Akcie Českého Telecomu prudce poklesly. Důvodem je prohlášení nizozemské společnosti KPN, že nemá zájem o majoritní státní podíl.

Akcie Českého Telecomu zažily prudký pokles ceny a strhly sebou dolů i další akcie. Důvodem je prohlášení nizozemské společnosti KPN, že nemá zájem o majoritní podíl v Českém Telecomu. KPN drží sama v Telecomu 6,5 procenta a dalších 27 procent společně v rámci konsorcia Tel Source. Nizozemci tak mají v rukou podíl, který například umožňuje zablokovat rozhodnutí o změně základního jmění společnosti nebo o úpravě stanov. Případný zájmce tak bude muset strategická rozhodnutí projednat s nizozemskou firmou, a to je problém navíc, který může nepříznivě ovlivnit cenu Českého Telcomu i český státní rozpočet. Více informací má Renata Prátová.

Ještě v květnu šéf TelSource Bessel Kok uváděl, že KPN se hodlá připravované privatizace 51 procent státního podílu v Telecomu zúčastnit. Nyní se však společnost KPN rozhodla změnit svoji strategii a místo do České republiky svoje investice soustředí do Německa. Tam získala licenci na mobilní telefony třetí generace. Náklady však převýšily očekávání a proto je KPN ve vysoké finanční ztrátě. Tento vývoj může pro chod Českého Telecomu znamenat komplikace. Myslí si to analytik Wood and Co. Jan Slabý. Právě současným soupeřením o licence na mobilní sítě třetí generace se světové telekomunikační firmy finančně vyčerpávají. Může se tedy lehce stát, že nakonec nebudou mít prostředky na jiné investice. Ztráta zájmu KPN by se mohla promítnout i do státního rozpočtu. Stát chtěl Telecom prodat do příštího roku a doufal, že do státní kasy získá za svůj podíl 3 - 4 miliardy amerických dolarů. Podle mluvčí FNM Jany Víškové se však nic nemění. Nezájem KPN o Český Telecom by podle odborníků mohl snížit cenu akcií, ať už kvůli nižší konkurenci nebo obavám o zdraví podniku. Na druhou stranu však skutečnost, že stát prodává majoritu, může podle jiných názorů cenu i zvýšit. V každém případě se však privatizace odsune až na konec roku 2001.

Objevily se už v tisku úvahy na téma kdo je hlavním kandidátem na privatizaci Českého Telecomu?

Podle spekulací tisku je předním kandidátem Deutsche Telekom. Jak píší Hospodářské noviny, je to však informace nepodložená. Deutsche Telekom totiž ovládá v mobilním operátorovi, firmě RadioMobil více než 51 procent. Pokud by získal Český Telecom, který ovládá dalšího mobilního operátora, společnost Euro Tel, ovládl by téměř 97 procent českého mobilního trhu. A to by bylo v rozporu s hospodářskou soutěží, píší Hospodářské noviny.

Autor: Renata Prátová
spustit audio