60 let od vyhlazení Lidic

Uctění památky lidických obětí, Foto: ČTK

Šedesát let uplynulo 10. června od vyhlazení středočeské obce Lidice. Nacistické okupační síly tak učinily pod záminkou spolupráce obyvatel s výsadkáři, kteří provedli atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Tragédii Lidic připomene Josef Kubeczka.

Uctění památky lidických obětí,  Foto: ČTK
Vyhlazení Lidic mělo vyvolat strach, a ochromit odpor v Protektorátu Čechy a Morava, a tak rozhlas tehdy vysílal následující zprávu:

"Protože se obyvatele obce Lidice u Kladna svou činností a podporou vrahů SS obergruppenführera Heydricha co nejhrubším způsobem provinili proti vydaným zákonům, byli dospělí muži zastřeleni, ženy dopraveny do koncentračního tábora a děti dány na náležité vychování. Budovy v obci byly srovnány se zemí a jméno obce bylo vymazáno."

Při vyhlazovací akci srovnali fašisté se zemí všech 102 domů, 173 mužů na místě popravili a ženy, s výjimkou jedenácti, odvezli do koncentračních táborů. Celkem 82 dětí skončilo život v plynových komorách. Devět dětí bylo určeno k převýchově. Mezi nimi byla i paní Marie Šupíková, které bylo v době zatčení 10 let:

"Maminka mě honem oblékla. To víte, byla nervózní, všechno ji chudince padalo z rukou. Odvedli nás, celou rodinu, na Horákův statek. Tam jsme stáli celou noc. Až ráno přišli znovu a tatínka oddělili od nás."

Dalším z odvlečených dětí byl pan Václav Zelenka, který svůj tehdejší osud popisuje takto:

"Dostal jsem se jako ostatní děti, které byly vybrány na poněmčení, nejdříve do dětského tábora Puschkow, kde jsem byl až do podzimu 1944. Potom jsem byl převezen do Oberweisu do rakouských Alp. To byl takový ten echtovní hitlerovský dětský tábor. V té době bylo vybráno asi sedm děvčat a dva kluci a měli jsme to štěstí, že jsme to spolu táhli až do února 1945, kdy já jsem byl dán potom do německé rodiny."

Uctění památky lidických obětí,  Foto: ČTK
Dodnes jsou pečlivě shromažďovány dokumenty připomínající lidickou tragédii. Jedním z posledních je dokumentární film "Noc delší než den", který byl minulý týden předán Památníku Lidice. Dvoudílný snímek tvoří výpovědi lidických žen, které přežily v koncentračních táborech, a dětí zavlečených do Německa. Podle ředitelky památníku Marie Tělupilové byl dokument poslední šancí, jak zachytit osobní svědectví účastníků tragédie.

A jak vypadají dnešní, nové Lidice, které stejně jako bájný Fénix znovu povstaly z popela. Jejich starostou je právě pan Václav Zelenka. Ve své funkci se potýká s podobnými problémy jako řada dalších obcí v Česku:

"S ostatními obcemi máme asi jeden veliký problém - finance. Jiné obce musí budovat kanalizaci, vodovody, plyn atd. V tom máme výhodu díky výstavbě nových Lidic. Plyn jsme si zavedli také asi před čtyřmi lety, ale vzhledem k tomu, že výstavba obce skončila v roce 1960, odcházejí nám budovy. Komunikace u nás trpí možná více než v jiných obcích, protože sem jezdí každý rok 20 až 30 tisíc turistů. Tak že silnice u nás trpí."

Komunisté po převzetí moci v roce 1948 zneužívali lidickou tragédii ke svým propagandistickým účelům. Ostatně i nedělní pietní akt v Lidicích organizovali komunisté. Přece jen ale ta poslední vzpomínková akce byla něčím vyjímečná - jako vůbec první německý politik na něm promluvila předsedkyně německé Strany demokratického socialismu Gabi Zimmerová.