Zprávy

0:00
/
0:00

Návrh žaloby na Klause podepsalo podle Janečka 27 senátorů

Návrh žaloby na prezidenta Václava Klause pro velezradu kvůli novoroční amnestii podepsalo už 27 senátorů. V České televizi (ČT) to řekl iniciátor výzvy a zakladatel Nadačního fondu proti korupci podnikatel Karel Janeček. Jde o počet nutný k projednání věci na plénu horní komory. Avšak v době, kdy číslo Janeček zveřejnil, bylo ve skutečnosti podpisů pouze 26. Poslední potřebný byl přislíben. Janeček předal předsedovi Senátu Milanu Štěchovi petici s výzvou k podání žaloby. Podepsalo ji přes 73.000 lidí. Petice zamíří k posouzení do příslušného výboru. Jde o první návrh žaloby na českého prezidenta.

Klaus: Rozdělení Československa pomohlo ČR i Slovensku

Rozdělení Československa na konci roku 1992 podle českého prezidenta Václava Klause prospělo oběma zemím bývalé federace. Klaus to řekl při oficiální návštěvě Slovenska, kam zavítal na svou poslední zahraniční cestu ve funkci hlavy státu. Slovenský prezident Ivan Gašparovič zastává stejný názor. "Jsem přesvědčen, že vztahy by nebyly tak dobré při fungování společného státu, který jsme měli. Nebyly to vždy rovnocenné vztahy. Nyní takové jsou," řekl Gašparovič. Český prezident ocenil, že vztahy mezi státy bývalé federace se po rozpadu Československa zlepšily. "Jsem rád, že se podařilo vytvořit bez ohledu na rozpad našeho společného státu tak dobré, tak přátelské, tak pozitivní vztahy mezi našimi zeměmi. Je to jedna z našich deviz, které máme a které nikdo nezpochybňuje," řekl Klaus. Právě Klaus jako český premiér a jeho tehdejší slovenský protějšek Vladimír Mečiar byli po volbách v roce 1992 hlavními architekty dohody mezi českými a slovenskými politiky, která vedla k rozdělení Československa. Dosluhující český prezident neočekává, že vztahy mezi Bratislavou a Prahou se změní poté, co ho na Pražském hradě příští týden vystřídá vítěz první české přímé prezidentské volby Miloš Zeman.

Soud o smlouvách s církvemi nerozhodl, nechá si je předložit

Ústavní soud (ÚS) o návrhu na předběžné opatření kvůli smlouvám státu s církvemi nijak nerozhodl. Nechá si předložit všechny smlouvy, vládě k tomu dal třídenní lhůtu. Plénum se k další poradě sejde znovu za týden, řekl ČTK generální sekretář soudu Tomáš Langášek. Zákonodárci ČSSD žádají soud, aby odložil plnění smluv až do okamžiku, kdy rozhodne o návrzích na zrušení celého zákona o církevních restitucích. Ústavní soud postupně obdržel tři návrhy na zrušení zákona o církevních restitucích. První podala z iniciativy Věcí veřejných skupina senátorů, druhý poslanci ČSSD a třetí zákonodárci KSČM s podporou části sociálních demokratů.

Občanská společnost je podle Schwarzenberga pro demokracii nezbytná

Role občanské společnosti při rozvoji a ochraně lidských práv je nezastupitelná, a pokud ji některý stát není schopen bránit, musí nastoupit úsilí mezinárodního společenství. Demokratický svět nesmí zapomínat na občanské aktivisti v zemích, kde čelí represi. Na zasedání Rady OSN pro lidská práva v Ženevě to prohlásil český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. "Naneštěstí, v posledních několika letech zaznamenáváme znepokojující světový trend - rostoucí nátlak na civilní společnost. Za uplynulých šest let zavedlo přes 50 vlád nová omezení vůči nevládním organizacím," řekl ministr. Podle něj občanská společnost prakticky neexistuje v KLDR a v Eritreji. Kritizoval také poměry v Íránu a upozornil na omezování činnosti nevládních spolků v Rusku a Egyptě.

