180 let od narození Bedřicha Smetany

Bedřich Smetana, 1878

Hudební svět si na začátku března připomíná 180. výročí narození snad nejslavnějšího českého skladatele Bedřicha Smetany. Podle odborníků, které oslovilo Radio Praha, dodnes vyvolává Smetanova hudba, v níž se odráží jeho vlastenectví, v posluchačích pocit hrdosti a sounáležitosti s českou zemí a národem. Přitom lidé znají většinou jen jeho symfonická nebo operní díla jako je "Má vlast" nebo "Prodaná nevěsta". V rámci projektu Česká hudba 2004 - nedílná součást evropské kultury probíhá na mnoha místech republiky pásmo "Smetanův klavír". Organizátoři napjatě sledují zájem české veřejnosti o méně známá díla Bedřicha Smetany. Jak se zpočátku zdá, zájem je obrovský.

"Bůhví, jaké to podivné kouzlo je ve Smetanově hudbě! Slzy vyhrknou člověku při místech něžných, a při jiných vstaneš ze sedadla svého a ani nevíš, že jsi již vstal...," napsal o Bedřichu Smetanovi jeho současník Jan Neruda v roce 1868.

V samotě jabkenické myslivny, hluchý a zničený počínající nervovou chorobou, vytvořil své vrcholné skladby: cyklus šesti symfonických básní Má vlast, kvartet Z mého života a vedle mnoha dalších skladeb ještě i tři opery - Hubičku, Tajemství a Čertovu stěnu. Skladatel zemřel 12. května 1884 v pražském ústavu pro duševně choré na zhoubné účinky syfilis.

"V posledních letech klavíristé po celém světě hledají a nacházejí cestu ke Smetanovi. Fakt je ten, že když si vezmete České tance, například Slepičku, Oves, tak to pro japonského klavíristu musí být ne problém to zahrát, ale pochopit, o jakou atmosféru se jedná," domnívá se vedoucí klavírního oddělení Pražské konzervatoře František Maxián. Zájem o Smetanovy skladby je ve světě obrovský, potvrzuje režisér Jan Šmíd. S činoherním divadlem Ypsilon nastudoval operu Prodaná nevěsta, s kterou navštívil desítky zemí světa. Podle něj zahraniční diváci čekají na typicky českou interpretaci Smetanova díla.

"Zaplaťpánbůh, že jsme se nechtěli vyrovnávat světu. Že si pěstujeme svou identitu bez ohledu na handicapy a pocity malosti. Je to, řekl bych, i návod pro další odvětví, abychom se chovali zodpovědně k sobě. Takovou mám zkušenost s naším Smetanou v Evropě, po světě."