Advokát Vladimíra Železného čelí obvinění z poškozování věřitele

Logo TV Nova

Z pokusu o poškozování věřitele obvinil v pondělí vyšetřovatel Aleše Rozehnala, právníka ředitele soukromé televize Nova Vladimíra Železného. Soud mu tak může uložit vězení od dvou do osmi let. Více informací k případu má Eva Petržílková.

Logo TV Nova
Jednatřicetiletý právník Aleš Rozehnal patří k nejbližším spolupracovníkům generálního ředitele televize Nova Vladimíra Železného. Angažuje se především ve sporu Železného se společností CME, která vlastní bývalou servisní organizaci Novy společnost ČNTS. Rozehnal byl obviněn z pokusu o trestný čin - poškozování věřitele. Podle mluvčí vyšetřovatelů Soni Jindrákové se ho měl dopustit formou účastenství:

"A to v souvislosti s jednáním pana doktora Železného."

Z podnětu vyšetřovatele navrhlo v úterý Městské státní zastupitelství v Praze soudu, aby vzal Aleše Rozehnala do vazby. Společnost CET 21 považuje zadržení svého právníka za nedůvodné a postup vyšetřovacích orgánů za

"Při prohlídce advokátní kanceláře doktora Rozehnala jednoznačně došlo ke zřejmému porušení zákona o advokacii, protože nebyl přítomen zástuce advokátní komory. Došlo i k dalším procesním pochybením, prohlídce nebyl kromě policistů přítomen také žádný nezávislý svědek. A podle mých informací, které mám, policisté také zadrželi i spisy jiných advokátů z kanceláře doktora Rozehnala, které nesouvisely vůbec s příkazem k prohlídce, což odporuje trestnímu řádu."

Podle obchodního rejstříku je Aleš Rozehnal předsedou představenstva společnosti Edikon. Firma ovládá zhruba 24 procent společnosti CET 21, držitele licence na vysílání Novy. Je navíc členem statutárních orgánů dalších 18 společností, mezi něž patří například společnosti Piaristé, Sibeliova a Thunovská. Podle CME figurují tyto firmy v převodech majetku, kterými se ředitel Novy Železný snaží vyhnout splácení svých závazků vůči CME.

Podle internetového deníku IDnes souvisí Rozehnalovo obvinění s tím, že policie obdržela expertízu smluv upravujících vztah mezi CET 21 a ČNTS. Prostřednictvím těchto dokumentů Vladimír Železný dokazoval, že neexistovala exkluzivita vztahu mezi CET 21 a ČNTS. V srpnu 1999 totiž CET 21 odstoupila od smlouvy s ČNTS a tím tuto společnost odstavila od zisků z vysílání Novy. Železný poté začal vysílat z vlastního studia na Barrandově s novou servisní organizací Česká produkční 2000. CME ale pravost takovýchto smluv popírá.

Vladimír Železný figuruje i v dalších kauzách, které mohou mít spojitost s Rozehnalovým obviněním. Letos v dubnu například vyšetřovatel Železného obvinil z poškozování věřitele. Již v únoru totiž bylo zveřejněno rozhodnutí nizozemské arbitráže, podle něhož musí Železný uhradit CME zhruba miliardu korun výměnou za vrácení podílu ve společnosti Nova Consulting, která vlastnila zhruba pět procent ČNTS.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio