Balvín odvolal Bobošíkovou z funkce ředitelky zpravodajství ČT

Z funkce ředitelky zpravodajství České televize odvolal v pátek večer Janu Bobošíkovou prozatímní ředitel ČT Jiří Balvín. Informaci Adama Komerse z krizového výboru stávkujících zaměstnanců ČT Bobošíková potvrdila. Právě odchod její a dalších lidí, které do funkcí jmenoval bývalý generální ředitel Jiří Hodač, jsou podmínkou pro ukončení stávky. Komers také sdělil, že zaniklo pověření Věry Valterové řídit Českou televizi.

Balvín chce ve funkcích ČT Hodačem odvolané lidi kromě Palusky



Vedením jednotlivých úseků České televize chce prozatímní ředitel Jiří Balvín pověřit ty členy televizního managementu, které z funkcí odvolal bývalý generální ředitel Jiří Hodač. Jedinou výjimkou je bývalý finanční ředitel Ladislav Paluska, řekl Balvín po jednání se zástupci stávkujících televizních odborů. Adam Komers z krizového výboru zaměstnanců ČT poznamenal, že o této věci budou s ředitelem Balvínem dál jednat. Právě Palusku totiž stávkující považovali za nejlepšího člověka do vedení České televize. Paluska však ztratil podporu v podstatě celé politické scény, když se v lednu pokusil převzít řízení televize. Balvín řekl, že stahuje výpovědi, které dali zaměstnancům ČT lidé z Hodačova managementu.

PricewaterhouseCoopers uzavřela smlouvu na audit České televize



Smlouvu, kterou se zavázala provést audit hospodaření České televize, uzavřela společnost PricewaterhouseCoopers s vedením České televize, reprezentovaným Věrou Valterovou. Na žádost PricewaterhouseCoopers však smlouva vyžaduje také ratifikaci novým managementem České televize. Stanovisko prozatímního ředitele Jiřího Balvína se zatím nepodařilo získat. Ústní závěry první fáze forenzního šetření budou České televizi prezentovány po dvou týdnech od vlastního počátku prací. Písemná zpráva shrnující výsledky první fáze šetření bude k dispozici za čtyři týdny od počátku prací. Management tak splnil žádost Poslanecké sněmovny o provedení auditu. To je i mezi požadavky stávkujících, kteří ale tvrdí, že Valterová neměla k výběru auditora pravomoc.