Zprávy

0:00
/
0:00

Miloš Zeman se v Soči sejde s čínským prezidentem

Prezident Miloš Zeman se v Soči sejde s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. Informuje o tom web Parlamentní listy. Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka bude mít Zeman v Rusku řadu dalších bilaterálních jednání, zejména k hospodářství a energetice. "Předpokládáme, že dojde k poměrně významnému jednání českého prezidenta s prezidentem Čínské lidové republiky, což je věc, na kterou jsme dlouho čekali," řekl Parlamentním listům ředitel zahraničního odboru Hradu Hynek Kmoníček. Ovčáček řekl, že Zeman kromě návštěv sportovišť a závodů českých sportovců absolvuje i pracovní jednání. S množstvím významných státníků se potká již na úvod olympijských her, kdy se zúčastní slavnostní večeře pořádané ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Server Aktuálně.cz upozornil, že do Soči se Zemanem letí i šéf společnosti Lukoil Aviation Czech Martin Nejedlý. Podle Ovčáčka se zahraniční cesty zúčastní z pozice prezidentova poradce pro energetiku.

Sněmovna podpořila rozsáhlou změnu zákona o potravinách

Sněmovna v prvním čtení podpořila rozsáhlou vládní novelu zákona o potravinách, která mimo jiné zvyšuje pokuty za klamání spotřebitelů a má zpřísnit označování nebalených potravin. Velcí obchodníci mají nově mít povinnost deklarovat, odkud pochází většina jejich zboží. Na kvalitu zvěřiny by nově měla dohlížet Státní veterinární správa. Zákon také navrhuje, aby obchodníci při pultovém prodeji nebalených potravin museli značit podíl hlavní složky výrobku a jméno výrobce. Obchodní řetězce s tržbami přesahujícími pět miliard korun ročně mají nově mít povinnost informovat u vstupu do prodejen údaj o pěti hlavních zemích, ze kterých pochází zboží v jejich nabídce. Svaz obchodu a cestovního ruchu (SOCR) však loni v listopadu tento záměr označil za protiústavní. Návrh zákona zvyšuje i některé sankce. Například maximální pokuta za nedodržení požadavků na označování potravin nebo kvalitativní parametry má vzrůst ze současných tří na deset milionů korun.

Sněmovna podpořila přísnější bezpečnostní pravidla na letištích

Poslanci v prvním čtení podpořili novelu zákona o civilním letectví, která zpřísňuje bezpečnostní pravidla na letištích. Zavedení přísnějších pravidel souvisí s rostoucími nároky Evropské unie na bezpečnost na letištích. Přísnější podmínky by se například měly vztahovat na lidi, kteří mají právo bez dohledu vstupovat na letištní plochu a do dalších vyhrazených prostorů na letištích. Tito lidé musí mít bezpečnostní osvědčení o spolehlivosti a v současné době pro jeho získání stačí výpis z rejstříku trestů a čestné prohlášení, že žadatel není stíhán policií a orgány činnými v trestním řízení. Podle ministerstva dopravy jsou však tyto podmínky nedostatečné, a proto by si měl nově Úřad pro civilní letectví (ÚCL) u každého vydávaného osvědčení vyžádat výpis z policejních databází.

Prezident jmenoval členem bankovní rady ČNB expremiéra Rusnoka

Prezident Miloš Zeman jmenoval novým členem bankovní rady České národní banky bývalého premiéra Jiřího Rusnoka (53). Ten nahradí v sedmičlenné bankovní radě Evu Zamrazilovou, které končí její šestiletý mandát 28. února. Prezident již od nástupu do funkce před rokem avizoval, že členem bankovní rady jmenuje právě Rusnoka. Bankovní rada ČNB určuje měnovou politiku země a rozhoduje o zásadních měnově politických opatřeních. Podle premiéra Bohuslava Sobotky je jmenování Rusnoka dobrým krokem. Mimo jiné uvedl, že Rusnok rozšíří názorové spektrum členů bankovní rady. Bankovní rada ČNB je sedmičlenná. Další výměna rady je možná v červenci 2016, kdy končí mandát guvernérovi Miroslavu Singerovi a členovi bankovní rady Kamilu Janáčkovi.

