V Praze bude jubilejní mistrovství Evropy dechových kapel

V Praze se připravuje mistrovství Evropy dechových hudeb české a moravské dechovky. Začne sice za 14 dní, ale přípravy jsou v plném proudu a už teď se dá říct, že letošní ročník bude patřit mezi největší v historii mistrovství.

Mistrovství Evropy není jen kláním nejlepších dechových kapel, ale je zároveň i stanovením trendů, které budou kapely v dalších letech sledovat. Česko hostí mistrovství poprvé a jedná se o jubilejní desáté. Proto bude mít i mnohá nej. Dechovka se totiž hraje nejen v Evropě, ale i na obou amerických kontinentech. Kdy vůbec přišla dechovka do Čech, na to odpoví Václav Hlaváček ze Sdružení dechových orchestrů.

"Česká a moravská dechovka se datuje do 20. a 30. let minulého století, ale dechová hudba jako taková vznikala především u vojenských hudeb, což bylo někdy kolem roku 1850. Pak nastoupil legendární kapelník František Kmoch a jeho hudba z Kolína. Posléze nastupovaly další a další orchestry, ale sláva malých dechových orchestrů přišla až se skladbami našich klasiků Vejvody, Vacka, Poncara a dalších."

Mistrovství Evropy bude zajímavé i tím, že kapely budou hrát české písničky.

"Mnozí to možná neví, ale orchestry v zahraničí hrají především skladby našich autorů. Mimichodem to mistrovství Evropy ve správném hraní české a moravské dechovky si vymysleli v Německu."

I když se dnes dechovka v rádiích příliš nehraje, má velké množství posluchačů. Jak uvedl Václav Hlaváček, na festivaly chodí dva až tři tisíce lidí. Na mistrovství světa v dechovce je pozváno nejvíce hostů za celou historii - přes 350. Orchestry zahrají například na Vyšehradě, Pražském hradě či na Křižíkově fontáně, kde je kapacita 6 tisíc míst.