Bez očkování je stále 435 tisíc seniorů

Bez ochrany očkováním nebo prodělaným covidem-19 je asi 435 tisíc českých seniorů. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) doufá, že se více zapojí praktičtí lékaři.

Ti podali už 1,3 milionu dávek. Nejpozději od října budou mít k dispozici také vakcínu od firmy Pfizer/BioNTech. Pomoci by mohla také jejich motivace od zdravotních pojišťoven. Do regionů zajíždí také asi 40 terénních očkovacích týmů. Odborníci považují za rizikové zejména obce, kde je proočkovanost seniorů nejnižší. Jsou zejména v pohraničních regionech, ze kterých jsou očkovací místa obtížně dostupná, častěji na Moravě a ve Slezsku.

Nových zájemců o očkování v této věkové kategorii už výrazně ubývá. V polovině července tvořily jim podané dávky skoro pětinu ze všech aplikovaných, od konce srpna už je to jen desetina. Například šéf Biologického centra Akademie věd virolog Libor Grubhoffer v tom vidí riziko.

"V tom spočívá právě to nebezpečí té další fáze procházející pandemie, protože tyto skupiny představují velký rezervoár imunitně naivních jedinců, které mohou vytvořit ještě problém z epidemiologického hlediska."

Proočkovanost seniorů není ve všech regionech stejná. Celkově očkování podstoupilo přes 81 procent lidí nad 60 let. Na Vysočině je to více než 84 procent, v Praze a ve Středočeském kraji přes 83 procent, naopak v Karlovarském kraji 78 procent a v Moravskoslezském pod 77 procent.

Počet zájemců o očkování klesá

Ladislav Dušek | Foto: ČT24

Očkování se celkově v posledních týdnech zpomaluje. Počet podaných dávek vakcíny proti covidu-19 týdně klesl od poloviny července na méně než pětinu. Menší zájem mají senioři i děti do 18 let. Stále je ale více než 300.000 registrovaných, kteří na očkování čekají. Zhruba třetina z nich je přihlášená k očkování k praktickým lékařům.

I když případů covidu přibývá, podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška, je situace jiná, než loni.

"To šíření má jedno velké specifikum, a to zejména díky velice významné proočkovanosti seniorní populace se ta nákaza v tuto chvíli mnohem více šíří v nenaočkované mladé a mladší populaci."

Podle ministerstva zdravotnictví je naočkovaných 66 procent lidí nad 18 let. Resort má za cíl proočkovat 75 procent dospělých. Další zájemce chce přilákat motivační kampaní, kterou spustilo minulý týden.

Praktičtí lékaři dostanou nový návod, jak se starat o covidové pacienty. Změní se například postup pro předepisování léčby monoklonálními protilátkami. Praktici by nově měli na tuto léčbu posílat vhodné pacienty hned po pozitivním antigenním testu. Teď musí čekat na výsledek PCR, který trvá i několik dní. Právě ty ale můžou být v rozvoji těžkého průběhu nemoci Covid-19 rozhodující.