O termínu, kdy Američané zruší víza, se zatím jen spekuluje

Nejpozději 15. listopadu zruší americká administrativa víza pro Českou republiku, napsaly páteční Hospodářské noviny. Jejich washingtonský zpravodaj se přitom odvolává na výrok náměstka ministerstva pro vnitřní bezpečnost Spojených států Richarda Barthe. Jak se ale vzápětí ukázalo, tento termín zdaleka není jistý. Více už Milena Štráfeldová

Na zprávu o zrušení víz do USA čekají čeští občané už několik let. Americký prezident George Bush slíbil, že se zasadí o uvolnění vízového režimu, už při své návštěvě Bratislavy v r. 2005 a znovu v Praze o dva roky později. I letos v červnu na summitu Evropské unie ve slovinské Lublani zopakoval, že americká víza by pro nováčky unie měla být zrušena:

"Velmi dobře rozumím přání lidí zrušit víza. Dlouho a často jsem diskutoval s těmi, kteří říkají, že pro všechny země unie musí platit stejná pravidla. Vím o tomto problému. Brzy jej vyřešíme tak, aby uspokojil jednotlivé země i unii jako celek."

O termínu, kdy k tomu dojde, se však dosud jen spekuluje. Jak zjistil stálý zpravodaj Českého rozhlasu ve Washingtonu Vít Pohanka, Američané žádné datum nepotvrdili:

"Americké ministerstvo pro vnitřní bezpečnost by chtělo víza pro Čechy zrušit letos na podzim. Podle velmi dobře informovaného českého diplomata ale ani v posledních dnech nepadl ze strany Američanů pevný slib nebo závazek, že se víza zruší konkrétně do 15. listopadu."

Česká republika přitom už nejméně dva roky splňuje základní podmínku ke zrušení víz. Počet zamítnutých žádostí o udělení víz pro české občany nepřekročil za uplynulý rok deset procent. Ve skutečnosti bylo v roce 2007 odmítnuto jen 6,7 procent žadatelů. O zrušení víz pro Čechy začaly obě strany jednat intenzívněji vloni a v únoru 2008 bylo ve Washingtonu podepsáno memorandum mezi USA a Českou republikou, podle kterého by měla být víza zrušena letos na podzim. Samostatné jednání Česka s Američany se však příliš nelíbilo Evropské unii. Podle evropských úředníků spadají víza do celounijní agendy. Česká republika za to sklidila v Bruselu dokonce mírnou kritiku. Ministr vnitra Ivan Langer ji tehdy odmítl. Nedávno připomněl, že k odstranění víz je potřeba ještě několik kroků:

"V tuto chvíli Česká republika musí zřídit českou obdobu amerického protiteroristického centra, důležitého pro bezprostřední výměnu informací o osobách podezřelých z terorismu. a současně také upravit dohodou vzájemném předávání informací o osobách, které byly v minulosti odsouzeny za nejzávažnější trestné činy."

Právě tento pátek spustily Spojené státy pilotní verzi elektronického systému ESTA, který by měl víza nahradit. Po vyplnění dotazníku na internetu by se měl cestující do tří dnů dozvědět, zda může do Spojených států volně přijet. Od 12. ledna příštího roku budou tento dotazník povinně vyplňovat i občané zemí, které dosud s USA vízový režim neměly. Pro Čechy však přeci jen přišla v těchto dnech příznivá zpráva: díky silné koruně se snížil dosavadní poplatek za vízum z 2096 korun na 1965. Americké úřady totiž za vízum požadují po celém světě jednotnou cenu: 131 dolarů.