Zprávy

0:00
/
0:00

Poslanci budou o důvěře vládě jednat dlouho do noci

Poslanci na své úterní schůzi jednají o vyslovení důvěry koaličnímu kabinetu Bohuslava Sobotky. Mohou o ní jednat případně až do pozdní noci. Sněmovna si odpoledne na návrh koaličních klubů odhlasovala, že bude moci jednat případně i po 21:00 a po půlnoci. Jednací den končí podle řádu komory právě v 21:00. Z opozičních řad zaznělo, že jednání svými vystoupeními obstruují vládní poslanci. Sobotka na to podotkl, že v minulosti to bylo ve Sněmovna podle něho tak, že opozice diskutovala a vláda nereagovala a mlčela. Vzhledem k pohodlné koaliční většině a prohlášení poslanců opozičního Úsvitu, že při hlasování opustí sál, je prakticky jisté, že kabinet při hlasování důvěru získá.

Zeman našel 15 rozporů mezi programem vlády a koaliční smlouvou

Prezident Miloš Zeman našel mezi programovým prohlášením vlády a koaliční smlouvou 15 základních obsahových rozdílů. Řekl to v projevu k poslancům před hlasováním o důvěře koalici sociální demokracie, hnutí ANO a lidovců. Jako příklad rozdílů uvedl snižování DPH u různých položek. Kdyby byl právní puntičkář, prohlásil by prý, že je programové prohlášení vlády porušením koaliční smlouvy. Rozdíly, které prý jako pečlivý čtenář našel, podle něj nevyplývají ze zestručnění nebo naopak rozšíření textu, ale jsou obsahové. "V koaliční smlouvě se dokonce na dvou místech hovoří o tom, že má být snížena daň z přidané hodnoty na léky, knihy a případně další komodity," uvedl jeden z příkladů s tím, že programové prohlášení počítá pouze se snížením DPH na léky. Vládě však ve svém projevu popřál úspěch.

Zeman kritizoval měnové intervence ČNB

Prezident Miloš Zeman v proslovu před Poslaneckou sněmovnou vyslovil hlubokou nespokojenost s loňskou intervencí ČNB proti kurzu koruny. ČNB podle něj posunutím kurzu zpomalila vstup Česka do eurozóny. Svůj nesouhlas s intervencí vyjádřil prezident už loni v listopadu. Intervence centrální banky podle jeho tehdejšího vyjádření ještě nikdy ničemu neprospěly a vedly ke ztrátám. Deflace, které se ČNB obává, podle Zemana nehrozí. Zahájení intervencí označil za chybný a riskantní krok i bývalý prezident Václav Klaus. Intervence mají podle něj "velmi sporné efekty, ale velmi nesporné náklady". Analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek ale nevnímá intervence jako krok oddalující přijetí eura. "Přípravy na euro ještě nejsou tak daleko, aby intervence mohly narušit jejich průběh," uvedl. Ani podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka ČNB oslabením kurzu koruny nemohla ČNB oddálit přijetí eura, neboť neexistuje žádná oficiální snaha České republiky o brzký vstup do eurozóny. "V ekonomickém slova smyslu nás naopak intervence ČNB spíše přiblížila k takovému okamžiku a to ze dvou důvodů. Za prvé, po devizové intervenci ČNB bude vývoj inflace v ČR a v eurozóně v letošním roce téměř stejný. Za druhé, slabší kurz pomůže oživení české ekonomiky a znovunastartování reálné konvergence k úrovni eurozóny," uvedl.

