Zprávy

Premiér vyzývá lékaře, aby nestávkovali

Premiér Jiří Paroubek vpředvečer chystaného protestu zdravotníků vyzývá soukromé lékaře, aby ve čtvrtek nestávkovali. Zároveň očekává kroky i ze strany zdravotních pojišťoven, především od Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Lékaři ale na čtvrtečním protestu trvají. "Já vyzvu soukromé lékaře, aby ve čtvrtek nestávkovali. Požádám pojišťovny, aby také vyzvaly soukromé lékaře, aby nestávkovali. Předpokládám, že pojišťovny strhnou podíl z kapitačních plateb u těch lékařů, kteří stávkovat budou," řekl Paroubek novinářům po zasedání vlády. Kapitační platba je pevný měsíční poplatek za každého registrovaného pacienta. Praktici chtějí omezit provoz v ordinacích na protest proti zpožďování plateb od pojišťoven. "Rozhodně se protestu zúčastníme, bude naprosto beze změny, jak ho plánujeme," řekl ČTK místopředseda Sdružení praktických lékařů Jan Jelínek. Dodal, že premiér může pomoci v řešení situace, ale určitě nemůže rozhodovat o tom, co mají udělat pojišťovny vůči lékařům, zvláště když by to bylo v rozporu s platnými smlouvami. Podle smluv může lékař uzavřít ordinaci až na tři dny. Navíc ve čtvrtek lékaři vyvěsí plakáty s adresou kolegy, který je v době jejich nepřítomnosti ošetří. "Péče o pacienty rozhodně ohrožena nebude," ujistil Jelínek. Premiér rovněž očekává, že bude zastavena údajná chystaná stávka ve VZP, kterou označil za "naprostou nehoráznost", a že skončí inzerce VZP obviňující vládu a ministerstvo zdravotnictví za současné problémy resortu. "Předpokládám rovněž, že budou zastaveny výplaty odměn řídícího managementu VZP do doby narovnání finanční situace ve VZP," uzavřel Paroubek. Mluvčí VZP Jiří Suttner ČTK řekl, že žádnou stávku nepřipravují, pouze odborová organizace VZP, která není spojena s jejím vedením, vyjádřila podporu protestním akcím lékařů. K premiérovým výtkám, že VZP inzeruje proti ministerstvu a vládě, řekl, že pouze informovali veřejnost o usnesení vlády, že v současné situaci má VZP velmi malý prostor, aby ovlivnila své výdaje; ty z 80 procent stanoví ministerstvo zdravotnictví. "VZP proto nenese zodpovědnost za zpožďování plateb," řekl Suttner.

Svoboda se sešel s papežem; s Lajolem jednal o konkordátu

Papež Benedikt XVI. přijal ve Vatikánu ministra zahraničí Cyrila Svobodu. Poté se šéf české diplomacie sešel s vatikánským státním tajemníkem arcibiskupem Giovannim Lajolem, který má na starosti styky se zahraničím. Zatímco krátké přijetí u papeže mělo výlučně soukromý ráz, schůzka s Lajolem se dotkla sporných otázek církevního majetku v České republice, problémů kolem smlouvy mezi Prahou a Vatikánem a také situace kolem novely českého církevního zákona. Ratifikace mezistátní smlouvy mezi ČR a Vatikánem na české straně uvízla, Svoboda však dal Lajolovi najevo, že není důvod k obavám, řekl ČTK mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář. Lajolo podle něho reagoval s pochopením, že k uzavření této záležitosti je nezbytný čas i příznivá vnitropolitická atmosféra v zemi. Oba diplomaté rovněž hovořili o problému majetkového vyrovnání mezi státem a církvemi v ČR, které stále není dořešeno. Ministr arcibiskupa informoval, že se minulý týden společně s ministrem kultury Vítězslavem Jandákem dohodli na vytvoření vládního týmu, který by navázal dialog s církvemi. Úkolem týmu má být příprava půdy pro narovnání mezi státem a církvemi. Česká republika zůstává jedinou postkomunistickou zemí, která dosud nemá s Vatikánem platnou mezistátní smlouvu. Ta byla sice podepsána v roce 2002, parlament ji ale o rok později odmítl podepsat s odůvodněním, že je pro stát nevýhodná. Podle premiéra Jiřího Paroubka je ratifikace česko-vatikánské smlouvy v tomto volebním období nereálná.

