Armáda vybuduje nové domovy pro válečné veterány

Česká armáda hodlá do tří let připravit nové kapacity pro ubytování válečných veteránů. Na nevyhovující péči o bývalé vojáky upozornil například nedávný případ generála Rudolfa Pernického, veterána z druhé světové války, který byl ve svých devadesáti letech vystěhován z domova pro válečné veterány. Ministr obrany Karel Kühnl péči o válečné veterány v tomto směru nepovažuje za dostatečnou, a proto rozhodl, že armáda pro ně vybuduje nové penziony. Podrobnosti zjišťovala Martina Lustigová.

Skupinové foto v La Panne,  Belgie 1945  (Leo Žalio druhý z prava)
"Bude vyčleněna částka ve výši přibližně 300 milionů korun na stavbu nových domů pro veterány, které budou obsahovat přibližně 250 lůžkových míst," vysvětluje mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek. Nyní má armáda k dispozici 28 lůžek, přičemž počet žádostí o umístění v domově se pohybuje kolem tří stovek. Nové domovy chce armáda rovnoměrně rozmístit po celé republice, aby veteráni zůstali ve svém prostředí, na které jsou zvyklí.

Domovy podle ministra obrany Karla Kühnla nebudou vypadat jako obyčejné ubytovny: "Je potřeba vytvořit takové domovy pro válečné veterány, které budou mít blíže k tomu, co je obecně známo pod názvem domovy důchodců. To znamení i s poskytováním lékařské péče tak, aby v těch domovech mohli, zjednodušeně řečeno, zůstat déle a nemuseli jít do nemocničních zařízení."

Armáda si také uvědomuje, že dosavadní péče je málo zaměřená na ty, kteří ve vyšším věku potřebují celodenní lékařskou péči. "Takže jsem rozhodl i o tom, že vystavíme dvojí kapacitu tzv. léčeben dlouhodobě nemocných, a to ve Vojenské nemocnici v Praze a ve Vojenské nemocnici v Olomouci," oznámil ministr Kühnl. V Praze by mělo být vyčleněno 15 a v Olomouci asi 25 takových lůžek.

Nabízí se otázka, jak bude probíhat výběr lidí, kteří místa v domově dostanou. Ministr Kühnl je podle svých slov optimistou: "Doufám, že výběr nebude žádný, že pokryjeme veškerou potřebu, která nastane, protože samozřejmě o naprostou většinu veteránů bude postaráno v rodinách, prostě normálními cestami. Nebudou potřebovat tuto pomoc od státu. Tak jako ji potřebuje jenom část ne-veteránů, lidí vysoce seniorního věku. Čili doufám, že výběr nebude muset být žádný. Pravidla přijetí do takového domu budou posunuta právě v tom smyslu, aby tam mohli setrvat i veteráni v době, kdy budou potřebovat rozsáhlejší lékařskou péči, což dnes možné není. Dnes se v takovém případě musí přesunout do nemocničního zařízení."

Armáda veteránům nepomáhá jenom s bydlením. Poskytuje jim také individuální pomoc například ve formě preventivních zdravotních prohlídek, příspěvků na rekreační nebo ozdravné pobyty. V Česku je nyní asi 4500 bojovníků z druhé světové války, jejichž průměrný věk se pohybuje nad 80 lety. Na armádní péči bude mít nárok také zhruba 7000 vojáků z novodobých mírových misí.