Antonín Panenka: Postoupíme-li na EURU ze skupiny, dostaneme se vysoko.

Antonín Panenka, bývalý hráč Bohemians a Rapidu Vídeň, autor jedné z nejkrásnějších penalt v historii kopané, se stal předsedou Nadace fotbalových internacionálů. Panenka při příležitosti svého uvedení do funkce poskytl Herbertu Bryndovi exkluzivní rozhovor o vzpomínkách na působení v Rakousku, o kontaktech s bývalými spoluhráči a protihráči, o vyhlídkách české fotbalové reprezentace na mistrovství Evropy 2004, ale také o svých plánech v čele Nadace.

Antonín Panenka,  foto: ČTK
"Vždy jsem se cítil více hráčem než funkcionářem, proto mi až zas tolik vlastní není, ale časem si zvyknu. Domnívám se, že práce Josefa Masopusta byla na vysoké úrovni. Samozřejmě, že tato nadace získala ve sportovních a fotbalových kruzích obrovskou prestiž a obrovské jméno. A samozřejmě mou povinností je, abych v této nastolené cestě pokračoval. Zatím si úplně nedovedu představit, jak bude tato práce náročná. Již před tím jsem se zúčastňoval setkání s bývalými hráči, předávání dárků, ocenění a tak dále. Zúčastňoval jsem se také různých utkání, v některých jsem si i zahrál a tak dále. V tom spočívala má činnost ve správní radě. Podle mého názoru budu teď mít těch činností daleko více: s fotbalovým svazem, se sponzory nebo s lidmi, kteří budou chtít Nadaci pomoci."

V rámci práce pro Nadaci se určitě budete setkávat nejen s internacionály o generaci staršími, ale také z vaší generace. Vídáte se se svými spoluhráči z Bělehradu? A co se zahraničními internacionály? Třeba s Němci?

"Co se týká domácího prostředí, tak se stýkáme velmi často. Většina z nás hraje za Klub fotbalových internacionálů, který jezdí po vlastech českých a moravských a hraje propagační utkání. Tam se vídáme poměrně často. Navíc nikdo z nás neztratil zájem o fotbal, takže se vídáme i při zápasech ligy nebo i nižších soutěží. Velmi dobré vztahy máme se slovenskými fotbalisty. Když pořádají nějakou akci, tak jsme vždy ochotní tam zajet a zahrát si s nimi. A oni na oplátku zase jezdí k nám. A co se týká zahraničí, tak nejlepší vztahy máme právě s Německem, které je v těchto akcích, různých oslavách, velice činné. A osobně jsem velmi aktivní ve spolupráci s Rakouskem, kam několikrát ročně jezdím na různá exhibiční utkání. Takže kontakt rozhodně neztrácíme."

Jak vlastně vzpomínáte na angažmá v Rakousku?

"Musím se přiznat, že to byly nejkrásnější chvíle mého fotbalového života. Přeci jenom základní rozdíl byl v tom, že tady byl jiný politický systém než v Rakousku. Takže pro mě to bylo něco úplně jiného. Ve Vídni jsem byl ohromně spokojený a líbilo se tam celé rodině. Vídeňáci jsou zkrátka malí Pražáci nebo Pražáci velcí Vídeňáci, takže i z tohoto hlediska jsem tam prožil krásné okamžiky a beru Rakousko jako jedinou zemi kromě své vlasti, kde bych byl ochoten a schopen žít."

A teď k vašemu druhému klubu, v němž jste působil přes dvacet let. Co říkáte současné situaci v Bohemians?

"Já jsem s Bohemkou velmi spjat, působil jsem tam jako hráč 23 let. Teď již osmým rokem i jako funkcionář. Musím říci, že jsem strašně zklamaný, že Bohemka - klub s takovou tradicí a takovými možnostmi - upadá a chátrá. Během posledního měsíce se změnil majitel, což je jediná změna, ke které došlo, jinak musím být velmi kritický, protože klub v podstatě nefunguje. Má nového majitele, je jmenováno nové představenstvo, ale nikdo nikoho nezná a nikdo nic nedělá. Zanedlouho začíná druhá liga v podstatě se nic neřeší. Mám z toho trochu hrůzu a bojím se, aby Bohemka neskončila v odpadkovém koši."

Většina českých hráčů na reprezentační úrovni hraje v zahraničí, koho považujete za největší osobnost české ligy?

"Je pravda, že naši nejlepší hráči odcházejí do zahraničí, a to je škoda pro české diváky. Divák chce mít nějakou svou hvězdu, modlu a chce se na ní chodit dívat. A pokud ti nejlepší hráči odejdou - a vzhledem k ekonomické situaci domácích klubů, které si nemohou dovolit nakoupit jiné kvalitní hráče -, tak můžeme hrát jen s našimi hráči. Na jednu stranu to není dobré, na druhou stranu se zase mohou prosadit mladí hráči, nové mladé hvězdičky."

Současná generace hráčů je podobně silná jako generace římská, chilská nebo vaše bělehradská. Mají podle vašeho názoru šanci uspět na letošním mistrovství Evropy?

"V současné době máme vynikající mužstvo složené z vynikajících jedinců. Myslím, že i duch mužstva je na výborné úrovni, že to klape. Je ale pravda, že na mistrovství Evropy máme ve skupině dva nepříjemné soupeře: Nizozemsko a Německo. Přál bych našim samozřejmě ten nejvyšší úspěch, ale raději bych zůstal oběma nohama na zemi, protože tentokrát nejedeme na mistrovství Evropy jako neznámé mužstvo, ale jako jeden z největších favoritů. Vyrovnat se s tím je velmi náročné, proto bude záležet na trenérovi a realizačním týmu, jakým způsobem mužstvo nabudí, jak se bude chovat a jaké bude mít sebevědomí a tak dále. Nebude to jednoduché. Nicméně se domnívám, že pokud bychom postoupili ze skupiny, tak se můžeme dostat hodně vysoko."

Tolik Antonín Panenka exkluzivně pro Radio Praha