Štětina se připojil ke Kalouskovi: KSČM je zločinecká organizace

Senátor za Stranu zelených Jaromír Štětina označil KSČM za zločineckou organizaci. Spoluautor návrhu novely trestního zákona, který by měl zavést výslovný zákaz propagace komunismu, se tak připojil k prohlášení předsedy KDU-ČSL Miroslava Kalouska, jenž kvůli podobnému výroku čelí trestnímu oznámení. "Komunistická strana Čech a Moravy je zločinecká organizace," prohlásil Štětina "s plnou zodpovědností" na tiskové konferenci k novele trestního zákona, jejímž cílem je zavést výslovný zákaz propagace komunismu a nacismu. Senátor současně předem požádal své kolegy z horní komory, aby byl zbaven imunity, jestliže bude kvůli tomuto výroku trestně stíhán. Místopředseda KSČM Jiří Dolejš řekl ČTK, že i na Štětinu může být podáno trestní oznámení. "Je to věc dalšího zamyšlení," uvedl. Rovněž Kalousek hodlá požádat o zbavení imunity, pokud ho vyšetřovatelé budou chtít stíhat kvůli přirovnání komunistické strany ke zločinecké organizaci. Předseda KDU-ČSL předminulý týden na tiskové konferenci varoval před sbližováním sociálních demokratů a komunistů. "Uděláme cokoli, co způsobí, aby nedošlo ke spojení jedné historické demokratické strany a jedné zločinecké organizace," prohlásil tehdy. Na Kalouska minulý týden podal trestní oznámení nynější předseda KSČM Vojtěch Filip. Kalouskovo vyjádření označil za degradaci politické kultury, za porušení zákona, ústavy a Listiny základních práv a svobod. Dolejš ke Štětinou předložené novele, jejíž návrh bude Senát schvalovat ve čtvrtek, uvedl, že senátoři "podlehli ideologii, a ta do zákonů nepatří". Podle něj to zavádí do práva princip kolektivní viny. Zločinná byla podle něho praxe představitelů režimu z doby, kdy komunistická strana měla vedoucí úlohu ve státě. KSČM v oficiálním prohlášení, které ČTK poskytla její mluvčí, označila novelu za protiústavní.

Topolánek: ODS podpoří výslovný zákaz propagace komunismu

Opoziční ODS podle svého předsedy Mirka Topolánka podpoří novelu o postavení propagace komunismu mimo zákon, i když má s tvůrci předlohy na řadu věcí rozdílné názory. Topolánek to uvedl na tiskové konferenci iniciativy Zrušme komunisty. Věří, že navrhovanou novelu trestního zákona Senát při čtvrteční schůzi schválí. Topolánek uvedl, že se po předložení novely tak jako další členové ODS obával, zda její případné schválení nevyvede komunisty z politické izolace, jestli zákonná povinnost změnit název jejich strany neumožní ČSSD pozvat je do vlády. Situace se ale podle Topolánka změnila, neboť kromě jednotného hlasování komunistů a socialistů ve sněmovně premiér a volební lídr ČSSD Jiří Paroubek zcela otevřeně hodlá komunisty "použít po příštích volbách, ať už přímo, nebo nepřímo". "Komunisté již nejsou v izolaci, ta kolaborace je zcela otevřená. To je důvod, proč sedím za tímto stolem s lidmi, kterých si vážím, ale se kterými jsem v minulosti, a má strana, měl častokrát rozdílné názory na spoustu věcí," uvedl Topolánek. Mezi tvůrce novely patří senátoři Martin Mejstřík (za Cestu změny) a Jaromír Štětina (za Stranu zelených), její přijetí prosazuje za iniciativu Zrušme komunisty například režisér Ladislav Smoljak. "Jsou chvíle, kdy si rozumíme, a toto je jedna z nich," uvedl Mejstřík. Také on věří, že demokratické strany novelu prosadí i ve sněmovně, kam by předloha po schválení v Senátu putovala. Topolánek je skeptičtější. Připomněl, že novelu mohou zablokovat ČSSD a KSČM, které mají ve sněmovně 111 hlasů. I takovéto odmítnutí novely by podle něj dalo veřejnosti signál, co si o tom všem má myslet. "Každopádně i mezi sociálními demokraty je spousta lidí, které považuji za slušné," dodal Topolánek.

