Zubaři chtějí hotovost za plomby

Foto: Therese Branton / Stock.XCHNG
0:00
/
0:00

Pokud vláda nevyřadí obyčejné amalgámové plomby z úhrad zdravotního pojištění, chce část zubařů, zejména těch mladších, vypovědět smlouvy s pojišťovnami a vybírat od pacientů v hotovosti. S touto pohrůžkou vystoupil v pondělí prezident České stomatologické komory Pavel Chrz. Peníze, které jim teď pojišťovny platí totiž údajně zdaleka nestačí na pokrytí nákladů.

Foto: Therese Branton / Stock.XCHNG
Vyřazení plomb z úhrad pojišťoven navrhoval v reformních zákonech ministr Leoš Heger. Sněmovní zdravotní výbor ho v tom minulý týden podpořil, na jednání špiček koalice K9 však na nátlak Věcí veřejných plomby na pojišťovnu zůstaly. Za to Věci veřejné souhlasily s tím, že spoluúčast pacientů stoupne do dvou let o pět procent. Vyřazení obyčejných plomb z veřejného zdravotního pojištění by resortu ušetřilo na půldruhé miliardy korun ročně. "Stomatologové mají samozřejmě zájem, aby bylo co nejvíc péče hrazeno pacienty, už proto, že pojišťovny jim platí nepravidelně a úhrady nejsou vykalkulovány úplně přesně,"řekl k hrozbám zubařů ministr Leoš Heger:

Leoš Heger
"Zubaři pohrozili tím, že vypoví smlouvy s předpokladem, že už dneska jsou na trhu poměrně nedostatkoví a že potom si pacienti rádi vyhledají svého zubaře, kterého si sice budou muset platit, ale budou ho mít alespoň spolehlivě dostupného."

Prezident České stomatologické komory Pavel Chrz se v této věci ještě v pondělí setkal s premiérem Petrem Nečasem. Před setkáním prozradil, co bude premiérovi vysvětlovat:

"Já doufám, že panu premiérovi dokážu vysvětlit, že je situace opravdu velmi špatná a musí se řešit. A že představa, kterou jsem několikrát od lidí slyšel, že stomatologové chtějí peníze, protože nejsou schopni si se zdravotními pojišťovnami dohodnout vyšší ceny za výplně, je pitomost. My bychom byli schopni si dohodnout ledacos, jen kdyby peníze ve veřejném zdravotním pojištění byly."

Pavel Chrz
Po setkání s předsedou vlády Pavel Chrz řekl:

"Pan premiér by s tím v podstatě souhlasil, protože chápe, že nelze zaplatit z veřejného zdravotního pojištění úplně veškerou péči. V současné době to ale nehrozí. Je potřeba počkat, až bude definován nárok pacienta, a teprve potom se můžeme bavit o těchto věcech."

Během zhruba půlhodinové schůzky Pavel Chrz premiérovi popsal situaci v oboru. Výsledek setkání označil za dobrý. Jak řekl, dostal ujištění, že se bude vláda zubní péči znovu věnovat během přípravy reformních zákonů.

Podle České stomatologické komory už teď řada zubařů má smlouvy jen s některými pojišťovnami a za péči o pacienty ostatních pojišťoven vybírá. Podle viceprezidenta této komory Jana Černého dnes pojišťovny zubařům neplatí za amalgámové plomby adekvátní částky:

Foto: Hector Landaeta / Stock.XCHNG
"Částka, kterou platí dnes, je hluboko pod skutečnými náklady za tuto péči. Hovořili jsme o tom opakovaně. A v tom je ten zásadní problém. Pokud by systém našel dostatek peněz na to, aby uhradil právě tyto amalgámové plomby alespoň v jejích nejnižších nákladech, tak by se samozřejmě ten problém vyřešil. Obecně ale všichni víme, že v systému veřejného zdravotního pojištění se peněz výrazně nedostává."

Za plombu nyní platí pojišťovna zubařům 220 korun, zubaře podle Pavla Chrze stojí 400 korun, takže na pacienty a pojišťovnu "doplácejí".

Podle prezidenta Svazu zdravotních pojišťoven Jaromíra Gajdáčka je možné, že by pacienti za plomby platili:

Jaromír Gajdáček
"Podle mne je nejdůležitější, aby občan věděl, že když bude mít jakýsi akutní problém, tak bude mít jistotu, že bude ošetřen. Já si dovedu představit, že bude existovat systém, kde si amalgámové plomby bude hradit sám."

Právník Platformy zdravotních pojištěnců Ondřej Dostál dokonce tvrdí, že každé zdravotnické zařízení má mít právo uzavřít či neuzavřít smlouvu se zdravotní pojišťovnou:

"Pokud někteří stomatologové vyhodnotí jako nevýhodné pracovat za peníze, které nabídla pojišťovna, mohou smlouvu ukončit podle daných pravidel a nadále být v režimu přímé platby. Věřím, že ovšem zůstane poměrně značné množství stomatologů, kteří budou ochotni pro lidi, kteří by si sami nezaplatili, pracovat takzvaně na pojišťovnu."

Podle vedení České stomatologické komory není možné do budoucna veškerou zubní léčbu hradit jen ze zdravotního pojištění.