Zrušení sankcí vůči Rakousku

Před osmi měsíci zavedlo čtrnáct států Evropské unie diplomatické sankce proti svému patnáctnému členu Rakousku. Důvodem byl vznik nové rakouské vládní koalice, ve které zasedla i ultrapravicová strana svobodných. S odůvodněním, že sankce splnily svou úlohu, je nyní Evropská unie zrušila. Jak informuje Hanka Bakičová, k tomuto rozhodnutí se připojila i Česká republika.

Česká republika usiluje o vstup do Evropské unie a to v první vlně kandidátů na členství. I z tohoto důvodu také koordinuje svou zahraniční politiku se zeměmi EU. Když evropská patnáctka zavedla sankce vůči Rakousku, připojila se k nim i Česká republika. Po tom, co země EU sankce vůči Rakousku ruší, doporučí české ministerstvo zahraničních věcí, podle jeho mluvčího Aleše Pospíšila, české vládě normalizovat vztahy s Rakouskem:

"Doporučíme takový postup, který povede k okamžité standartizaci vzájemných vztahů a já věřím, že vláda využije nejbližší příležitosti, aby to naše doporučení potvrdila svým kolektivním rozhodnutím,"

Důkazem normalizace vztahů mezi Českou republikou a Rakouskem byla schůzka, která se uskutečnila v úterý večer. Sešli se na ní český ministr zahraničních věcí Jan Kavan se svou rakouskou kolegyní Benitou Ferrerovou-Waldnerovou. Setkání se uskutečnilo na žádost rakouské strany a konalo se v New Yorku, kde probíhá valné shromáždění Organizace spojených národů. Ministr Kavan jednal se svou rakouskou kolegyní především o jaderné elektrárně Temelín, kterou chce Česká republika v nejbližších dnech uvést do provozu, proti čemuž protestují rakouští občané, mimo jiné také blokádou hraničních přechodů mezi oběma zeměmi. Kavan vyzval rakouskou vládu k aktivnějšímu přístupu v otázce těchto protestních blokád na společné hranici. Ferrerová-Waldnerová zase na tiskové konferenci před schůzkou s Kavanem jmenovala jako další problém vzájemných vztahů "Benešovy dekrety".

Autor: Hanka Bakičová
spustit audio