Sobotka představil Sněmovně hlavní priority své vlády

Hlavními prioritami nové koaliční vlády jsou podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) prorůstová hospodářská politika, náprava chyb v reformách předchozích pravicových vlád a dobře fungující stát. Sobotka to uvedl ve zhruba čtyřicetiminutovém projevu k poslancům, které požádal o vyjádření důvěry svému týmu. Nová hospodářská politika bude podle Sobotky zaměřena na růst, prosperitu a nová pracovní místa. "Nebudeme brát lidem peníze formou zvyšování daně z přidané hodnoty," slíbil mimo jiné premiér. Odmítl také plošné škrty v investicích nebo v platech zaměstnanců veřejného sektoru. V souvislosti s nápravou reforem se zmínil o zrušení druhého pilíře důchodového systému, postupné zvyšování minimální mzdy ke 40 procentům průměrného platu nebo zvýšení slevy na dani na dítě. Sobotka se přihlásil také k prosazení zákona o státní službě k počátku příštího roku. Chce posílit informační a kontrolní systémy v rámci všech úřadů, obnovit finanční policii, zavést elektronickou evidenci tržeb a "omezit lichvu a zvůli soukromých exekutorů". Sobotka také uvedl, že programové prohlášení vlády je průnikem programů koaličních stran, tedy levicové ČSSD a proavostředových ANO a KDU-ČSL. Prohlásil rovněž, že programové prohlášení a koaliční smlouva "nejsou v rozporu, ale vzájemně se doplňují". Reagoval tak na slova prezidenta Miloše Zemana, že v obou dokumentech je 15 obsahových rozdílů.

Všichni poslanci ANO budou pro vládu, lidovcům chybí Gabal

Všichni poslanci hnutí ANO budou podle očekávání hlasovat pro důvěru nové vládě. Naopak další koaliční strana - lidovci - nebude úplně kompletní, z vážných zdravotních důvodů jí bude chybět poslanec Ivan Gabal. Koaliční kabinet sociální demokracie, hnutí ANO a lidovců by tak měl dostat 110 hlasů.

Úsvit při hlasování o důvěře vládě opustí sál, KSČM se zdrží

Poslanci Úsvitu přímé demokracie Tomia Okamury odejdou při hlasování o důvěře koaliční vládě ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL ze sálu. Kvůli postoji sociální demokracie a lidovců k referendu nemohou dát kabinetu důvěru, uvedl na tiskové konferenci šéf strany Tomio Okamura. Koalici nepodpoří ani největší opoziční strana KSČM, její poslanci se při hlasování zdrží. Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa poslanci jeho strany sice oceňují posun oproti pravicové vládě Petra Nečase (ODS), ve vládním programovém prohlášení ale podle něj chybí řada věcí. Postrádá závazek "neprivatizace" Lesů ČR či definování vztahu k asociaci krajů. Šéf poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik se domnívá, že vláda nebude schopna naplňovat sliby, které v prohlášení uvádí. Pochybnosti mají komunisti především o ministrovi zemědělství Marianu Jurečkovi (KDU-ČSL).

ODS nepodpoří Sobotkovu vládu, bude hlasovat proti důvěře

Poslanci opoziční ODS důvěru vládě nevysloví. V Poslanecké sněmovně budou hlasovat proti kabinetu premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Na tiskové konferenci ve Sněmovně to řekl předseda strany Petr Fiala. Občanským demokratům vadí údajné rozpory v koaličním programovém prohlášení. Podle Fialy není možné, aby vláda sehnala dostatek financí na splnění všech svých slibů. Podle Fialy není jasné, kde chce vláda brát peníze na financování svých priorit v sociální oblasti. Nelze rušit zdravotnické poplatky, zvyšovat důchody, platy a finančními injekcemi stimulovat příchod zahraničních investorů, když kabinet nevybere dostatek peněz, řekl. Zejména hnutí ANO přitom nechce zvyšovat daňovou zátěž, dodatečné peníze hodlá získat například důraznějšími úsporami v chodu státních institucí.

Klaus: Prohlášení vlády by měla Sněmovna odmítnout

Bývalý prezident Václav Klaus zkritizoval programové prohlášení vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD) jako vágní. Vláda podle něj slibuje řadu zákonů, aniž naznačila, v jaké podobě je chce prosadit. Sněmovna by měla prohlášení odmítnout, uvedl Klaus na tiskové konferenci. "Nás popuzuje a zlobí, že je ve vládním prohlášení pouze nazvána celá řada zákonů, z jejichž názvů prostě nelze vůbec nic usuzovat ohledně jejich politického směřování či koncepce. Jsou to pro nás jen prázdné přísliby," řekl Klaus. Jako příklady zmínil zákony o kultuře, o cestovním ruchu, o podpoře sportu či o státním zastupitelství. Za "falešný příslib" označil zákon o státní službě, který podle něj bude mít zcela opačný dopad - sníží prý kvalitu a zvýší rigiditu státních úředníků.

