Zvládne FK SIAD Most první ligu?

0:00
/
0:00

Poprvé v historii se bude hrát první fotbalová liga v severočeském Mostě. Tamní FK SIAD byl loni suverénem druhé ligy a už čtyři kola před jejím zakončením bylo jasné, že v další sezóně bude patřit mezi tuzemskou fotbalovou elitu. Stačí však finančně, zázemím či hráčským kádrem na ty nejlepší? Mnohé napoví sportovní rubrika, kterou připravil Josef Kubeczka.

K postupu SIADu Most do první ligy velkým dílem přispěli i dva bývalí reprezentanti - útočník Horst Siegl a obránce Jiří Novotný. Na otázku, zda se dá postup s Mostem vůbec srovnat s jejich zážitky v Lize mistrů či s ligovými tituly, ostrostřelec Siegl odpověděl: "Samozřejmě, že je to o soutěž níž, ale každý úspěch, ať je to postup z okresního přeboru, je příjemný. V té chvilce, když se něco podaří, tak ta radost nebo dojem je úplně stejný. A je jedno, jestli je to v první lize nebo ve druhé lize. Každopádně to byl náš první titul v druhé lize. Ale považuji si ho hodně vysoko."

A Jiří Novotný k tom u dodal: "Myslím, že srovnávat se to nedá, protože první liga nebo evropské soutěže jsou daleko víc sledovanější - jak u lidí, tak u novinářů. Ale jsem moc rád, že jsem u historického postupu mohl být. Vlastně i s tím cílem jsem do Mostu šel. Jsem spokojený a mám radost, že se to povedlo."

O výsledcích sportovců, zejména pak u sportů kolektivních, rozhoduje celá řada faktorů. Vedle kvality hráčů také jejich psychická pohoda, kterou může ve značné míře ovlivnit odpovídající zázemí, ať už finanční, či hmotné. S postupem do první ligy se před mosteckým fotbalem mimo jiné vynořil problém stadionu, který by vyhověl licenčním podmínkám. Ještě pár týdnů před prvním výkopem v první lize se na něm pilně pracovalo, což nám potvrdil předseda představenstva a generální ředitel FK SIAD Most Emil Boukal.

"Dneska už stavíme stožáry, natahujeme k ním kabely a já předpokládám, že během týdne by se mohlo svítit. Současně se dělají další úpravy vevnitř stadionu, to znamená stanoviště pro novináře, pro televizní kamery, upravuje se nový VIP salonek, nová místnost pro novináře. Těch prací je spousta, ale já věřím, že budeme hotovi do konce července."

Což se také stalo. Na druholigový fotbal chodilo v Mostě hodně fanoušků. První liga asi potáhne ještě víc...

"Já doufám, že diváci si najdou cestu. Samozřejmě to záleží od toho, jak budeme hrát a já věřím, že máme dobré mužstvo a budeme hrát dobrý fotbal. První mistrák, který hrajeme, jsme si snad ani lepší přát nemohli. Místní derby s Teplicemi lidi přiláká. Já počítám, že tu bude takových deset tisíc lidí."

Ani Mostu se pochopitelně nevyhnuly jisté hráčské změny. Trenérovi, bývalému reprezentantovi Přemyslu Bičovskému se sice podařilo udržet opory celku Horsta Siegla a Jiřího Novotného, ale odešel obránce Petr Zábojník a velký zájem byl i o kapitána, záložníka Tomáše Pilaře.

"Samozřejmě zájem o naše hráče byl. My jsme vždy razili heslo, že nechceme nikoho, kdo tady nemá zájem hrát. Už v dřívější době jsme pustili Šteinera, dali jsme mu šanci, pustili jsme Petra Johanu, totéž bylo s Petrem Zábojníkem, který projevil zájem už v loňském roce a tu šanci dostal. Tomáše Pilaře jsme udrželi a dohodli se na dalším dvouletém pokračování jeho smlouvy. Co se týče Zábojníka, tak tady za něj máme Aleše Škrleho z Olomouce nebo Zdeňka Houště z Brna, a tak se domnívám, že tu mezeru po Zábojníkovi zacelíme. Ta stopérská dvojice, ať už to bude Škrle nebo Houšť vedle Jirky Novotného, snad bude natolik kvalitní, že to zvládne."

Zřejmě nebude jednoduché zvládnout očekávání fanoušků mosteckého celku. V druhé lize hoši šlapali, tak proč by nemohli být stejně dobří v té první, myslí si zřejmě mnozí z nich. Zkrátka s jídlem roste chuť. Nováček to ale nemusí mít jednoduché a mnohdy je pro něj záchrana v nejvyšší soutěži tím prvořadým cílem. I předseda SIADu Emil Boukal se ve svých představách spíše drží při zemi.

"Já si myslím, že pro nás je opravdu prvořadý cíl se zachránit. V Mostě je to vlastně prvně, kdy hrajeme první ligu, tak že divácký zájem je značný. Znovu však opakuji, že vše bude odvislé od toho, jak to mužstvo bude hrát a jaké budeme mít výsledky. Já věřím, že výsledky budou dobré, lidé si sem cestu najdou a budeme mít pořád 'plnej dům'".

Úplně zásadním problémem, který už zlomil vaz nejednomu celku (v poslední době například Drnovicím), je sehnat dostatek finančních prostředků na provoz klubu. V případě Mostu je ale pro případné sponzory velkým lákadlem už samotný historický postup SIADu do první ligy.

"To každopádně, to se nedá s druhou ligou vůbec srovnat. Ten zájem samozřejmě je. A hlavně projevilo zájem město, čemuž jsme velice rádi. Město je tedy svým způsobem akcionář, a kromě toho se ještě podílí částkou 10 milionů ročně na provozu klubu. Je tu ale také řada dalších sponzorů, kteří mají zájem, protože první liga přece jen více táhne než druhá. Myslím, že se nám to zlepšilo o sto procent. Já věřím, že se ještě přihlásí další sponzoři, kteří budou mít zájem vstoupit do mosteckého fotbalu, a budeme tomu jenom rádi."

Zdá se, že mostečtí zatím nejsou penězi příliš rozmazleni a vystačí si s poměrně rozumným rozpočtem. Předseda představenstva a generální ředitel FK SIAD Most Emil Boukal nám jeho výši sdělil bez vytáček.

"V současné době se to pohybuje mezi 30 až 40 miliony korun. My jsme malý, skromný klub. Dnes není problém utratit 100 milionů korun, ale na to si musíte vydělat, na to musíte mít někoho, kdo vám ty peníze dá. Já se domnívám, že s touto částkou jsme prostě schopni dobře hospodařit a hrát dobrý fotbal."