Tripartita skončila bez výsledku, chyběli ministři

Jednání zástupců vlády, zaměstnavatelů a odborů skončilo bez výsledku. Na zasedání tripartity totiž z kabinetu byla jen ministryně práce, takže předáci a podnikatelé navrhli přesun diskuse o energetické strategii, sociálních službách, minimální mzdě či zemědělské politice na jindy. Po vládě požadovali také urychlené kroky proti rostoucí nezaměstnanosti. "Bez ministrů nemá to jednání cenu. Jsou to strategické materiály," řekl šéf konfederace zaměstnavatelských svazů Jan Wiesner. Tripartita se měla sejít původně minulý čtvrtek. Premiér byl ale na pracovní návštěvě Bavorska. Části jednání se sice účastnili premiér Petr Nečas (ODS) a ministr dopravy Zbyněk Stanjura (ODS), oba ho pak opustili. Zůstala pouze ministryně práce Ludmila Müllerová (TOP 09). O nezaměstnanosti a opatřeních proti jejímu růstu by měli ve středu po zasedání kabinetu jednat ekonomičtí ministři.

Věznice Mírov: S drogami obchodovali vězni i dozorci

Policejní inspekce rozkryla distribuční síť se zakázanými látkami ve věznici Mírov. Kriminalisté zadrželi osm lidí, šest z nich obvinili. Trestní stíhání se týká dvou dozorců a ve stejném počtu vězňů a civilistů. Podle vyšetřovatelů se skupina podílela na obchodování s drogami a anaboliky. ČTK o čtyřdenní akci v jedné z nejtěžších věznic v Česku informovala mluvčí Generální inspekce bezpečnostních sborů Radka Sandorová.

Celníci odhalili rekordních 31 kilogramů kokainu za 60 milionů

Celníci odhalili v pondělí na letišti Václava Havla v Praze rekordní zásilku 31 kilogramů kokainu. Z pašování jsou podezřelí tři Nizozemci, kteří s drogou odhadem za 60 milionů korun cestovali z Dominikánské republiky. Množství zdrženého kokainu je podle kriminalistů největší v historii České republiky, řekl mluvčí Celní správy Jiří Barták. Celníci našli podle mluvčího zásilku kokainu v zavazedlech mezi oblečením u dvou mužů a jedné ženy zabalenou v celkem 25 balíčcích. Podezřelá trojice cestovala z dominikánského města Punta Cana. Na stopu údajným pašerákům přivedly celníky informace, které o cestujících získali během letu. Zatím není zřejmé, zda droga mířila na český trh, nebo do zahraničí. Celníky překvapilo poměrně snadné ukrytí v zavazadlech.

Kraj přispěje přeživším z Frenštátu přes milion korun

Moravskoslezský kraj přispěje rodinám, které přežily výbuch a následný požár v panelovém domě ve Frenštátu pod Radhoštěm na Novojičínsku, přes milion korun. Rozhodli o tom krajští radní. Každý z 12 přeživších dostane od kraje 85.000 korun. Peníze uvolněné z krajského rozpočtu mohou lidé použít k libovolnému účelu.Na speciálním kontě, které radnice zřídila před týdnem, je už přes 13 milionů korun, o 1,5 milionu více než v pondělí. Peníze mají pomoci lidem, kteří tragédii přežili. Pomoc míří z celé republiky a finanční podporu přislíbila i některá města a obce, musejí ji však ještě schválit zastupitelstva. Peníze tak na konto teprve dorazí. Kraj chce zároveň ocenit tři hasiče, zdravotníka a policistu, kteří na místě zasahovali. Kromě pamětní medaile a čestného uznání dostane každý odměnu 10.000 korun.

Spor o odškodné za smrt Vietnamce možná rozhodne ministr Kubice

Spor mezi matkou Vietnamce, který zemřel po policejním zákroku v lednu 2009 v Brně, a státem, může ještě stále skončit mimosoudním vyrovnáním. Žena žádá po České republice odškodné 50 milionů korun. Kauzou se měl začít zabývat soudce brněnského městského soudu Pavel Matouš. Na žádost právního zástupce matky Vietnamce ale jednání odložil na 12. dubna. Dal tak šanci oběma stranám vyřešit věc mimosoudně. Za stát bude mít při vyjednávání konečné slovo ministr vnitra Jan Kubice. Pokud by stát, ve této věci zastoupený ministerstvem vnitra, napsal omluvu, Vietnamka by požadované odškodné podstatně snížila. Hovořilo se o částce přibližně 1,5 milionu korun. O výši odškodného může podle předpisů rozhodnout pouze ministr vnitra, řekl právní zástupce ministerstva Rostislav Půrkrab.

