Antonín Holý získal na výzkum nových léků miliony dolarů od firmy Gilead

Antonín Holý, foto: Zdeněk Vališ

Americká farmaceutická firma Gilead věnuje Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd jeden milion a sto tisíc dolarů ročně na výzkum nových léků. Částka dvě stě tisíc dolarů je přitom určena výhradně pro profesora Antonína Holého, pro kterého Američané současně zřídili čestnou profesuru v oboru medicinální chemie. Vedení farmaceutické firmy tak chtělo ocenit přínos světově proslulého českého vědce, který letos slaví sedmdesátiny. Zástupci firmy Gilead ve čtvrtek v Praze podepsali smlouvu s Akademií věd o zřízení nového centra, které se bude výzkumem nových léků zabývat. Podrobnosti má Milena Štráfeldová:

Antonín Holý,  foto: Zdeněk Vališ
Vyvinout za celou vědeckou kariéru jeden účinný lék, který pomůže milionům nemocných, je obrovský úspěch. Objevit takových léků hned několik považují biochemici i farmaceuti za zázrak. A právě takový zázrak se podařil českému vědci Antonínu Holému a jeho týmu z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd. Spolu s Katolickou univerzitou v belgické Lovani vyvinul účinnou látku, která je základem léku Vistide. Ten pomáhá pacientům s AIDS při léčbě očních infekcí. V roce 2001 byl schválen lék Viread, na jehož vývoji se prof. Holý podílel a který výrazně zpomaluje průběh nemoci AIDS. A o rok později mohli lékaři začít předepisovat lék pro léčení chronické žloutenky typu B. Sám Antonín Holý je autorem šesti desítek patentů a na vývoji dalších účinných látek pracuje:

"Jsme si vědomi problémů, které tu jsou, ať už je to chřipka nebo ptačí chřipka. Prostě ty problémy tu jsou a těžko se budou řešit jednou tabletkou, ale řešit se musí,"

řekl prof. Holý tento čtvrtek při podpisu smlouvy s firmou Gilead. Světově proslulý biochemik s ní na vývoji nových léků spolupracuje už dvacet let. Viceprezident Gileadu John Milligan uvedl, že díky této spolupráci má firma nejlepší léky na onemocnění AIDS.

"Naše úspěchy jsou založeny na silném zaujetí a spolupráci. A s spolupráce s Ústavem organické chemie a biochemie je toho nejlepším příkladem."

"Tato trojkombinace obsahuje tři léky v jediné tabletě, která se bere jednou denně. Tato pilulka obsahuje všechny léky, které pacient potřebuje v boji s HIV."

Nové výzkumné centrum, které chtějí Američané financovat, bude pracovat v rámci Ústavu organické chemie a biochemie. Jeho vznik má podle ředitele ústavu Zdeňka Havlase dva důvody:

"První byl přivést Gilead a ÚOCHAB pokud možno co nejblíže k sobě, spojit je v myslích lidí v jeden celek a neustále mít na zřeteli ten dvacetiletý společný chod, který rezultuje v řadu významných léčiv, pomáhajících stovkám milionů lidí ve světě. Druhá myšlenka byla pro nás stejně zásadní, a to dát najevo, jak si obě strany velice váží práce pana profesora Holého."

Objevy prof. Holého mají pro Ústav organické chemie a biochemie i značný finanční přínos. Částka 263 milionů korun, které ústav loni získal z licencí a patentů, tvoří tři čtvrtiny jeho příjmů. Stát přitom na jeho provoz ročně přispívá 88 miliony. Dobrá finanční situace ústavu umožní nejen rozsáhlou rekonstrukci, ale i to, že bude moci přilákat špičkové odborníky.