Profesory může jmenovat šéf Senátu, dohodl se Chládek se Zemanem

Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) se dohodl s prezidentem Milošem Zemanem na změně ve jmenování profesorů. Chládek po jednání na Hradě řekl, že prezident neměl námitky proti jeho návrhu, aby z chystané novely zmizela pasáž umožňující předsedovi Senátu navržené kandidáty na profesuru nejmenovat. Tradičně jmenoval profesory prezident, Zeman se chce ale této pravomoci po loňských sporech kolem jmenování akademika Martina C. Putny vzdát. Původně mělo jmenování přejít na ministra školství, to ale vysoké školy kritizovaly. Vláda poté bez porady s akademickou obcí schválila materiál, aby profesory jmenoval předseda Senátu, což se univerzitám také nelíbí.

Sněmovna vydala Svobodu (ODS) ke stíhání v kauze opencard

Sněmovna vydala bývalého pražského primátora Bohuslava Svobodu (ODS) k trestnímu stíhání. Policie ho stejně jako další radní viní v kauze městské karty opencard. Městu prý způsobili škodu asi 25 milionů korun. Pro Svobodovo vydání hlasovalo 101 ze 175 přítomných poslanců, proti jich bylo 55. Sněmovna o policejní žádosti už jen rozhodovala, debata o ní byla uzavřena už v úterý. Svoboda označil stíhání za nesmyslné a politické, s vydáním ale souhlasil. V tomto volebním období už Sněmovna vydala poslance za hnutí ANO Bronislava Schwarze. Někdejší policista je souzen pro podezření ze zneužití pravomoci a omezování osobní i domovní svobody.

ÚS odmítl stížnosti proti zahájení stíhání v kauze opencard

Ústavní soud (ÚS) nevyhověl stížnostem, které podali současní i bývalí pražští radní proti zahájení stíhání v kauze opencard. Jednu stížnost soudu adresovala skupina pěti politiků včetně nynějšího primátora Tomáše Hudečka (TOP 09), druhou pak samostatně podala radní Eva Vorlíčková (TOP 09). Oba podněty skončily odmítnutím, potvrdil ÚS Vlastimil Göttinger. Exprimátor Bohuslav Svoboda (ODS) vydaný Sněmovnou k trestnímu stíhání mezi stěžovateli nebyl. Vorlíčková si stěžovala například na to, že subjektivní stránka trestného činu nebyla v usnesení o zahájení stíhání dostatečně popsána. Stíhání je podle ní nezákonné. ÚS však žádný závažný zásah do základních práv Vorlíčkové nezjistil. Policie obvinění vznesla loni v březnu. Deset radních detektivové stíhají za údajné porušení povinnosti při správě cizího majetku a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže. Vznikla tak prý škoda asi 25 milionů.

Policie vyšetřuje další IT projekt Prahy za miliardu

Protikorupční policie vyšetřuje další problematický IT projekt města Prahy. Detektivové si minulý týden na magistrátu vyžádali veškeré dokumenty týkající se ekonomického systému. Odnesli si materiály a smlouvy uzavřené od roku 1992 s firmou Gordic. Město za problematický projekt zaplatilo více než miliardu korun. Podle některých informací ale náklady mohou dosahovat až částky 2,5 miliardy. Firma Gordic zajišťuje účetnictví magistrátu, městských částí, městské policie a 800 příspěvkových organizací města. Gordic je navíc jediným vlastníkem autorských práv k systému. Smlouva s firmou skončila Praze v závěru loňského roku. První náměstek primátora Jiří Vávra (TOP 09) už tehdy řekl, že bez ní hrozí městu ekonomický kolaps. Prodlužováním smluv se ale Praha zároveň dostává na tenký led zákona o veřejných zakázkách, podobně jako u opencard, za kterou stávající radní zřejmě čeká obžaloba.