VV podaly trestní oznámení na vládu kvůli loterijním hrám

Věci veřejné podaly trestní oznámení na členy vlády Petra Nečase (ODS) kvůli porušování zákona o loterijích. Oznámení se týká členů vlády, kteří loni v květnu hlasovali pro zrušení březnového usnesení vlády o povolování hracích automatů a omezení výše sázek a proher u interaktivních videoloterijních terminálů. I přes připomínky ombudsmana vláda rozhodla o tom, že ministerstvo financí nemusí omezovat výše sázek a proher. Ministerstvo financí k tomu uvádí, že postupuje podle zákona.

Nemocnice řízené ministerstvem hospodařily loni s mírným ziskem

Fakultní nemocnice a ústavy zřizované ministerstvem zdravotnictví jako celek hospodařily loni s mírným ziskem. Z 19 zařízení skončil v minusu jen pražský Endokrinologický ústav. Přímo řízené nemocnice hospodařily se ziskem téměř 357 milionů korun. Nemocnice tak i v době ekonomických restrikcí vykázaly loni lepší výsledek než v roce 2011, kdy skončily se ziskem 231 milionů korun. "Výsledků se dosáhlo opatřeními, která pan ministr (Leoš Heger) vyhlásil - to znamená zrušení všech zbytných investic a orientace na efektivní vnitřní ekonomiku, včetně úspor," řekl ČTK náměstek ministra Petr Nosek.

Radní schválili změnu umožňující přestavbu Masarykova nádraží

Pražští radní schválili změnu územního plánu, která umožní přestavbu Masarykova nádraží. ČTK to řekla mluvčí pražského magistrátu Tereza Králová. Na nádraží bude zachována rezerva pro napojení na rychlodráhu na letiště, s čímž ale nesouhlasí Praha 1. Změnu musí ještě schválit zastupitelstvo. Pokud se tak stane, bude v místě zrušena stavební uzávěra. Změna zachovává nádraží a chrání objekt pošty u Hybernské ulice. Umožňuje mimo jiné propojení ulic Pernerova a Na Florenci. Počítá rovněž s vybudováním železničního muzea. Zastupitelstvo by se změnou mohlo zabývat v březnu.

Komunista Václav Kučera rezignoval na místo v radě Jihočeského kraje

Komunista Václav Kučera rezignoval na místo v radě Jihočeského kraje. ČSSD vadilo, že byl rezidentem Státní bezpečnosti (StB). Kučera to oznámil po smírčím jednání ČSSD s KSČM. Sociální demokraté ho opakovaně vyzývali k tomu, aby zvážil své setrvání v radě. Krajský výbor KSČM Kučeru v minulém týdnu ve funkci radního pro rozvoj venkova a zemědělství podržel, protože nebyl nijak porušen takzvaný lustrační zákon. Kučera podle svých slov rezignoval, aby byla zachována koalice ČSSD s KSČM.

ČSSD chce školu od devíti hodin a místo známek slovní hodnocení

Výuka na školách by měla začínat až od devíti hodin ráno, na prvním stupni by mělo být místo známek slovní hodnocení. S těmito návrhy přišel senátor a expert ČSSD na školství Marcel Chládek. Děti by tak prý byly méně stresované a zlepšilo by se klima ve škole. Připustil ale, že návrh by přinesl i některé komplikace, například v ranní dopravě do školy. O nápadech chce ČSSD vyvolat širší společenskou diskusi, v březnu by proto měly v Senátu odstartovat setkání s odborníky i studenty. Návrhy ale kritizovala například koaliční strana LIDEM.

ÚOHS: Ministerstvům práce a vnitra hrozila pokuta 23 mil. Kč

Ministerstvu práce a sociálních věcí (MPSV) a ministerstvu vnitra za chyby v zakázce související se systémem výplaty sociálních dávek hrozila pokuta až do výše 23 milionů korun. Vyplývá to z rozhodnutí antimonopolní úřadu, které zveřejnil Nadační fond proti korupci. Nakonec obě ministerstva dostala pouze pokutu půl milionu korun. Její výše podle úřadu splňuje preventivní i represivní funkci. Pokuta úřadu padla za uzavírání dvou dodatků. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) ji vypočítal z té smlouvy, která měla vyšší objem. Úřad také zakázal další plnění obou dodatků. Tento verdikt ale zatím není platný, ministerstva se proti němu mohou odvolat.