Policie utahovala kolem Lubiny smyčku několik hodin

Policisté při třítýdenním pátrání po jednatřicetiletém Davidu Lubinovi z Hostouně na Kladensku prověřili stovky podnětů od občanů, až ten úterní však vedl k jeho dopadení. Kvůli obavám z ohrožení dětí a jiných lidí zatkli muže podezřelého z vraždy střihače televize Nova Michala Velíška až několik hodin poté, co byl poznán na nádraží v pražských Klánovicích. Od té chvíle kriminalisté v civilu nespustili Lubinu z očí a čekali, až jej budou moci bezpečně zatknout. "Zadržen byl v situaci, kdy byli policisté v jeho bezprostřední blízkosti. Mohli zasáhnout tak rychle, aniž on by se mohl jakýmkoli způsobem bránit," řekl novinářům vedoucí oddělení vražd Josef Lottes.

Žhavá stopa se objevila v úterý dopoledne. "Informace, které nás vedly k závěru, že Lubina se může zdržovat na Klánovicku nebo na Černém mostě, byly od konkrétní osoby, která nejprve kontaktovala televizi Nova, která nás vyrozuměla," sdělil šéf pražských vyšetřovatelů Ivan Smékal. Proto podle něj nelze hovořit o tom, že policie poskytla Nově exkluzivitu na informace o zatýkání podezřeného. Naopak Nova dala informace policii a až do večera nic nezveřejnila, aby zatýkání nezhatila, zdůraznil. Policie nakonec Lubinu po několikahodinovém sledování zatkla kolem 18:00 v oblasti Prahy 9, poblíž stanice metra Černý most. "Jeho pohyb jsme ale celou dobu měli pod kontrolou," zdůraznil Lottes s tím, že nelze upřesnit, kde všude se Lubina při několikahodinovém sledování pohyboval. Nova po zločinu vypsala stotisícovou odměnu za informace, které policii dovedou k vrahovi jejího střihače. Odměnu již podle tisku vyplatila dvěma lidem. Televize se prý finančně vyrovná i s dalším člověkem, jehož informace policii při pátrání po Lubinovi pomohly. Lubina byl obviněn z vraždy, z vydírání a z maření výkonu úředního rozhodnutí a hrozí mu až výjimečný trest. Při výslechu uvedl, že se po celou dobu útěku ukrýval v lesním porostu na okraji Prahy. Televizi Nova řekl, že byl v podzemí. Ačkoli po něm policisté kvůli řadě poznatků od občanů tři týdny pátrali po celé republice, nepovažují toto úsilí za zbytečné. Na případu pracovaly desítky policistů. "Případ hýbal celou Prahou, byl atypický a ukázal význam spolupráce s veřejností," prohlásil ředitel pražské policie František Snopek s tím, že poslední občanský poznatek vedl k pachateli. Zároveň občanům i médiím poděkoval za pomoc při pátrání. Lubina podle policie 13. září na Karlově náměstí v centru Prahy obtěžoval mladou ženu a ohrožoval ji pistolí. Dvaatřicetiletý Velíšek si toho všiml, a když se ženy zastal, útočník po něm několikrát bez varování vystřelil. Otec roční dcery útok nepřežil.

Piloti zvažují kvůli prověrkám protesty, možná i stávku

Dopravní piloti zvažují kvůli bezpečnostním prověrkám, které po nich stát vyžaduje od ledna příštího roku, protesty. Nevylučují ani stávku. Na tiskové konferenci to řekl prezident sdružení dopravních pilotů CZ Alpa Radomil Kratochvíl. Prověrky vedené Národním bezpečnostním úřadem požaduje nový zákon o utajovaných skutečnostech, který tento týden podepsal navzdory nesouhlasu pilotů prezident republiky. Stávka je podle Kratochvíla krajním řešením. Poškodila by totiž České aerolinie, proti kterým není protest pilotů namířen. Má směřovat proti státu. Představenstvo ČSA dnes požádalo zaměstnance, aby respektovali platnou legislativu a připravili se na splnění požadavků nového zákona. Upozornilo přitom na důsledky, které nepodvolení se bezpečnostní prověrce může mít na pracovněprávní vztahy. O tom, jak by mohl větší počet pilotů nebo letušek bez povinné prověrky ovlivnit provoz společnosti od nového roku, nechtěla mluvčí ČSA Jitka Novotná spekulovat. Společnost zřídila krizovou pracovní skupinu, která má případné dopady analyzovat a připravit opatření, dodala.

