Armádu chce opustit šest desítek pilotů

Na nového ministra obrany čeká řada problémů, mimo jiné i v personální oblasti. Podle posledních informací chce armádu opustit na šedesát pilotů a řada leteckého personálu. Zpravidla jde o vojáky ze základen v Pardubicích a Praze, kteří už splnili svůj závazek k armádě. Více informací má Zdeňka Kuchyňová.

K poslednímu listopadovému dni tohoto roku odejde z armády do civilu 58 pilotů. Vojáci totiž dostávají výhodné nabídky hlavně od Český aerolinií a společnosti Fischer. Vzhledem k tomu, že mají výhrady k dění v armádě, není jejich přesvědčování složité.

"Co se týče pilotů,tak odchází věkově starší piloti, a ochází většinou k leteckým dopravním společnostem," tvrdí velitel vzdušných sil Ladislav Klíma. Také on sám odchod z armády opakovaně zvažuje. Právě piloti z pražské základny Kbely jsou na civil nejlépe připraveni. Nejčastěji totiž pilotují letadla vládní letky, přistávají na civilních letištích a dokážou se plynně domluvit anglicky. Mohou tak prakticky okamžitě začít pracovat v civilu a právě proto se o ně soukromé firmy tak zajímají. Podle náčelníka generálního štábu Jiřího Šedivého však není bezpečnost České republiky odchodem pilotů ohrožena a nezmění se to ani v dalších dnech.

"My víme, že se vzdušnými silami, a zabezpečením jejich provozu je problém, který se promítá do provozuschopnosti letadel i do odpovídající kvality výcviku a zejména v počtu nalétaných hodin na jednoho pilota, což vytváří poměrně dost vysoké napětí mezi piloty, mezi technickým personálem, a takový ten diskonfort, který v podstatě je zbytečný."

I když bude odchod pilotů bolestivý, nenaplnily se katastrofické předpovědi o vylidnění armády. Z analýz ministerstva obrany vyplývalo, že by se k odchodu mohlo odhodlat více než deset procent vojáků. Nejčernější prognózy hovořily dokonce o 20-ti procentech. Pohovory s vojáky, kterým letos končí služební poměr jsou téměř ukonce. Odejít chce zatím jen něco málo přes šest procent lidí. To znamená, že vojsko opustí asi 1000 profesionálů z celkového počtu 17 a půl tisíce vojáků z povolání. Armádě jde nyní o jediné - aby její řady opouštěli ti, které nepotřebuje, a ne schopní profesionálové.