Babiš zpřísnil kontrolu výdajů na ministerstvu financí

Výdaje ministerstva financí budou procházet větší kontrolou. Ministr Andrej Babiš nařídil, aby veškeré výdaje úřadu nad 50.000 korun posuzoval první náměstek Lukáš Wagenknecht a výdaje nad půl milionu sám Babiš. Cílem je zajistit efektivní hospodaření s veřejnými prostředky. "Musíme mít přesný přehled o tom, na co ministerstvo financí vydává prostředky daňových poplatníků, a zabránit tak zbytečnému utrácení. Chceme s šetřením začít u sebe," uvedl Babiš s tím, že cílem je omezení provozních výdajů ministerstva. Zastavení plýtvání a kontrola výdajů státu bylo jedním z předvolebních slibů hnutí ANO, kterému Babiš předsedá. Rovněž programové prohlášení vlády hovoří o "racionalizaci hospodaření státu" a "auditu každého resortu".

Nová ombudsmanka Šabatová složila slib a ujala se funkce

Nová veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová dnes složila slib a ujala se funkce. Ombudsmankou ji poslanci zvolili v pátek, v tajné volbě porazila svého zástupce Stanislava Křečka. Šabatová složila slib do rukou předsedy Poslanecké sněmovny Jana Hamáčka (ČSSD). Podle něho může dát úřadu nový impulz, ač naváže na své předchůdce Otakara Motejla a Pavla Varvařovského. Šabatová, kterou doprovázel její manžel Petr Uhl, doufá, že její spolupráce se Sněmovnou bude plodná. Šabatová nyní odjede do Brna, kde úřad veřejného ochránce práv sídlí. Nová ombudsmanka nahradí Varvařovského, který se v prosinci funkce vzdal. Šabatová měla ve volbě senátní nominaci, exposlance ČSSD Křečka navrhl na ombudsmana prezident Miloš Zeman i Senát. Šabatovou poslanci zvolili až ve druhém kole tajné volby. Dostala tolik hlasů, kolik činil nejnižší nutný počet ke zvolení.

Pražská TOP 09 a ČSSD chce zavedení jednoho volebního obvodu

Praha směřuje k rozhodnutí, podle něhož by Pražané v podzimních komunálních volbách do zastupitelstva hlavního města volili pouze v jednom volebním obvodu. Shoduje se na tom vedení pražské TOP 09 i ČSSD. V minulých volbách byla Praha rozdělena do více obvodů, což někteří označovali za účelové. Znevýhodňovalo to totiž malé strany. TOP 09 chce prosadit změnu na jeden volební obvod, z něhož by se vybíralo 65 zastupitelů. Potřebuje především podporu ČSSD, se kterou má uzavřenu koaliční dohodu. A ČSSD zřejmě návrh podpoří. V Praze se naposled volilo v jediném obvodu v roce 2006. V předchozích i následujících volbách se město dělilo do několika vícemandátových volebních obvodů.

Vedení Prahy schválilo přestavbu Výstaviště i peníze pro Kongresové centrum

Vedení Prahy schválilo koncepci přestavby areálu Výstaviště. Rekonstrukce by se měla dotknout cest uvnitř areálu, okolí i celkového vnitřního uspořádání. Materiál musí schválit ještě zastupitelé. Od příštího roku bude areál spravovat městská firma Rozvojové projekty Praha, nyní jej má v nájmu Incheba. Na kolik přestavba vyjde a jak dlouho bude trvat, zatím není jasné. Koncepce vychází z toho, že památky jižní část areálu směrem do Holešovic budou rekonstruovány, a to včetně vyhořelého Průmyslového paláce. Ten má být zrekonstruován do původní podoby s multifunkčním využitím. V severní části žádné nové stavby vznikat nemají, jde totiž z větší části o záplavové území. Tato část by měla sloužit například pro pořádání festivalů. Na trati z Prahy do Kladna má u Výstaviště také vzniknout nová zastávka.