Lessy skončí 28. února jako šéf policie, sbor povede náměstek

Policejní prezident Petr Lessy skončí 28. února ve funkci. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) najde nového šéfa policie ve výběrovém řízení, do té doby povede policii náměstek, jehož vnitro teprve jmenuje. Chovanec to řekl na setkání s novináři. Předchozí šéf policie Martin Červíček trvá na právním rozkladu svého odvolání. O funkci se znovu ucházet nebude. Jeho mise prý skončila v lednu, kdy jej ministr Pecina odvolal.

Zaorálek: Násilným řešením Janukovyč poškodí vztahy se Západem

Pokud prezident Viktor Janukovyč zvolí násilné řešení krize na Ukrajině, trvale poškodí své vztahy se Západem. Po setkání s náměstkyní amerického ministra zahraničí Victorií Nulandovou to řekl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Kyjev podle něj potřebuje Evropskou unii k obnově ekonomiky a bude ji potřebovat stále více. Cílem Západu je hledat takové řešení, které nepovede ke stupňování násilí, dodal. EU podle něj nemůže dopustit, aby v těsné blízkosti jejích hranic docházelo k násilnostem. Náměstkyně amerického ministra zahraničí navštívila Prahu v rámci turné po evropských zemích. Nulandová míří i na Ukrajinu. Již dříve důrazně odsoudila násilnosti proti demonstrantům, zastrašování ukrajinských médií a pokusy potlačit politickou aktivitu lidí.

Poslanci se přeli kvůli návrhu KSČM na zrušení lustračních zákonů

Poslanci se přeli kvůli návrhu KSČM na zrušení lustračních zákonů. Normy podle komunistů ztratily efekt, pravice je obhajovala s odkazem na ochranu demokratického řádu. Předloha KSČM bude čelit návrhu na zamítnutí už v úvodním kole, jak žádají ODS a TOP 09 a Starostové. Sněmovna debatu o lustračních zákonech nedokončila. Proti zrušení norem se již dříve rezolutně postavila KDU-ČSL. Lidovci dokonce uvedli, že pokud by další koaliční strany ČSSD a ANO byly pro, pokládali by to za porušení koaliční smlouvy. ČSSD bude mít asi volné hlasování, poslanci ANO budou nejspíš proti. Zrušení lustrací nepodporuje hnutí Úsvit. V souvislosti s lustracemi se v posledních měsících zřejmě nejčastěji skloňovalo jméno předsedy hnutí ANO, nového vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše. Babiš se na Slovensku soudí kvůli údajné spolupráci s komunistickou Státní bezpečností.

Tým ČSSD a ANO chce snížit náhrady za restituce o 13 miliard

Vyjednávací tým ČSSD a ANO k církevním restitucím požaduje snížení náhrad za nevydaný majetek zhruba o 13 miliard korun. Jedná také o úpravě inflační doložky a účelovém zavázání náhrad. Řekla to místopředsedkyně sociální demokracie Alena Gajdůšková. Podle současné dohody má stát církvím během 30 let jako náhradu za nevydaný majetek vyplatit 59 miliard korun navýšených o inflaci. Generální sekretář České biskupské konference (ČBK) Tomáš Holub ČTK řekl, že tento návrh nebude komentovat s ohledem na domluvu s týmem, že ani jedna strana nebude dopředu do médií zveřejňovat konkrétní informace.

Signatáři petice vyzývají poslance komunistu Ondráčka k rezignaci

Přes dvě stovky lidí podepsaly petici, která požaduje, aby se poslanec Zdeněk Ondráček (KSČM) vzdal mandátu. Autorům petice vadí, že Ondráček v roce 1989 zasahoval jako příslušník Veřejné bezpečnosti proti demonstrantům a také to, že se do parlamentu dostal za komunisty. "Považujeme za nemorální a nepřijatelné, abyste jakožto bývalý příslušník represivních složek komunistického režimu zastával post poslance, a podílel se tak na řízení demokratického režimu, proti jehož zavedení jste bojoval," uvedli autoři petice. Ondráčkovi také vytýkají, že je členem strany, která se od totalitního režimu mezi lety 1948 až 1989 nikdy dostatečně nedistancovala. Ondráček se k výzvě staví odmítavě, k věci se nechce vyjadřovat. Nynější poslanec byl podle médií u zásahu proti demonstrantům při takzvaném Palachovu týdnu v Praze, navíc jako agitátor čety zákrok obhajoval s tím, že demonstranti byli ozbrojeni například řetězy. Později působil jako vyšetřovatel Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality, od policie odešel v říjnu 2011.