Podle letců jde požadavek na prověrky výrazně nad rámec nařízení EU. NBÚ vyžaduje při ověření způsobilosti řadu osobních údajů, včetně partnerských vztahů, delších i kratších pobytů v zahraničí, kontaktů na osoby žijící v zahraničí apod. Piloti tvrdí, že údaje o třetích osobách nemohou bez jejich vědomí sdělovat. Navíc v zhledem k tomu, že většinu pracovní doby tráví piloti a letušky v zahraničí, byl by seznam známých lidí žijících v zahraničí u většiny rozsáhlý.

Očkování proti chřipce budou pojišťovny starším občanům proplácet

Zdravotní pojišťovny budou osobám starším 65 let proplácet očkování proti chřipce. Ministerstvo zdravotnictví vydalo vyhlášku, která uložila zdravotním pojišťovnám toto očkování proplácet. Pojišťovny jej ale proplácet původně nechtěly. Své zdůvodnění dokladovaly rozporem mezi vyhláškou a zákonem o veřejném zdravotním pojištění. "Úhrady provedeme proto, aby nebyla způsobena škoda většího rozsahu," zdůvodnili své rozhodnutí ve společném prohlášení ředitelka Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiřina Musílková a prezident svazu zdravotních pojišťoven Jiří Bek. Očkování, které dosud bylo hrazeno ze státního rozpočtu, bude stát pojišťovny 300 milionů korun navíc, upozornili. Na vakcínu, která stojí přes 160 korun, budou pojišťovny připlácet 140 korun, zbytek si bude senior muset proplatit sám.

Průzkum: Pětina Čechů si myslí, že se ČR má lépe než EU

Téměř pětina Čechů si myslí, že je na tom česká ekonomika lépe než průměr Evropské unie. Téměř dvě třetiny lidí naopak považují ekonomickou situaci v ČR za špatnou. Podobně jako ve většině dalších zemí EU vadí i Čechům nejvíce vysoká nezaměstnanost, vyplývá z předprázdninového průzkumu Eurobarometr, který zveřejnila Evropská komise. Situace na trzích práce je špatná podle téměř 80 procent obyvatel unie. V ČR vysokou nezaměstnanost kritizuje 85 procent lidí a na Slovensku dokonce 94 procent. Devět procent Slováků si naopak myslí, že se lidé v jejich zemi mají lépe než průměrný občan EU.

Největší část dotázaných soudí, že je kvalita života v EU vyšší než v USA či Japonsku, unijní ekonomice se však prý daří hůře. Mezi obyvateli EU jsou ale podle průzkumu i hodně velcí skeptici. Asi 14 procent dotázaných si myslí, že se v EU žije hůře než v Číně, desetina lidí dokonce pokládá za lepší kvalitu života v Indii.

Kühnl: S Vyškovem armáda počítá, investuje do něj 5,5 miliardy

Asi 5,5 miliardy korun bude v následujících letech investováno do rozsáhlého vyškovského vojenského areálu ve Vyškově. Armáda ve městě zůstává v masivním rozměru a chce svůj vojenský areál maximálně využít, řekl ČTK ministr obrany Karel Kühnl. Vyškovským to vedení ministerstva slíbilo již loni při rušení tamní Vysoké vojenské školy pozemního vojska. Někteří představitelé města ale mají pocit, že se na slib zapomíná. Ve Vyškově totiž bude zrušeno další zařízení - Střední vojenská škola Jana Lucemburského. O práci přijde asi 70 lidí - převážně učitelů. Problémy čekají i firmy zajišťující chod školy.

