Panenka – nejslavnější penalta historie

Antonín Panenka vstřelil rozhodující penaltu na ME v Bělehradě (1976)

 Před 45 lety se Antonín Panenka zapsal do fotbalových dějin. Nevídanou penaltou na ME v Bělehradě v zápase s Německem získal pro Československo zlato.

Hráč pražských Bohemians Antonín Panenka si staví míč k penaltovému kopu. Rozbíhá se a míč lehounce podkopává doprostřed branky. Hvězdný brankář Sepp Maier nic podobného nečekal a vrhl se k tyči. Riskantní, nevídané řešení. Byl to rozhodující moment finálového utkání mistrovství Evropy 1976 v Bělehradě mezi Československem a Západním Německem, které po remíze 2:2 dospělo až do penaltového rozstřelu. Po neproměněné penaltě Uliho Hoeneße Antonín Panenka nejslavnějším kopem své kariéry rozhodl.

„ Panenka“ se ujala – v Anglii, Latinské Americe, v Německu. Pamatuji, jak ji před časem připomínal v německé ARD Bernd Schuster a mladému neznalému komentátorovi jí během přestávkového poločasu německé reprezentace ukazoval z mnoha záznamů na youtube.

Antonín Panenka | Foto: Jana Myslivečková,  Český rozhlas

„ Mám výhodu ve jménu. Panenka se ve všech jazycích vyslovuje stejně. Díky tomu si to lidi dobře zapamatují. Přiznám se, že mě nikdy nenapadlo, že by se zrovna moje penalta z finále mistrovství Evropy mohla takhle proslavit. Kvůli tomu jsem ji rozhodně takhle nekopnul,“ nechal se slyšet v mnoha rozhovorech na téma legendárního kopu v Česku nesmírně populární mistr Evropy.

Od té doby měl mnoho slavných následovníků včetně Zinedina Zidana, Lionela Messiho, Zlatana Ibrahimoviče. Bylo ale i mnoho těch, kterým se to nepovedlo.  Antonín Panenka byl se svým „ vršovickým dloubákem“první a nezapomenutelně se tak zapsal mezi legendy světového fotbalu.

klíčová slova:

Související