Pražští radní také rozhodli o navýšení základního jmění Kongresového centra (KCP) o 800 milionů korun, a to formou upsání nových akcií hlavním městem. Peníze budou sloužit na rekonstrukci budovy KCP, hotelu Holiday Inn a business centra. Úpis akcií musí ještě schválit na svém jednání 27. února zastupitelé hlavního města. KCP se od roku 2000 dostalo do dluhu zhruba čtyři miliardy. Ručitelem byl stát, KCP si totiž půjčilo na rekonstrukci kvůli zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky. Polovinu půjčky firma sama splatila. Dalších 1,85 miliardy korun v uplynulých týdnech zaplatil stát svým vstupem do majetkové struktury KCP. Centrum ročně vykazuje zisk zhruba 60 milionů korun.

Cenu za lidská práva získá dagestánská právnička

Cenu Homo Homini za obhajobu lidských práv udělí letos česká humanitární organizace Člověk v tísni dagestánské právničce Sapijat Magomedovové. Oceněná právnička podle Člověka v tísni zastupuje oběti nezákonného bití a věznění a zabývá se i neobjasněnými vraždami. Oznámila to Adéla Pospíchalová z mediálního oddělení organizace. Cena bude předána tradičně při zahájení festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět, které se letos koná 3. března v Praze. Člověk v tísni se rozhodl pro pětatřicetiletou Magomedovovou kvůli její osobní odvaze. "Zastupuje klienty ve velmi citlivých případech, které jiní právníci odmítají kvůli obavě o své bezpečí. Před čtyřmi lety byla napadena policisty, když chtěla navštívit klienta. Tento útok nebyl dosud vyšetřen," sdělila Pospíchalová. Právnička podle ní zastupuje i oběti sexuálního násilí, které je v Dagestánu stále tabu, a některé případy dovedla až k Evropskému soudu pro lidská práva. Společnost Člověk v tísni uděluje cenu Homo Homini do roku 1994 osobnostem nebo skupinám, které se významně zasloužily o prosazování lidských práv, demokracie a nenásilného řešení politických konfliktů. Loni cenu získal právník Intigam Alijev z Ázerbájdžánu, země sousedící s Dagestánem.

LN a MfD: Posudek nahrává Rittigovi, nelze říct, zda vznikla škoda

Posudek pro pražský dopravní podnik uvádí, že nelze říct, zda a jaká škoda firmě vznikla v kauze jízdenek, v níž je viněn i lobbista Ivo Rittig. Píšou o tom dnešní Mladá fronta Dnes (MfD) a Lidové noviny (LN). Policie v případu jízdenek pro pražský dopravní podnik obvinila pět lidí včetně Rittiga z praní špinavých peněz. Zakázku totiž prý nelze srovnat s jinou, obdobnou, protože taková neexistuje. Podle dřívějších informací médií uzavřel podnik s firmou Neograph nevýhodný kontrakt na výrobu jízdenek, který zprostředkovala společnost Cokeville Assets. Neograph jí prý odváděl 17 haléřů z každé jízdenky. Podle Nadačního fondu proti korupci byl konečným příjemcem těchto peněz asi Rittig. Lobbista nařčení fondu i policejní obvinění odmítá.

Policie obvinila 16 firem kvůli podvodům s příspěvky pro invalidy

Kriminalisté z Útvaru pro odhalovaní korupce a finanční kriminality obvinili 16 firem a tři osoby ze zneužívání příspěvků na zaměstnávání lidí se zdravotním postižením. Podle závěrů policie tím údajně od ledna 2008 do června 2012 způsobily škodu zhruba 600 milionů korun. Třem lidem, kteří byli obviněni z dotačního podvodu, hrozí trest od pěti do deseti let vězení. Sdělil to mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. Podle policie obchodní společnosti formálně zaměstnávaly co největší počet invalidů, aby od státu prostřednictvím úřadů práce získaly dotaci na každého postiženého pracovníka. Jednotlivý požadovaný příspěvek činil 8000 korun, přičemž invalidovi pak zaměstnavatelé vyplatili mzdu maximálně 2000 korun. Rozdíl po odečtení povinných odvodů pak údajně používali pro svoji potřebu. Kriminalisté v souvislosti s touto kauzou zajistili majetek v hodnotě 130 milionů korun, který většinou tvořily nemovitosti. Případ dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Praze.

