl:

"To, že by vláda a justiční orgány tolerovaly projevy neonacismu, to není pravda, ale je pravda, že projevů neonacismu je v České republice víc, než je přiměřené, než je vůbec možné."

Proto vláda bude iniciovat některé kroky, jež by měly tento nepříznivý vývoj zvrátit. Potvrdil to přímo v Terezíně ministr kultury Pavel Dostál:

"Vláda prostřednictvím ministerstva vnitra, prostřednictvím novelizace trestního řádu udělá snad vše pro to, aby tyto záležitosti byly minimalizovány nebo úplně odstraněny."

Právě v neděli měl v Újezdu nad Lesy nedaleko Prahy proběhnout další koncert rasistických kapel. Policie zvolila nezvyklou taktiku a byla úspěšná. Majitele restaurace, v níž se mělo vystoupení konat, přesvědčila, aby rozhlásil, že koncert neumožní. Skinhaedů pak přijelo jen asi dvacet.