Soudce Fremr se bude pracovat v Mezinárodního trestního soudu Haagu

Soudce Robert Fremr se 1. března definitivně přesune k Mezinárodnímu trestnímu soudu v Haagu (ICC). Do prestižního tribunálu byl zvolen před více než rokem, dlouho však nebylo jasné, kdy přesně nastoupí. Prozatím zůstával u Nejvyššího soudu v Brně (NS) jako předseda jednoho z trestních senátů. Fremr je prvním zástupcem Česka u ICC. Před časem řekl, že jde o velký úspěch pro Česko, srovnatelný třeba s olympijskou medailí ve sportu. Věří, že mu při volbě pomohla jeho dlouholetá soudcovská praxe ve všech instancích v Česku, stejně jako dva pobyty v Tanzanii u mezinárodního tribunálu pro Rwandu. "Chci přispět k efektivnější a rychlejší práci soudu," uvedl Fremr loni. Jednou z možností je podle něj využívání videokonferencí pro výslech svědků. Důležitá je podle soudce také aktivita soudců, kteří nesmějí dát obhajobě prostor k taktizování a ke zdržování procesu.

ČNB: Počet padělaných peněz loni klesl o čtvrtinu na 4514

V České republice bylo loni zadrženo 4514 kusů padělaných a pozměněných bankovek a mincí všech měn, což je meziroční pokles bezmála o čtvrtinu. Téměř 3600 kusů z toho tvořily české bankovky a mince, nejčastěji padělaná byla tisícikoruna. Na tiskové konferenci to řekl člen Bankovní rady České národní banky Lubomír Lízal. V roce 2011 bylo zadrženo 6002 a o rok předtím 6529 kusů padělků všech měn. Českých bankovek a mincí bylo loni zadrženo 3586, meziročně takřka o 1000 kusů méně. Celková hodnota zadržených padělků české měny loni činila 3,75 milionu korun, předloni to bylo zhruba 2,9 milionu korun. Naprostá většina zadržených padělků českých bankovek byla stejně jako předloni vytištěna na inkoustových tiskárnách.

Nový plynovod mezi ČR a Rakouskem vyjde na 2,5 mld. Kč

Nový vysokotlaký plynovod Mozart, který by měl propojit českou a rakouskou plynárenskou soustavu, vyjde na dvě až 2,5 miliardy Kč. Novinářům to řekl Ladislav Dráb, zástupce investora a předseda představenstva společnosti České plynovody ze skupiny CE Group. Výstavba plynovodu by mohla začít ihned po uzavření nezbytných dohod mezi zúčastněnými stranami a operátory národních přepravních soustav a dokončena by mohla být během nejbližších let. "Ke spuštění by mohlo dojít v průběhu roku 2015. Je to tedy otázka dvou, dvou a půl let," řekl Dráb. Projektovaný plynovod by měl propojit český páteřní plynovod se stejně významným plynovodem skupiny OMV v Rakousku s návazností na evropskou dopravní cestu zemního plynu jižní cestou. Trasa nového plynovodu o průměru 500 mm bude měřit téměř 100 kilometrů.

Budvar vyvezl loni do Německa nejvíce piva v historii

Budějovický Budvar loni vyvezl do Německa nejvíce piva v historii - 251.182 hektolitrů, což je meziročně o osm procent více. Spotřeba piva tam přitom klesla o dvě procenta. Německo je s 38 procenty nejdůležitějším exportním teritoriem pivovaru, řekl mluvčí pivovaru Petr Samec. Značka Budweiser Budvar byla loni nejprodávanější značkou importovaného piva v německém maloobchodě a její tržní podíl v tomto segmentu přesáhl 15 procent. Budweiser Budvar byl zároveň nejdražším českým pivem v německých prodejnách. Německo jako nejdůležitější exportní teritorium Budějovického Budvaru výrazně přispělo k tomu, že pivovar loni vyvezl nejvíce piva od roku 1895.