Pojišťovny odhalily podvody za miliardu

Pojišťovny prokázaly loni pojistné podvody za více než miliardu korun, což je o dvě procenta více než předloni. Celkem prověřovaly přes 10.600 podezřelých případů, meziročně o 73 procent více. Informovala o tom Česká asociace pojišťoven. Nejvíce případů pojistného podvodu odhalily pojišťovny v pojištění motorových vozidel. Po předloňském poklesu narostl počet šetřených případů o více než 82 procent. Výše prokázané hodnoty se přiblížila hranici 400 milionů Kč. Největší objem prokázaných hodnot přesahující 458 milionů Kč byl dosažen v pojištění majetku a odpovědnosti. Podle světových statistik patří mezi podvody zhruba každý sedmý případ, který klient pojišťovnám ohlásí.

Policie odložila loňskou nehodu francouzského autobusu u Rokycan

Rokycanská policie odložila vyšetřování nehody francouzského autobusu, která se stala u dálnice D5 u Rokycan loni v dubnu. Autobus vezl francouzské studenty na výlet do Čech. Při nehodě zemřela patnáctiletá dívka a několik lidí se zranilo. Těžkým zraněním podlehl po 16 dnech i sedmapadesátiletý řidič. Právě on byl podezřelý z usmrcení z nedbalosti, protože ale zemřel, policie nemá koho stíhat a případ odložila, řekla rokycanská policejní mluvčí Hana Kroftová. Z vyšetřování případu a znaleckých posudků vyplývá, že řidič těsně před nehodou zřejmě krátce usnul. Podle posudků, které si policie u znalců objednala, byl autobus v době nehody v dobrém technickém stavu a neměl žádnou závadu. Znalci z oboru zdravotnictví vyloučili, že by řidič byl pod vlivem alkoholu či omamných látek. Pitva u něj neodhalila ani žádné náhlé poruchy zdraví, které by bezprostředně nehodě předcházely. Nehoda se stala loni 8. dubna v 6:35 na dálnici D5 ve směru na Prahu.

Spotřeba sýrů v ČR roste, přibývá specializovaných obchodů

Spotřeba sýrů v České republice pozvolna roste a přibližuje se průměrné spotřebě v Evropské unii, která dosahuje zhruba 17 kilogramů na osobu ročně. V posledních letech narůstá konzumace čerstvých a plísňových sýrů. Stále více lidí vyhledává různé sýrové speciality. Uvedl to předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček. Z dlouhodobého hlediska ale český zákazník nakupuje především polotvrdé sýry holandského typu, mezi něž patří především eidamy a goudy. Specifikem českého trhu je vysoká obliba tavených sýrů. Jejich průměrná spotřeba dosahuje více než dva kilogramy na osobu. Lidé podle Kopáčka již nekupují sýry jen jako základní potravinu. Čím dál častěji si například při různých oslavách či posezeních s přáteli dopřávají různé sýrové speciality. Mezi ně patří například velmi prozrálé archivní sýry nebo dovážené sýry s chráněným označením původu. Tento spotřebitelský zájem vedl i k otevírání celé řady speciálních sýrových prodejen (sýroték). Například italsko-česká společnost Orrero, která je největším světovým výrobcem tvrdého sýra typu parmazán, má v současnosti v Česku 11 prodejen La Formaggeria Gran Moravia.

