5 tipů, kam za lyžováním v Česku

Foto: Ondřej Tomšů

Česko se nemůže pochlubit horskými velikány, ale milovníci sjezdového, běžkařského lyžování, snowboardingu nebo sáňkování nepřijdou zkrátka. Zimních radovánek si mohou užít v krásné horské krajině, na upravených sjezdovkách či trasách pro běžkaře. Na výběr je z téměř z 300 lyžařských areálů v Česku.

Foto: Luděk Brhel

Ski areál Ještěd - nejdostupnější skiareál v ČR

Ještěd leží ve výšce 540-1000 metrů n. m. Z Prahy se lyžaři dostanou na sjezdovku za pouhých 50 minut po dálnici D10. Z centra Liberce se dá dojet až ke stanici lanovky Skalka tramvají. Skiareál Ještěd láká na 9,2 kilometrů sjezdovek všech obtížností, 3 lanovky a 5 vleků. Návštěvník může využít profesionální lyžařské školy, půjčovny lyží a snowboardů nebo obchodu sportovních doplňků.

Lyžařský areál Razula ve Velkých Karlovicích - rodinné lyžování v Beskydech

Lyžařský areál Praděd,  foto: Archiv Euroregionu Praděd
Turisticky atraktivní chráněná krajinná oblast Moravskoslezských Beskyd a Javorníků nabízí špičkově vybavený lyžařský areál s nejmodernějšími vleky. Zkušené lyžaře nejvíce láká hlavní sjezdovka Razula dlouhá 1 km s převýšením 210 metrů. Pro rodiny s dětmi je jako stvořená mírná 350 metrů dlouhá sjezdovka Horal u hotelu Horal, kde v zimě funguje také lyžařská Tygří školka a snowtubingová dráha. Areál nabízí také upravené běžecké tratě. Návštěvníci mohou navíc po lyžování využít i slaný bazén s vodními atrakcemi v hotelu Horal. Nezapomenutelným zážitkem může být i vyjížďka na saních tažených koňským spřežením s rolničkami.

Ski areál Praděd - nejvýše položené centrum lyžování v ČR

Lyžařský areál Praděd - nazývaný "Moravským ledovcem" láká především svými přírodními krásami a vynikajícími sněhovými podmínkami. Za to vděčí faktu, že na severních svazích Petrových kamenů (1 438 m n.m.) jsou nejvýše položené vleky a sjezdové tratě na území ČR. Vhodné podmínky k lyžování zde naleznou jak začátečníci, tak i pokročilí lyžaři. V letních měsících si na své přijdou také milovníci pěší turistiky a obdivovatelé krásné zalesněné horské krajiny. Na vrcholu Pradědu je 162 m vysoká televizní věž s přístupnou rozhlednou. Areál v chráněné krajinné oblasti zaručuje nedotčenou a původní přírodu. Velká kotlina či klimatické lázně Karlova Studánka se mohou pyšnit nejčistším vzduchem ve střední Evropě.

Skiareál Klínovec - největší lyžařské středisko v Krušných horách

Skiareál Klínovec je nejmodernější lyžařské středisko Krušných hor, s přepravní kapacitou 12 500 osob/hod. Nachází se pouze 120 km severozápadně od Prahy a 100 km od Plzně. Spolu s německým areálem Fichtelberg vytváří InterSkiregion Fichtelberg-Klínovec areál, který lyžařům nabízí 47 km sjezdovek. V roce 2018 se podařilo propojit modrou sjezdovkou sousední areál Boží Dar – Neklid. Na samotném Klínovci najdete 4 sedačkové lanovky a 6 lyžařských vleků. K dispozici je U rampa i snowpark s mnoha skoky a překážkami a také 30 km upravovaných běžeckých tratí. A samozřejmě nechybí restaurace a občerstvení, půjčovna vybavení, lyžařské školy, hlídání dětí a velký výběr ubytovaní v okolí areálu.

Lyžařský areál Zadov - skvělé lyžování na hranici Národního parku Šumava

Zadov-Churáňov je jedno z nejznámějších center běžeckého lyžování v České republice, ale i oblíbené místo sjezdového lyžování. Sjezdaři mají k dispozici celkem 12 sjezdovek na Zadově, Churáňově a Nových Hutích. Lyžařským areálem Zadov jezdí během zimní sezóny kyvadlový skibus. Součástí areálů je i známý lyžařský běžecký stadion na Churáňově - místo konání celé řady sportovních akcí. Běžecký stadion a přilehlé závodní tratě byly též známy jako druhý domov naší běžecké jedničky Kateřiny Neumannové. Pravidelně a kvalitně udržované turistické trasy v celkové délce kolem 50 km s návazností na upravované trasy po celé Šumavě.