Praha patří v cenách letenek mezi nejdražší v Evropě

Ceny letenek v Praze jsou jedny z nejdražších v Evropě. Vyplývá to z průzkumu společnosti Aletenky.cz, která zjišťovala průměrnou cenu letenek třiceti evropských letišť. V přepočtu na kilometr letu byla proti Praze dražší pouze letiště Heathrow v Londýně, letiště v Helsinkách a v Curychu. Cestující z pražského letiště podle průzkumu zaplatí za jeden kilometr letu 4,68 koruny. Konkurenční vídeňské letiště je v průměru o 61 haléřů lacinější, o více než tři koruny na kilometr jsou lacinější lety z Bratislavy. Pražské letiště se proti výsledkům průzkumu ohradilo. Mluvčí pražského letiště Eva Krejčí uvedla, že Letiště Praha má k dispozici jinou studii, podle níž jsou ceny letenek nižší než na konkurenčních letištích.

Černý a Česká televize musí zaplatit Knížákovi za urážku 100.000

Výtvarník David Černý musí zaplatit exřediteli Národní galerie Milanu Knížákovi 100.000 korun za vulgární urážku v dokumentu České televize (ČT). Na stejnou částku má Knížák nárok i od ČT, která pořad odvysílala. Pravomocně o tom rozhodl odvolací Vrchní soud v Praze. Knížák se u soudů domáhal finančního zadostiučinění a omluvy za to, že ho Černý v televizním dokumentu Cena Jindřicha Chalupeckého vulgárně označil. Podle Knížáka ho tím chtěl Černý úmyslně znevážit a zasáhl tak do jeho práva na čest a důstojnost. Právo na omluvu přiznal Knížákovi už pražský městský soud, který dospěl k závěru, že hrubý vulgarismus do oprávněné kritiky nepatří a že použití obdobných výrazů by omlouvala pouze velmi vyhrocená situace.

Sochař Dvořák dokončil žulový portrét Jaroslava Haška

Sochař Radomír Dvořák dokončil práci na osmnáctitunovém žulovém portrétu spisovatele Jaroslava Haška. Netradiční pomník složený z osmi částí se teď rozebere a na jeho hladké vnitřní stěny kameník vyseká citát z Haškova nejslavnějšího díla Osudy dobrého vojáka Švejka v deseti jazycích. Památník bude odhalen ve volném terénu poblíž Lipnice nad Sázavou 27. dubna v předvečer Haškových nedožitých 130. narozenin, řekl dnes ČTK sochař. Monument vysoký 2,65 metru ponese název Hlava XXII podle slavného protiválečného románu amerického spisovatele Josepha Hellera. Literární kritici prý Hellera po vydání románu upozornili na to, že se dostal blízko ke Švejkovi. V pokračování Hlavy XXII, románu Zavíráme, Heller nechal svého hrdinu se Švejkem debatovat, vysvětlil souvislosti Dvořák.

Na Colours of Ostrava vystoupí Mike Patton s kapelou Tomahawk

Frontman skupiny Faith No More Mike Patton vystoupí s kapelou Tomahawk na 12. ročníku festivalu Colours of Ostrava, který se uskuteční od 18. do 21. července v areálu Dolních Vítkovic. Dále jsou nově potvrzeni například Woodkid, Inspiral Carpets, Jon Hassell nebo Submotion Orchestra. Doplní tak již oznámená jména jako Sigur Rós, Jamie Cullum, Damien Rice či Asaf Avidan. Informovala o tom ředitelka festivalu Zlata Holušová. Z domácích kapel jsou potvrzeni například Tata Bojs, Zrní, Umakart, Květy, Pražský výběr, Psí vojáci, Xindl X nebo Wanastowi Vjecy.