Očkovací látka proti meningokoku skupiny B bude v dubnu v ČR

V Česku bude v dubnu k dostání očkovací látka proti meningokoku skupiny B, proti které jako jediné ze 14 existujících skupin neexistovala ochrana. Novinářům to řekla přednostka Kliniky dětských nemocí Fakultní nemocnice Brno Lenka Krpková s tím, že za posledních deset let v ČR meningitidou onemocnělo téměř 800 lidí. Více než třetina má přitom po závažné infekci následky. Podle Krpkové tomu lze zamezit právě očkováním. Malé děti do čtyř let jsou jednou ze dvou nejrizikovějších skupin, které může nemoc postihnout. Druhou skupinou jsou lidé ve věku od 11 do 25 let. Ve čtvrtině případů může nemoc, která se projevuje krvácením do kůže, skončit až úmrtím. U dětí hrozí postižení centrální nervové soustavy a opoždění vývoje, dále mohou vzniknout záněty srdečního svalu, hluchota, záněty kloubů a další.

V pražském Světozoru začne festival španělských filmů

Hororovým snímkem Čarodějnice ze Zugarramurdi režiséra Álexe de la Iglesia bude večer v pražském kině Světozor zahájen festival španělských filmů La Película. Letošní devátý ročník do 23. února představí na dvě desítky celovečerních a dokumentárních filmů reprezentujících to nejzajímavější z aktuální španělské kinematografie. Ve čtvrtek 20. února ovládne španělština i plátna brněnského kina Scala. Od 24. do 26. února se festival přesune do ostravského Minikina a do Bia Central v Hradci Králové. Vedle lehkých žánrů přimíchala dramaturgie do letošní mozaiky také psychologická či historická dramata, mystický horor, netradiční španělský western či dokumenty. Kompletní program je na http://www.lapelicula.cz www.lapelicula.cz .

Na českých aukcích loni sběratelé utratili rekordních 946 mil. Kč

Loňský rok byl na tuzemském aukčním trhu rekordní. Na šesti desítkách aukcí sběratelé a investoři utratili 946 milionů korun, což je o sedm procent meziročně více. Na tiskové konferenci to uvedli zástupci internetového serveru Artplus, který se tuzemským aukčním trhem dlouhodobě zabývá. Představili také ročenku, která údaje o českém aukčním trhu v roce 2013 shrnuje. Šéfredaktor časopisu Art&Antique Jan Skřivánek uvedl, že nejpozitivnější zprávou loňského roku však není výše obratu, ale vzrůstající kultivovanost aukčního prostředí. Českému aukčnímu trhu dominuje klasická moderna. Autoři ročenky také zveřejnili nový Art Index o situaci na současné domácí výtvarné scéně. Žebříček zahrnuje stovku českých výtvarníků narozených od roku 1950, kteří se v posledních deseti letech aktivně prosazovali na české a mezinárodní scéně. V čele žebříčku jsou Jiří Kovanda, Kateřina Šedá a Eva Koťátková. Mezi stovkou umělců se umístilo 48 finalistů či laureátů Ceny Jindřicha Chalupeckého.

Biatlonista Moravec získal v Soči bronz v závodu s hromadným startem

Biatlonista Ondřej Moravec vybojoval olympijský bronz v závodu s hromadným startem na 15 km a na hrách v Soči získal po stříbru ze stíhačky druhou medaili. Jaroslav Soukup dojel na 24. místě. Česko tak už má na olympijských hrách v Soči šest medailí a čtyři z nich zásluhou biatlonistů. Vedle Moravcových dvou cenných kovů byla stříbrná Gabriela Soukalová v závodu žen s hromadným startem a Soukup skončil třetí ve sprintu. "Paráda! Hned po závodu jsem si říkal, že to je pro mě jako zlato," uvedl Moravec, který měl čistou střelbu. "Čtyři nuly, super! Na víc jsem dneska neměl, takže jsem naprosto spokojený," prohlásil. Mužský závod s hromadným startem mužů se původně měl jet už v neděli, ale kvůli mlze se nemohl uskutečnit ani v pondělí a byl podruhé přeložen.

Dále ze Soči

Sdruženář Miroslav Dvořák obsadil v olympijském závodu na velkém můstku 11. místo se ztrátou 32 vteřin na vítězného Jörgena Graabaka z Norska. Stříbro získal další Nor Magnus Moan a bronz Němec Fabian Riessle. Další čeští reprezentanti skončili ve druhé polovině startovního pole - Tomáš Portyk doběhl na 25. příčce, Tomáš Slavík na 29. a Pavel Churavý na 32. pozici.