Prodej osobních aut v lednu stoupl o 13 procent

Prodej nových osobních aut v lednu stoupl meziročně o 13 procent na 13.638 vozů. To je nejlepší výsledek za tento měsíc v posledních nejméně deseti letech. Uvedl to Svaz dovozců automobilů. Podle tajemníka svazu Pavla Tunkla registrace v lednu meziročně vzrostly ve všech kategoriích. Trh i nadále táhli firemní zákazníci s podílem téměř 68 procent. Zvýšil se zároveň podíl vozů s naftovým pohonem, který již tvořil přibližně 48 procent.

Osobní vozy mýto platit nebudou

Osobní auta na dálnicích platit mýtné nebudou. Případně zpoplatnění by se mělo týkat pouze užitkových vozidel sloužících k podnikání. Uvedl to mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák. Dementoval tak informace o uvažovaném zavedení mýtného i pro osobní vozidla, které se na konci minulého týdne objevily v některých médiích. Podle mluvčího šlo ale prý jen o špatnou interpretaci vyjádření ministra dopravy Antonína Prachaře. Ten sice uvedl, že si umí představit, že by mýtné měla platit i jiná vozidla než nákladní, ale v žádném případě tím nemyslel osobní vozidla, dodal mluvčí. Proti zavedení mýtného pro osobní automobily se mezitím ohradil například Autoklub ČR, který je považoval za neopodstatněné. Argumentoval tím, že škody na silnicích způsobené osobními vozy jsou na rozdíl od kamionů zanedbatelné.

Škoda začne v Indii vyrábět nového Yetiho

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto začne ve druhé polovině roku v indickém závodě Aurangabád vyrábět modernizovaný model Škoda Yeti. Tento měsíc bude v Indii uvedena na trh také nová Škoda Superb. Uvedl to Jakub Šulc z komunikačního oddělení automobilky. Vozy budou mít v těchto dnech v Indii výstavní premiéru na veletrhu New Delhi Motor Expo. Superb byl na indický subkontinent uveden v roce 2004, Yeti v roce 2010. Do konce roku 2013 prodala Škoda v Indii asi 15.500 Superbů a 4500 vozů Yeti. Celkem se v Indii prodalo od roku 2001 více než 187.000 vozů. Škoda Auto loni dodala zákazníkům 920.800 aut, což je meziročně o 18.400 vozů méně. V roce 2012 automobilka dosáhla obratu 262,6 miliardy korun. Na celkovém exportu České republiky se podílela 7,3 procenta. Letos by měla poprvé prodat přes jeden milion automobilů.

Tržby v maloobchodě loni vzrostly o procento

Tržby v maloobchodě loni meziročně vzrostly o procento, v roce 2012 o 1,1 procenta klesly. Uvedl to Český statistický úřad. V prosinci tržby maloobchodníků po očištění o vliv pracovních dní vzrostly o 3,6 procenta, doplnil ČSÚ. Ve srovnání s rokem 2012 lidé utráceli více především za nákup a opravy motorových vozidel, kde tržby reálně vzrostly o 3,7 procenta. V samotném maloobchodě nejvíce rostly tržby za zboží prodávané přes internet či prostřednictvím zásilkové služby, meziročně poskočily o 26,8 procenta. Ve specializovaných prodejnách se lépe prodávaly počítačová a komunikační zařízení, boty a oblečení nebo potřeby pro sport, kulturu a rekreaci. Naopak meziročně klesly tržby za pohonné hmoty, farmaceutické, zdravotnické a kosmetické zboží nebo zboží pro domácnost. Lidé v obchodech rovněž utráceli méně za potraviny, meziročně o 1,1 procenta.