Tomáš Luňák uvede Aloise Nebela v Římě

Režisér Tomáš Luňák uvede koncem týdne svůj snímek Alois Nebel na přehlídce zemí Visegrádu v Římě. Dosud byl podle jeho odhadu promítnut na čtyřiceti až padesáti festivalech ve světě. Evropská filmová akademie loni v prosinci Aloise Nebela vyhlásila nejlepším animovaným celovečerním filmem kontinentu. Film ověnčený třemi Českými lvy vznikl podle trilogie komiksů, které vytvořil spisovatel Jaroslav Rudiš s výtvarníkem Jaromírem Švejdíkem. Vznikl kombinací hraného a kresleného filmu, metodou takzvané rotoskopie. Na Evropskou filmovou cenu před ním dosáhli jen dva čeští tvůrci. Miloš Forman si v roce 1997 odnesl za film Lid versus Larry Flynt ocenění udělované Evropanům, kteří prorazili ve světové kinematografii. Helena Třeštíková v roce 2008 zvítězila v kategorii dokumentů snímkem René.

Dokument o holokaustu Vlaky do nenávratna uvede Česká televize

V neděli 10. března odvysílá Česká televize dokumentární film Martina Pátka Vlaky do nenávratna. Zachytil v něm první ročník divadelního projektu Vlak Lustig, který loni na nádražích 14 krajských měst připomněl památku obětí nacistické genocidy za druhé světové války. "Holocaust se nedá představit ani zapomenout," podotkl Pátek ke snímku, ve kterém sledoval vývoj projektu od technických prací na jevištním vagoně až po závěrečné představení na nádraží v Osvětimi v srpnu 2012. Divadelní představení Vlaku Lustig, jímž byla inscenace Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou v nastudování Divadla pod Palmovkou s Annou Stropnickou a alternující Denisou Pfauserovou v titulní roli, vidělo přes pět tisíc diváků. V závěru léta vlak navštívil i Krakov a Osvětim.

Zemřel zpěvák a kytarista Bob Frídl

V brněnském hospici zemřel zpěvák Bob Frídl. V 65 letech podlehl rakovině v pokročilém stadiu. V hospici strávil čtyři dny před smrtí, jinak se o něj do poslední chvíle starala jeho manželka, řekl ČTK šéf brněnského Divadla šansonu Josef Vondrák.Frídlova hudební kariéra začala v roce 1967, mezi jeho vzory patřil Bob Dylan, od kterého si půjčil umělecké jméno, stejně jako styl vystupování s kytarou a foukací harmonikou. Inspiroval se také tvorbou Donovana, Leonarda Cohena a později Bulata Okudžavy, jehož písně překládal do češtiny. Na vrcholu kariéry byl Frídl v 70. letech. Spolupracoval s řadou brněnských umělců, vystupoval sólově v Československu i v zahraničí a vydal například desky Jen vítr to ví, Abeceda a Všem svým láskám.

Hnědá kniha přibližuje procesy s Plastiky

Dokumenty zachycující soudní procesy s představiteli českého undergroundu zachycuje kniha, která v těchto dnech vychází. Připravil ji Ústav pro studium totalitních režimů a nazval ji Hnědá kniha podle barvy obálky někdejšího samizdatového vydání těchto dokumentů. Poprvé vyšla v roce 1976, vydali ji samizdatem Jaroslav Kořán a Vendelín Komeda. Soubor dokumentů zachycoval to nejpodstatnější, co se v tomto roce pro společenství českého undergroundu událo - soudní řízení s jeho představiteli a jejich ohlas ve veřejných sdělovacích prostředcích i u tehdejších disidentů. Nynější první tištěná edice Hnědé knihy vychází z nejširšího, třetího samizdatového vydání z roku 1980 a je obohacena o tehdy nedostupné dokumenty například z archivů tehdejšího ministerstva vnitra. Doplněny jsou i ukázky dobového zahraničního tisku, dávající přehled o kampani, která se ve prospěch vězněných vedla na Západě. Čtveřicí hudebníků kapel The Plastic People Of The Universe a DG 307 odsoudila v roce 1976 komunistická justice za údajné výtržnictví k nepodmíněným trestům od osmi do 18 měsíců.