Rychlobruslařka na krátké dráze Kateřina Novotná neuspěla ani ve druhém závodu na OH v Soči, v rozjížďce na 1000 metrů při souboji upadla.

Čeští snowboardisté David Bakeš a Emil Novák vypadli na olympijských hrách v Soči v osmifinále snowboardcrossu a závod pro ně skončil hned po první jízdě. Oba ve svých rozjížďkách v dešti dojeli na čtvrtém místě, prvním nepostupovém. Snowboardcross mužů se měl jet už v pondělí, ale kvůli mlze byl přeložen na úterý a byla zrušena kvalifikace.

Martin Jakš a Aleš Razým pojedou ve středu olympijský sprint dvojic klasicky v běhu na lyžích. O možnost startovat se přihlásil i Lukáš Bauer, ač normálně sprinty nejezdí, ale náročná trať v Krasné Poljaně by mu mohla svědčit. Trenér Miroslav Petrásek se rozhodl, že postaví osvědčené duo.

Čeští hokejisté nastoupí v dnešním osmifinálovém zápase olympijských her v Soči proti Slovensku bez zraněného obránce Michala Barinky. V plánované sestavě ho nahradí Michal Rozsíval. Zápas začne v hale Šajba v 18:00 SEČ.

Čeští hokejisté mají po základních skupinách olympijského turnaje v Soči druhou nejhorší úspěšnost v přesilových hrách z dvanácti účastníků turnaje. Z dvanácti početních výhod ve třech zápasech využili jedinou díky gólu Jaromíra Jágra z utkání proti Lotyšsku a v početních výhodách mají úspěšnost 8,33 procenta. Horší jsou jen Švýcaři, kteří z devíti pokusů v přesilovkách neskórovali.

Olympijské představení dvacetileté snowboardistky Evy Samkové, která v neděli vybojovala první zlatou medaili pro český tým na zimních hrách v Soči, sledovalo v České televizi v přímém přenosu 818.000 lidí. Divácký podíl představoval 36,71 procenta. Sestřih závodu si o dvě hodiny později nenechalo ujít 845.000 diváků. Sledovanější ale byla štafeta běžkařů a hokejový zápas Ruska se Slovenskem. Vyplývá to z informací České televize.

Dále ze sportu:

Česká tenistka Lucie Šafářová bude hrát v Dubaji o postup do osmifinále dvouhry s Jelenou Jankovičovou ze Srbska. Bývalá světová jednička, která je na turnaji nasazena jako číslo pět, vyřadila v prvním kole ukrajinskou kvalifikantku Marynu Zaněvskou 6:4, 6:3.

Hokejisté pražské Sparty sehrají zápas závěrečného 52. kola základní části extraligy v pátek 7. března s Pardubicemi na ledě soupeře v ČEZ Areně a budou vedeni jako domácí tým. Sparta tak vyřešila možnou kolizi s utkáním Lva Praha v prvním kole bojů o Gagarinův pohár v Kontinentální lize, který se může hrát ve stejný den v pražské Tipsport Areně.

Fotbalista Martin Fenin už není podle serveru aktualne.cz hráčem pražské Slavie. Klub mu údajně vypověděl smlouvu kvůli hrubému porušování disciplíny. Kontrakt prý ale vypověděl i sám útočník s tím, že mu Slavia tři měsíce nezaplatila.

Český fotbalista Michael Rabušic si musí na premiérový start v italské lize ještě počkat. Jeho přestup z Liberce do Hellasu Verona už byl sice dotažen, při porážce 1:3 s FC Turín však reprezentační útočník zůstal na lavičce náhradníků.

Stejně jako před rokem se o Český pohár volejbalistů utkají týmy Liberce a Příbrami. Finálový zápas mužů dnes v Českých Budějovicích začne v 18:00, předtím budou od 16:00 o trofej bojovat ženy Prostějova a pražského Olympu.

Počasí:

Jasno, odpolední teploty 7 až 11 stupňů.