Plánované investice do modernizace a vybavení vyškovské posádky podle ministra jasně dokazují, že armáda chce vojenský komplex dále rozvíjet. "S Vyškovem armáda počítá, i když tady nebude střední škola," uvedl Kühnl. Zdůraznil, že již nyní sídlí ve městě četné důležité vojenské instituce. Zrušením střední školy přinese podle něj armádě stamilionové úspory. Vyškov ztratil loni statut univerzitního města. Proti zrušení tamní vysoké školy protestovali občané i představitelé vyškovské radnice. Vedení ministerstva pak slíbilo, že se vojenský komplex bude rozvíjet. Nyní v něm sídlí 18 vojenských útvarů a zařízení. Kromě Ředitelství výcviku a doktrín a Vojenské akademie je ve Vyškově výcviková základna, kterou procházejí všichni nováčci v české armádě. Ve městě sídlí Centrum simulačních a trenažerových technologií. Jeho novou chloubou je například trenažér Koloseum sloužící pro výcvik výsadkářů nebo speciální dělostřelecký trenažér za 90 milionů korun, který dostala armáda od USA.

Nejlepším českým vědcem roku je podle vlády Armin Delong

Nejlepším českým vědcem roku je podle vlády zakladatel elektronové mikroskopie a iniciátor výroby světově konkurenceschopných elektronových mikroskopů Armin Delong. Kabinet rozhodl, že mu za rok 2005 udělí Národní cenu vlády České republiky Česká hlava. ČTK o tom po zasedání vlády informovala její mluvčí Lucie Orgoníková. Laureát získá milion korun. Cenu vláda uděluje letos poprvé. Osmdesátiletý Delong je nejen vědcem základního výzkumu, ale podle předkladatele i příkladem toho, jak má vědecký pracovník realizovat svoje myšlenky. Po roce 1989 to prakticky prokázal tím, že vybudoval vlastní podnik, kde je promítl do konkrétních výrobků. "Je to příklad, jak úspěšně může probíhat spolupráce vědy a podnikání," komentoval Delongovy aktivity vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn. Ceněny jsou Delongovy pionýrské práce v holografickém zobrazování, emisní elektronové mikroskopii a mikroskopii velmi pomalými elektrony. V poslední době se zaměřuje na nízkovoltovou prozařovací mikroskopii, která se využívá v biologii. Za celoživotní práci mu byla udělena Cena města Brna 2001 a Cena Československé mikroskopické společnosti v roce 2004.

Ďáblova bible se do Prahy zřejmě vrátí i v digitalizované podobě

Po téměř 360 letech se za rok do Česka na čas vrátí osmý div středověkého světa, takzvaná Ďáblova bible. Největší rukopis světa odvezli po třicetileté válce z Prahy Švédové, od té doby půjčili kuriozitu o váze 75 kilogramů do světa pouze dvakrát. "Po úterní návštěvě premiéra Jiřího Paroubka ve Švédsku je téměř jisté, že nám vyhoví a knihu budeme moct vystavit v Klementinu spolu s dalšími středověkými svazky," řekl ČTK ředitel knihovny Vlastimil Ježek. Knihu si budou moct lidé prohlédnout i na webu. O zápůjčce na výstavu, která se má uskutečnit na konci příštího roku nebo o pár měsíců později, jedná Národní knihovna v Praze už rok. Minulý týden se v Lucemburku na schůzce ředitelů národních knihoven EU Ježek domluvil na digitalizaci svazku. Švédům bude převedení knihy, která mimo jiné obsahuje opis Kosmovy kroniky, do digitální formy trvat půl roku. Zatím mají hotových šest stran. Návštěvníci Klementina si na výstavě budou prohlížet nejen knihu otevřenou na straně 290, kde je zobrazen půlmetrový ďábel, ale budou moct v kodexu i virtuálně listovat. Vedle nejstarší české kroniky obsahuje kniha, která vznikla na přelomu 12. a 13. století v klášteře v Podlažicích u Chrudimi, latinský opis celé Bible, kalendárium, různé traktáty, seznam podlažického bratrstva, nekrolog se jmény 1635 zemřelých a dokonce i zaklínadla. Jméno Ďáblova dostala kvůli legendě doprovázející její vznik. "Za trest ji totiž dostal napsat za jednu noc zlobivý mnich, který o pomoc požádal čerta. Ďábel si pak na oplátku vymínil, aby byl v bibli zobrazen," uvedl Ježek. Další název bible Codex gigas vyjadřuje neobvyklou velikost, kvůli které měli knihu ve středověku za osmý div světa. Bible je vysoká 92 centimetrů a široká půl metru. Původní desky byly při požáru v roce 1697 poškozeny a nahrazeny novými dřevěnými o síle 22 milimetrů. Na povrchu je kodex o 624 pergamenových stranách potažen bílou kůží. Když proslulou knihu odváželi z Prahy švédští vojáci darem královně Kristině, měl za sebou kodex už pohnutou historii. Podlažičtí benediktini se totiž zadlužili a kuriozitu zastavili. V roce 1295 ji vykoupil opat benediktinského kláštera v Břevnově. Dobu husitských válek pak kniha přečkala v nedobytném klášteře v Broumově. Zde ji našel v roce 1594 císař Rudolf II. a uložil ji do svých sbírek. Jako součást rudolfínského pokladu pak kniha putovala do Švédska, kde je od roku 1648 uložena v Královské knihovně ve Stockholmu. Od 17. století opustila Švédsko dvakrát, nejprve v roce 1970, kdy byla zapůjčena do Metropolitního muzea v New Yorku. Před osmi lety pak byla vystavena v Berlíně.