Festival Jeden svět letos uvede více než stovku dokumentů

Mezinárodní festival dokumentárních filmů Jeden svět letos uvede více než stovku snímků o lidských právech, médiích, životním stylu a zdravotnictví. V pražských kinech se 15. ročník uskuteční od 4. do 13. března, pak se přesune do dalších 40 měst. Následně bude v Bruselu a v Českých centrech v rámci festivalových ozvěn. Každoročně ho navštíví na 100.000 diváků, je největší akcí svého druhu na světě. Festival letos nabídne filmy se silnými osobními příběhy, nezaujaté pozorování života v málo známých oblastech a přiblíží práci angažovaných a kontroverzních dokumentaristů. Snímky budou ze 30 zemí. Film Zachovat si tvář uvedený v sekci Panorama získal v roce 2012 Oscara za zobrazení příběhů pákistánských žen - obětí útoků kyselinou. Dokument Příběh Hacktivistů mapuje pozadí internetového hnutí Anonymous. Helena Třeštíková představí ve světové premiéře dokument o životních osudech romského muzikanta a novináře Vojty Lavičky.

Ze sportu:

Tenista Tomáš Berdych porazil v prvním kole turnaje v Dubaji Rajeeva Rama z USA jasně 6:1 a 6:3. Úvodní zápas naopak nezvládl Jan Hájek.

Hokejisté Lva Praha prohráli i ve čtvrtém osmifinálovém utkání play off Kontinentální ligy s CSKA Moskva, tentokrát doma 1:2, a sezona pro ně skončila. Favorit vyhrál sérii nad nováčkem soutěže jednoznačně 4:0.

Hokejová reprezentace začne přípravu na mistrovství světa již 18. března. Trenér Alois Hadamczik se rozhodl posunout plánovaný začátek přípravy o týden dopředu vzhledem k tomu, že v play off Kontinentální ligy již skončily Lev Praha a Slovan Bratislava a řada potencionálních reprezentantů má po klubové sezoně. Do poloviny března navíc sezona skončí i dalším hráčům.

Běžec na lyžích Lukáš Bauer se ve středu postaví na mistrovství světa ve Val di Fiemme na start závodu na 15 kilometrů volnou technikou. Bronzový olympijský medailista z této trati ve Vancouveru to oznámil po dnešním tréninku.

Tenistka Karolína Plíšková porazila v úvodním kole turnaje v Kuala Lumpuru Australanku Casey Dellacquaovou 6:3, 6:2. Dvacetileté české hráčce se povedlo vyhrát zápas na okruhu WTA téměř přesně po roce, naposledy to dokázala loni právě na Malaysian Open, kde poté prohrála v dalším utkání s polskou favoritkou Agnieszkou Radwaňskou.

Český hokejový obránce Michal Jordán se po necelých dvou týdnech v prvním týmu Caroliny vrátil na farmu do Charlotte do nižší soutěže AHL. Dvaadvacetiletý Jordán debutoval v NHL 14. února v duelu proti Torontu a celkem nastoupil za Hurricanes v pěti zápasech, v nichž nebodoval.

Obránce Michal Rozsíval přispěl v pondělním utkání NHL dvěma asistencemi k výhře Chicaga nad Edmontonem 3:2 v prodloužení. Gólem a asistencí potvrdil svou aktuální skvělou formu Jakub Voráček, jeho Philadelphia ale podlehla Torontu 2:4. Český útočník bodoval už v šesti utkáních za sebou, v nichž zaznamenal 14 bodů za 5 gólů a 9 asistencí. Bodově naprázdno vyšel Jaromír Jágr, jehož Dallas ztratil v utkání s Nashvillem vedení 4:2 a prohrál 4:5 v prodloužení.

Závěrečné kolo základní části hokejové extraligy přinese bitvu o první místo a hlavně o poslední dvě volné pozice v předkole play off. V obou případech jsou tři kandidáti. O devátou a desátou příčku, zajišťující účast ve vyřazovacích bojích, se na dálku utkají Kometa Brno, Pardubice a Vítkovice. Prezidentský pohár získá Zlín, Slavia, nebo Plzeň.

Počasí:

Bude zataženo až oblačno. Nejvyšší teploty 1 až 5 stupňů, na Moravě místy až 7, na horách pak bude kolem nuly.

Smogová situace už platí v celém Moravskoslezském kraji. Meteorologové ji v pondělí nejprve vyhlásili na Ostravsku, Karvinsku a v části Frýdecko-Místecka, pak začala platit pro Třinecko i v dalších místech kraje, tedy na Opavsku, Bruntálsku a Novojičínsku. Imisní limit 50 mikrogramů na metr krychlový je překročen na všech měřicích stanicích v regionu. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).