Hlavní areál OP v Prostějov byl prodán za více než 50 milionů Kč

Hlavní areál zkrachovalého Oděvního podniku (OP) v Prostějově byl prodán za více než 50 milionů korun. Podle informací ČTK se jeho novým majitelem stane firma Astria Group se sídlem v Praze, která za tyto nemovitosti v odhadované hodnotě 180 milionů korun nabídla nejvyšší cenu. Do druhého kola výběrového řízení zájemci zaslali 13 nabídek, z nichž polovina byla na celé území včetně ústřední budovy. Prodejem areálu v Prostějově byla završena hlavní fáze zpeněžování majetku OP. Informaci o prodeji hlavního areálu OP v Prostějově ČTK získala z insolvenčního rejstříku, ve kterém ale není uvedena kupní cena ani jméno vítězné firmy, protože její vedení si to zatím nepřeje. Insolvenční správkyně OP Miloslava Horská prodej hlavního areálu potvrdila, avšak přesnou kupní cenu neuvedla. "Je vyšší než 50 milionů korun," podotkla. Z katastru nemovitostí vyplývá, že majitelem průmyslového areálu OP v Prostějově by se měla stát firma Astria Group z Prahy.

Nejnavštěvovanější výstavou roku 2013 byly Muchovy plakáty

Výstavou, která loni přilákala nejvíce návštěvníků, byla přehlídka plakátů Alfonse Muchy ze sbírky tenisty Ivana Lendla. Výstava se konala v Obecním domě v Praze a za pět měsíců ji vidělo 185.000 návštěvníků. Druhou nejnavštěvovanější byla kupkovská výstava Národní galerie Cesta k Amorfě, kterou vidělo téměř 49.000 lidí. Třetí nejnavštěvovanější výstavou se stala retrospektiva Karla Malicha v Jízdárně Pražského hradu s více než 35.000 vstupy. Údaje poskytl časopis Art&Antiques, který podrobná čísla zveřejní v pátek ve svém únorovém vydání. Důležitou roli v úspěchu výstav sehrála i výrazná reklamní kampaň, u Muchových plakátů i příběh spojený s někdejším tenistou. Pro srovnání s Malichovou výstavou lze uvést návštěvnost retrospektivy Zdeňka Sýkory v Galerii hlavního města Prahy, která v roce 2010 přilákala téměř 13.000 lidí. Nejvyšší návštěvnost instituce jako celku měla Národní galerie v Praze. Celkem ji za rok 2013 navštívilo přes 386.000 lidí, což bylo o 13 procent méně než o rok dřív. Nejnavštěvovanějším objektem se stal Veletržní palác, do něhož se přišlo podívat na 190.000 lidí, což je o 25.000 více než v roce 2012. Tento nárůst přibližně odpovídá počtu návštěvníků, kteří se šli podívat pouze na Slovanskou epopej a stálé expozice NG vynechali.

Muzeum umění představuje největší retrospektivu Káji Saudka

Muzeum umění v Olomouci otevře ve čtvrtek retrospektivu díla krále českého komiksu Káji Saudka. Výstava s názvem Hommage à Kája Saudek je umístěna v největším muzejním výstavním sálu v Trojlodí. Expozice představí návštěvníkům několik set originálních děl z jeho tvorby. Podle zástupců muzea jde o největší přehlídku Saudkových děl. Vystaveny jsou jeho kresby k filmu, televizním seriálům, hudební a filmové plakáty či volná malířská tvorba. Stěžejní část výstavy tvoří komiksy. Návštěvníci spatří i unikáty. Podle zástupců muzea bylo nejtěžší Saudkova díla shromáždit. Podstatná část jeho tvorby je v rukou desítek soukromých sběratelů. Na výstavě spolupracovala i výtvarníkova rodina. Zhruba polovina exponátů pochází z rodinného archívu. Na konci dubna pořadatelé výstavy chystají akci deseti nejlepších komiksových kreslířů, kteří složí poctu Saudkovi výzdobou čtyřicetimetrové ohrady u muzea. Expozice bude otevřena do poloviny května.

