Židé z Kolína

Terezínský hřbitov

V těchto dnech uplynulo šedesát let od chvíle, kdy byl z Kolína vypraven transport zdejších Židů do koncentračních táborů. Zahynulo při něm tisíc lidí. Podobně jako u vyhlazení obcí Lidice a Ležáky šlo o nacistickou pomstu za atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha. Oběti transportu si tuto neděli v kolínské synagóze připomněli Židé z mnoha zemí světa a několik pamětníků, kteří vyvražďování zdejších Židů přežili. Byla mezi nimi i Hana Greenfieldová, které tehdy bylo pouhých dvanáct let. Z pětatřiceti členů své rodiny přežila koncentrační tábory jen ona se svou sestrou.

Terezínský hřbitov
"Děkuji Vám, že jste přišli dnes si se mnou vzpomenout na ten smutný den, kdy byla kolínská židovská pospolitost, která žila v Kolíně a okolí šest set let mezi Vámi, deportovaná násilně ze svých domovů jako trestní transport za Reinharda Heydricha a zavražděna. Ta smutná kapitola o Lidicích je známá, ale o těch tisících kolínských občanů, kteří byli zavražděni pro ten samý důvod, se šedesát let nikdo nezmínil."

Z více než dvou tisíc dvou set Židů, kteří byli do roku 1944 odvlečeni z Kolína do terezínského ghetta a Malé pevnosti, se jich po válce vrátilo necelých sto čtyřicet. Z kolínské synagógy nacisté odvezli i všechny cenné předměty včetně svitků tór. Poničené tóry, které byly víc jak dvacet let uloženy ve sklepě, zakoupil v roce 1964 zájemce z Anglie. Po náročném zrestaurování je předal osmnácti židovských obcích ve světě. A právě odtud přijeli na vzpomínkové setkání do Kolína desítky Židů, včetně rabínů z New Yorku, Londýna, švýcarské Ženevy a izraelského Ramat Avivu. Součástí setkání byla i společná modlitba.

Transport Židů do Terezína
Účastníkům pietního setkání zaslal osobní dopis i český premiér Miloš Zeman, který sám z Kolína pochází. Hana Greenfieldová z dopisu citovala:

"I Kolín postihly neblaze proslulé norimberské zákony a persekuce. Ty nejtemnější vzpomíny jsou pak spojeny s tragickým obdobím brutálního teroru heydrichiády, stejně jako již tolikrát v historii docela obyčejně stejného a sprostého teroru. Proto terorismu v jakékoli jeho podobě nelze ustupovat, nelze s ním vyjednávat a přistupovat k němu z pozice appeassementu. Je třeba s ním bojovat."