"Babička" Boženy Němcové je v knihovnách už 150 let

Zeptáte-li se v Česku někoho ze střední či starší generace na spisovatelku Boženu Němcovou, okamžitě vám k tomu dodá - Babička. Toto stěžejní dílo české literatury má své místo v knihovnách už 150 let. I dnes tuto klasiku lidé čtou. V letošní anketě o nejoblíbenější knihu českých čtenářů skončila Babička na pátém místě z 12 tisíc titulů. Jak ale zjistil Josef Kubeczka, dnešním dětem už mnoho neříká.

Především učitelé míní, že dnešní děti Babičku příliš nečtou. I když jsou v současné době na trhu nejméně čtyři vydání, podle knihkupců Babičku kupují spíše rodiče a prarodiče svým potomkům a při té příležitosti si své oblíbené dílo znovu přečtou. Těm dětem, které Babičku neznaly z domova, dříve přicházela knížka do ruky ve škole v rámci povinné četby. Jestliže ji ale dnešní třicátníci s námahou a někteří i se sebezapřením přečetli, dnešní děti by titul nečetly, ani kdyby musely. Povinná četba dnes už není a je na každém učiteli, která díla dětem doporučí. Babička se dočkala více než 350 vydání. Je to četba roztomilá.

Babička bývala do školní četby zařazena nejen kvůli jménu Boženy Němcové, jež byla ženou, která svými názory předjímala budoucí dobu. Ceněn je i význam díla pro historické a národopisné povědomí. Němcová zachytila chronologicky v cyklu celého roku četné lidové obyčeje. Některé pasáže lidé často citují v běžném životě. Jako například slova kněžny, když babička odcházela z návštěvy zámku:

"Kněžna ale stála u okna a dívala se za odcházejícími dokud vidět bylo bílé šaty děvčat a bílou holubičku babiččinu zelenem prokmitat. Odcházejíc pak do kabinetu šeptala si: Šťastná to žena".

V literární vědě a historii má Babička své místo. Její životnost dokládají opětovná vydání i zpracování jinými uměleckými formami. Babičce a Boženě Němcové bude věnován Kongres světové literárněvědné bohemistiky, který se v Praze uskuteční v létě příštího roku.