Anketa Zahraniční Čech 2012: Anna Janků

Anna Janků

Anketu Zahraniční Čech roku 2012 pořádají Český rozhlas a Česká televize. Od 27. srpna do 21. září vám postupně představujeme 20 osobností, kterým můžete poslat svůj hlas a zvolit Zahraničního Čecha roku. Dnes to bude Anna Janků, předsedkyně Sdružení českých žen v Káhiře.

Anna Janků
"Já jsem přijela do Egypta v roce 1970,"

začíná své vyprávění o životě Češky v Egyptě paní Anna Janků. Jako mnoho jejích vrstevnic poznala svého budoucího manžela, když v Československu koncem 60. let studoval.

"Oni se velmi lehce přizpůsobí našim poměrům a neříkají nám úplně pravdu, jak to tam je. A hlavně jaké jsou rodinné tradice a zákony, že je tam převaha mužského elementu a žena se musí vždycky podřizovat."

Realita života v cizí zemi s jinou kulturou a jinými zvyklostmi mnohé Češky, které se provdaly do Afriky nebo na Střední východ, pak zaskočila. I manželství Anny Janků tak skončilo rozvodem. Bohužel při něm na víc jak deset let ztratila svou dceru, která podle egyptských zákonů připadla otci.

"Jsou situace, kdy je lepší být trpělivý a nedělat nic. To je ta nejlepší zbraň. To byl můj případ. Já jsem neodešla z Egypta, věřila jsem, že se mi dcera jednou vrátí. A taky se to stalo."

Anna Janků začala pracovat v turistice, znovu se vdala, stále jí ale chybělo české zázemí. Po čase se proto rozhodla založit Sdružení českých žen v Káhiře. Nešlo však jen o schůzky, kde si spolu Češky provdané v Egyptě mohly popovídat a předvést vlastní chleba nebo buchty. Mají větší ambice:

"Pořádáme jednou do roka nějakou akci i pro Egypťany. Jsou tam buď výstavy nebo koncerty, měla jsem tam paní Pilarovou, Pavla Šporcla. To je i pro veřejnost přístupné, my tam zveme lidi, o kterých víme, že by to ocenili. Takže do povědomí Egypťanů se dostává i česká kultura. Nejenom český křišťál, škodovka nebo zbraně."

Sdružení pod vedením Anny Janků přispívá i k nejvyhlášenější dobročinné akci v Káhiře:

"Charitativní akce není jenom záležitost České republiky nebo krajanů, kteří jsou do toho zapojeni. Je to záležitost všech států Evropské unie, které se tam více či méně účastní. A ten výtěžek jde vždycky na místní dobročinné účely."

Ani to ale nestačí. Anna Janků se stala i zahraniční spolupracovnicí Českého rozhlasu. Od ní se posluchači rozhlasu dovídali i o situaci v Káhiře při revoluci v roce 2011:

"Byla to revoluce velice mírová a bylo to něco úžasného! Zapojili se mladí, staří, ženy v domácnosti, všichni. Bylo v tom takové nadšení a taková síla jednoty. Pak se to pokazilo tím, že se začaly tvořit strany a roztříštilo se to. A každý si chce prosazovat jenom to svoje."

Anna Janků se do Česka vrací pravidelně. Elegantní, energickou, výmluvnou a cílevědomou dámu je možné pravidelně potkat na setkáních zahraničních Čechů.

"Pořád budu cizinka v určitých směrech, a jak říkám, moje kořeny budou vždycky v České republice."

V letošním roce dostala Anna Janků prestižní cenu Gratias agit za šíření dobrého jména České republiky ve světě.


Pokud chcete dát hlas paní Anně Janků, můžete tak učinit na webových stránkách www.zahranicnicech.cz. Hlasovat můžete i pomocí SMS ve tvaru ZC 16 na číslo 907 77 04. Cena SMS je 4 koruny. Vítěz ankety - tedy ten, kdo obdrží nejvíc hlasů - bude vyhlášen 28. září. Partnerem ankety je Týdeník Rozhlas a společnost Lasvit. I vy můžete díky svému hlasu pomoci vybrat Zahraničního Čecha roku!