Jaroslav Hašek má v Praze sochu

Josef Švejk a paní Müllerová na zaplněném Prokopově náměstí na pražském Žižkově odhalili netradiční jezdeckou sochu svého literárního "stvořitele" Jaroslava Haška. Recesisticky pojatý slavnostní akt doprovázely salvy z dobových zbraní a zpěv žižkovské hymny. "Žižkov byl vždycky chápan jako svérázná čtvrť a tento pomník sem rozhodně patří," řekl starosta této městské části Milan Český. Netradiční objekt v podobně jezdecké sochy, v níž je umístěn sloup s bustou, posuzovali přítomní s nadhledem. Řada z nich přišla dokonce v dobových kostýmech. "Hašek mě vždycky pobaví, mé děti ho ale nečtou," řekla ČTK asi čtyřicetiletá žena v šatech ze dvacátých let. Slavného vojáka také připomínalo několik mužů v rakouskouherských a německých uniformách. "Pomníky jsou kontroverzní kapitola dějin umění," řekl ve svém projevu kunsthistorik Jiří Kotalík. Podaří se podle něj jen když nastane shoda myšlenky, tvůrce a místa. "V případě setkání autora sochy (Karla) Nepraše a Haška se to podařilo," soudí.

O Haškově jezdecké soše se hovořilo řadu let, její výstavbě ale bránil především nedostatek financí. Vytvoření pomníku nakonec stálo 3,5 milionu korun. Spisovatelův pomník byl posledním Neprašovým projektem, těsně před jeho dokončením v roce 2002 výtvarník zemřel. Hlavu sochy doplnila Neprašova dcera Karolina, která ji také připravila pro odlití z bronzu. Podle ní si Nepraš přál vytvořit originální a zároveň nadčasový a lehce čitelný pomník. Jaroslav Hašek (1883-1923) bydlel blízko Prokopova náměstí, v Jeronýmově ulici, několik let. Zde i v okolních hospodách napsal první díl Osudů dobrého vojáka Švejka.

Sport

Problémy s Achillovou šlachou stále brání Milanu Barošovi v tréninku, o klíčové zápasy kvalifikace o postup na mistrovství světa však český útočník nechce přijít. Nejlepší střelec loňského mistrovství Evropy bojuje s časem a rád by v sobotu na Letné proti nizozemským fotbalistům nastoupil. Zda bude schopen hrát, se ukáže po čtvrteční přípravě národního týmu. "Nejsem pesimista, chci hrát a udělám pro to všechno. Když to ale nepůjde a nebudu moci hrát na sto procent, tak by bylo asi špatné, abych na trávník šel," řekl dnes novinářům útočník Aston Villy, kterého má v péči především fyzioterapeut Karel Mališ.

Jaromír Jágr nebude kapitánem týmu New York Rangers. Nejlépe placený útočník zámořské NHL v minulých týdnech několikrát prohlásil, že netouží po tom nosit dres s 'céčkem' a jeho přání vedení milionářského klubu vyslyšelo. Kapitánem se ale nakonec nestane Američan či Kanaďan, jak Jágr navrhoval, ale Rus Darius Kasparaitis. Nic to ale nemění na tom, že Jágr by měl být šéfem a ústřední postavou klubu.

Počasí

Noc bude jasná nebo polojasná, teploty klesnou na 11 až 7 st.C. Ve čtvrtek čekáme slunečno nebo polojasno, teploty 17 až 21 st C.