ABL říká, že nebude bojovat o tendry ve správě Věcí veřejných

Zástupci Věcí veřejných Kristýna Kočí, Radek John a Vít Bárta, foto: ČTK

Bezpečnostní agentura ABL, kterou donedávna spoluvlastnil sponzor Věcí veřejných a pravděpodobný ministr dopravy Vít Bárta, se prý nebude ucházet o tendry, které vypíší resorty spravované Věcmi veřejnými. Prohlásil to jeho bratr Matěj Bárta, jemuž Vít Bárta polovinu svého podílu ve firmě prodal.

ABL usilovala například o dvoumiliardový tendr na elektronické náramky pro domácí vězně. Pokud tuto zakázku ministerstvo spravedlnosti vypíše znovu, ABL se jí podle Matěje Bárty už nezúčastní. O jiné státní zakázky však usilovat bude.

Matěj Bárta,  foto: ČTK
"Společnost ABL poskytuje osmnáct let své kvalitní služby. Rozhodně se chceme zúčastnit tendrů do státní správy. Nepředpokládám, že by se to tak dělo u resortů, které by měly být pod jurisdikcí politické strany Věci veřejné,"

prohlásil Matěj Bárta, který nyní zastává v ABL pozici generálního ředitele. Podle dohody trojkoalice by měly Věcem veřejným kromě dopravy připadnout i resorty vnitra, školství a místního rozvoje. Věci veřejné získaly téměř jedenáctiprocentní podporu voličů mimo jiné i svým slibem naprosté transparentnosti při rozdělování státních zakázek a důsledným bojem proti korupci ve veřejném prostoru. Jak se z tohoto pohledu na možné ovlivňování tendrů ze strany ABL dívá politolog Bohumil Doležal?

"Já si myslím, že to bude jak pro veřejnost, tak ale i pro tu stranu veliký problém. A jsem moc zvědavý, jak se s tím vypořádají, protože taková podezření vznikají prostě automaticky. A ať už jsou správná nebo ne, tak vyvolávají ve společnosti velký neklid."

Riziko propojení bezpečnostní agentury na státní struktury podle komentátorů zvyšuje i to, že si Vít Bárta chce na ministerstvo dopravy jako svého náměstka přivést bývalého obchodního ředitele ABL a člena její dozorčí rady Martina Sýkoru. Vít Bárta zatím o konkrétních postech mluvit nechce.

Vít Bárta
"Je strašně brzy na to mluvit o jakýchkoliv funkcích a pozicích. Mou absolutní prioritou je, že bych se chtěl především opírat i o lidi, kteří dnes na tom úřadu jsou. A samozřejmě v tuto chvíli povolávám všechny lidi, kterým nějakým způsobem důvěřuji, a jedním z nich je Martin Sýkora."

"Hlavní problém je ten, že Věci veřejné byla původně nevinná komunální strana, ze které se stala důležitá celostátní strana tím, že se v ní významně začaly uplatňovat osobnosti činné v ABL. A já si myslím, že propojení politické strany s bezpečnostní agenturou je pro tu stranu vždycky veliká obtíž, protože ty dvě věci nějak nepatří dohromady,"

říká k tomu ale politolog Bohumil Doležal. Premiér Petr Nečas již dříve uvedl, že od šéfa Věcí veřejných Radka Johna dostal záruky, že ABL se do politiky prostřednictvím véčkařů nebude zapojovat.

Připomeňme jen, že ABL má nyní přes dva tisíce zaměstnanců a podílí se na ostraze takových firem, jako jsou například obchodní řetězce Tesco, Kika nebo Baumax. V roce 2009 získala roční zakázku na správu několika pražských památek a podle výběrové komise má šanci v ní pokračovat.