Zorka Kohoutová – královna české dechovky, jejíž hlas ocenil i Frank Sinatra

Zorka Kohoutová

Byly časy, kdy jsme tuto zpěvačku mohli v televizi vidět téměř každý týden. Postupně však dechová hudba ztrácela na popularitě. Přesto ale fanoušci a milovníci tohoto stylu nikdy nezapomenou jméno zpěvačky Zorky Kohoutové, jejíž zvučný hlas zněl v doprovodu největších umělců dechové hudby.

Zorka Kohoutová se narodila před 90 lety 16. dubna 1931 v jedné z nejkrásnějších částí staré Prahy, v Celetné ulici, hned vedle Staroměstského náměstí. Zpěvačka vždy s láskou vzpomínala na dětství, kdy v ulicích Starého Města bylo mnohem méně lidí, zároveň ale v její rodné uličce ještě jezdila tramvaj číslo 1.

Zorka Kohoutová | Foto: Česká televize

První vystoupení Zorky Kohoutové se konalo v roce 1952, tenkrát ale pouze zastupovala herečku Natašu Gollovou, která musela účast na koncertu odmítnout, protože získala roli ve filmu Císařův pekař. Avšak už v roce 1954 bylo Zorce nabídnuto angažmá v orchestru Karla Valdaufa. Nejprve pouze na pozici konferenciérky, záhy si ale pan Valdauf všiml, že má velmi krásný hlas, který je jako stvořený pro lidové písně. Zorku Kohoutovou si diváci zamilovali hned během prvních koncertů. A brzy vřelé city ke zpěvačce pocítil i Karel Valdauf a požádal ji o ruku. Následující rok se vzali.

Kromě zpěvu Zorka Kohoutová také výborně tančila a v Národní soutěži lidových tanců obsadila třetí místo.

Ocenění se dočkala i v zahraničí

Její manželství s Karlem Valdaufem trvalo téměř 15 let. Po rozvodu v roce 1970 se, o rok později, Zorka Kohoutová provdala za zpěváka Jaroslava Vatka. Ve stejných letech začala vystupovat se souborem Kutilka, jejich koncerty se těšily značné oblibě nejen v Československu, ale i v Maďarsku a Německu. Jejich hity se několikrát umístily na prvních příčkách místních rozhlasových dechovkových hitparád. Úspěch měli v USA, kde během let pořádali více vystoupení, a to nejen pro krajany. Tyto koncerty přilákaly pozornost veřejnosti i profesionálů: je známým faktem, že tenkrát Zorka Kohoutová zaujala manažera samotné Barbry Streisand, zatímco Frank Sinatra mluvil o jejím znělém altu v samých superlativech.

Zpívá Zorka Kohoutová | Foto: Supraphon
První vystoupení v USA se konalo roku 1981 a poslední v roce 1995. Kapelníci spolu se Zorkou měli z těchto návštěv nejeden pěkný zážitek, jedna historka jim ale utkvěla v paměti nejvíc. Účastnili se výletu lodí po Mississippi v New Orleans, na jejíž palubě vystupoval afroamerický orchestr. Hudebníci hráli populární skladbu Škoda lásky, pořád se ale nedokázali trefit do rytmu. Zorce Kohoutové to samozřejmě nedalo, a tak muzikanty oslovila: rytmus a doprovod vysvětlila a zazpívala.

Ústup ze slávy 

Postupně však popularita lidové dechové hudby začala upadat a s ní pohasínala i hvězda Zorky Kohoutové. Poslední ze svých velkých koncertů odzpívala před svým 80. jubileem v roce 2011 a od té doby vystupovala jen zřídka.

Zorka Kohoutová zemřela 19. srpna 2019 ve věku 88 let.