Českou technologii na recyklaci použitého oleje využijí v Číně

Českou technologii na recyklaci použitého fritovacího oleje využijí v Číně. Jde o biotechnologii Hydal. Sdělila to agentura CzechInvest, která organizovala spolupráci mezi čínským podnikem Suzhou Cleanet a českou firmou NAFIGATE Corporation. Dohoda čínské firmě umožní technologii využívat. Čína je zatím první trh, kde je připravena výstavba pilotní linky a následně výstavba průmyslových linek. "Čínská strana má o biotechnologii velký zájem, protože nabízíme řešení jednoho z velkých tamějších problémů. Čínský trh totiž disponuje obrovskými přebytky použitého jedlého oleje. Ten je odpadní látkou, takže lze dosáhnout výrazně ekonomického provozu biotechnologie Hydal," uvedl předseda představenstva NAFIGATE Corporation Ladislav Mareš. Z použitého oleje bude možné vyrábět biopolymer a z něj bioplastové obaly, které se samy postupem času rozpadnou a nebudou zatěžovat životní prostředí. Česká technologie Hydal, kterou vyvinul tým vědců docentky Ivany Márové z Vysokého učení technického (VUT) v Brně, má oproti svým konkurentům výhodu v tom, že kromě použitého oleje nespotřebovává jiné suroviny, například kukuřici nebo cukr.

Ze sportu:

Česká výprava na zimních hrách v Soči byla oficiálně přivítána v olympijské vesnici. Tradiční slavnostní ceremoniál s vyvěšením vlajky se odehrál v Mountain Village v horách v areálu Roza Chutor a zúčastnili se ho všichni, kteří ve vesnici bydlí včetně vlajkonošky Šárky Strachové. Výpravu s desítkami členů přivítal starosta horské vesnice Alexej Němov, čtyřnásobný olympijský vítěz a pětinásobný mistr světa ve sportovní gymnastice. Od Martina Doktora obdržel české sklo, kravatu a sadu pamětních medailí, šéf české mise na oplátku dostal velkou matrjošku.

Český brankář Ondřej Pavelec dovedl v úterním utkání NHL Winnipeg k výhře 2:1 na ledě Caroliny a byl vyhlášen nejlepším hráčem zápasu. Kladenský odchovanec kryl 28 střel a inkasoval pouze na začátku třetí třetiny vyrovnávací gól z hole Rileyho Nashe. U úvodní branky utkání si připsal asistenci Michael Frolík, jehož střelu dorazil Andrew Ladd. Zápas rozhodl v 59. minutě Chris Thorburn.

Hokejista Jakub Kovář z Jekatěrinburgu byl vyhlášen nejlepším brankářem měsíce ledna v Kontinentální lize. Pětadvacetiletý člen českého týmu pro olympijské hry v Soči tak v anketě obhájil vítězství, protože gólmanům KHL vévodil i v prosinci.

Český fedcupový tým potkala před utkáním 1. kola ve Španělsku komplikace. V chladném počasí v Seville onemocněla Lucie Šafářová, místo tréninku ulehla do postele a její start ve víkendových bojích je nejistý.

Hokejista Martin Erat se v těžké sezoně dočkal radostného okamžiku, když jej trenér Alois Hadamczik v úterý zařadil dodatečně do nominace českého národního týmu pro olympijské hry v Soči místo zraněného Vladimíra Sobotky. Dvaatřicetiletý útočník Washingtonu nad startem na vrcholu sezony vůbec neváhal, přestože může přijít o narození svého druhého potomka.

Halový turnaj ATP v Záhřebu opustili ve dvouhře všichni čeští tenisté. Po odhlášení Radka Štěpánka v zápasech prvního kola vypadli také Jan Hájek a Lukáš Rosol. Hájek prohrál s britským "lucky loserem" z kvalifikace Danielem Evansem 3:6 a 1:6, šestý nasazený Rosol podlehl 3:6 a 6:7 Izraelci Dudimu Selovi.

Počasí ve čtvrtek:

Bude oblačno až zataženo, místy se slabým deštěm, zpočátku i mrznoucím. Přes den hrozí slabá ledovka. Nad 900 metrů nad mořem má sněžit. Během dne budou srážky ustávat a k večeru se má vyjasňovat. Teploty 3 až 7 stupňů, na horách +1.