Bezvízový styk s USA bude podmíněn informacemi o cestujících

Michael Chertoff, Mirek Topolánek, Ivan Langer, photo: CTK

Češi jsou o krok blíž k bezvízovému styku se Spojenými státy. Kdy tato chvíle nastane a jaké nové okolnosti budou doprovázet naše cestování do Ameriky?

Zleva: Michael Chertoff,  Mirek Topolánek a Ivan Langer,  foto: ČTK
Český ministr vnitra Ivan Langer a jeho americký protějšek Michael Chertoff v úterý podepsali memorandum o porozumění, které je podmínkou pro příští bezvízový styk. Zvláštní zpravodaj ve Washingtonu Jaromír Marek o obsahu memoranda říká: "Předmětem memoranda je takové obecné upravení budoucích vztahů mezi Českou republikou a Spojenými státy především v oblasti bezvízového styku. Upravuje podmínky, za kterých bezvízový styk začne platit, nejrůznější omezení, formy kooperace a podobně."

Memorandum není právně závazným textem. Budou z něj ale vycházet další konkrétní pravidla a předpisy. Z toho také vyplývá otázka pro Jaromíra Marka, kdy se cestování bez víz stane realitou: "Hovoří se pracovně o září letošního roku. Všechno závisí od toho, kdy se podaří uvést v činnost systém ETA, což je elektronická cestovní autorizace." Tento systém byl měl být spuštěn v září. Půjde o on-line formulář, který bude muset vyplnit každý zájemce o cestu do Spojených států. Až poté americké úřady rozhodnou o povolení vstupu žadatele. Místopředseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek však na svém internetovém blogu dodává, že i po vystoupení z letadla bude moci americký úředník po pohovoru poslat cestujícího zpátky a rozhořčeně píše o „takzvaném“ bezvízovém styku.

Další citlivou otázkou je typ údajů, které budou Češi uvádět do elektronických formulářů. Co o tom zjistil Jaromír Marek? "Žadatelé budou vyplňovat údaje o své osobě, nebudou tam psát údaje o svých rodinných příslušnících. Nakonec z toho vypadl i ten sporný bod, o kterém se spekulovalo, že vlastně bude mít americká administrativa k dispozici třeba i údaje z daňových přiznání." Americké úřady ale budou mít přístup k informacím – zjednodušeně řečeno – z rejstříku trestů a kdo v minulosti spáchal závažný trestný čin, bude nejspíš bez šance na povolení cesty do USA. Sejmutí otisků prstů se provádí při vstupu na americkou půdu již teď a tato praxe bude pokračovat nadále. Povinností bude i elektronicky čitelný pas s biometrickými údaji.

"Toto bylo samozřejmě předmětem dlouhého jednání. Do toho vstupoval nakonec i Brusel, Evropská komise, která měla určité výhrady, že vlastně ta smlouva je nad rámec toho, co může Česká republika podepsat jako samostatný stát, že už to zasahuje do té komunitní legislativy," doplňuje Jaromír Marek. Nicméně se zdá, že Evropská komise nakonec vzala podpis memoranda na vědomí bez oficiálních výhrad. Podle premiéra Mirka Topolánka by dokonce memorandum mohlo být pro jiné země vzorem uplatnění nového amerického zákona o vízovém programu, "který je podle mě akceptovatelný pro všechny země Evropské unie. A to, že se pro ně lehkým způsobem ty podmínky zhoršují, tak pro nás se nepochybně zlepšují."

"Tím si uděláme strašně špatné renomé v rámci Evropské unie," oponuje premiérovi sociálnědemokratický poslanec David Rath.