Zloděj rekordní sumy zatím uniká

Foto: ČTK

Ať se nám to líbí nebo ne, i zločiny vstupují do dějin. O to se právě pokouší krádež více než půl miliardy korun z pražské bezpečnostní agentury G4S Cash Services.

Dřívější podoba Františka Procházky  (vlevo),  v současnosti by mohl mít odrostlejší vousy.  Foto: ČTK
I při současném poměru silné české koruny vůči slabé americké měně oněch 560 milionů představuje v přepočtu více než 31 milionů dolarů (nebo také přes 21 milionů eur). Takový objem peněz je s největší pravděpodobností historicky největší ukradenou částkou – pokud samozřejmě mluvíme o jednotlivém zločinu. Navíc jsou to hotové peníze, až 109 kilogramů pětitisícových bankovek. A pokud údajný zloděj sám nebyl terčem vydírání, pak se celá věc seběhla bez násilí. Podle dosud známých informací dokonce ani nemuselo jít o příliš sofistikovaný postup. Strážný bezpečnostní agentury zřejmě vybral celý obsah trezorové místnosti, přeložil do svého auta řízeného komplicem, a sám celých dalších deset hodin setrval ve službě. Na krádež provedenou v sobotu ráno se tak přišlo až kolem nedělního poledne. Pro vyšetřování je to samozřejmě komplikace. Naznačují to slova mluvčího pražské policie Tomáše Hulana: "Kriminalisté pracují s desítkami poznatků, které přišly především ze strany občanů. Nicméně nelze tvrdit, že jakýkoli tento poznatek je v současné době relevantní. Kriminalisté tyto poznatky vyhodnocují."

Foto: ČTK
Pachatelem by měl být třiatřicetiletý František Procházka, kterého jeho známí pro různá média popsali jako hodného kluka a „pohodáře“ – byť s dost nevyrovnanou finanční bilancí. Policejní mluvčí Iva Knolová ale upozorňuje: "Je ozbrojen. Je majitelem legálně držené střelné zbraně."

V úterý po celé odpoledne desítky policistů hledaly údajného zloděje v Praze 9 Hloubětíně, kde byl prý viděn, říká Knolová: "Dá se říci, že tady také pan František Procházka bydlel. Ale nejedná se o poslední dobu." Akce však úspěšná nebyla a policii zůstává utajena i totožnost komplice, který podle ní odvezl ukradené peníze v Procházkově autě.

Možná těžší, než rekordní sumu ukrást, nyní bude pro pachatele ji dostat do oběhu. V Evropě bude mít pod nohama příliš horkou půdu, dostat mimo Evropu metrák bankovek by zase mělo být příliš složité. Což ale mělo být i překonání bezpečnostních procesů v okradené agentuře, o kterých prezident asociace soukromých bezpečnostních služeb Jiří Kameník říká: "V takovýchto lokalitách, kde se počítají peníze, jsou velká bezpečnostní opatření. Jsou zde bezpečnostní technologie a musí jít skutečně o člověka, který k tomu měl příležitost, která mu nějakým způsobem byla svěřena. To znamená, přikláněl bych se k názoru, že se jedná o těžké selhání jedince."

Procházka přitom v agentuře pracoval jako řadový strážný asi čtvrt roku. A v trezoru se měl poměrně lehce dostat k sumě, která představuje celoroční obrat firmy v České republice. Což jsou bezpochyby silné podněty pro úvahy kriminalistů.