Češi by ještě letos mohli začít cestovat do USA bez víz

Už dlouho se Česká republika snaží o zrušení víz při cestách do Spojených států. Po návštěvě zástupce amerického ministerstva pro vnitřní bezpečnost v Praze to vypadá, že by čeští občané mohli začít jezdit do USA bez víz ještě letos.

Už loni se Česká republika přiblížila možnosti bezvízového styku se Spojenými státy. Počet odmítnutých žádostí o víza byl nižší, než je desetiprocentní hranice, kterou pro zařazení do bezvízového režimu stanovuje americký zákon. Zástupce amerického ministerstva pro vnitřní bezpečnost Richard Barth ve středu v Praze řekl, že se Česká republika a Spojené státy přiblížily k závěrečným dohodám o bezvízovém styku.

Občané České republiky budou ale dále pro cesty do USA potřebovat schválení amerických úřadů. Jak říká Richard Barth vše by ale mělo jít vyřídit prostřednictvím internetu. "Jediným a hlavním faktorem nutným pro zařazení do bezvízového styku je zavedení elektronického systému schvalování, který vyžaduje americká legislativa. Tento systém bude zaveden v srpnu nebo září roku 2008. Po nezbytném testování už nebude nic bránit zařazení Česko do bezvízového programu. Předpokládám, že to může být roku 2008."

Richard Barth,  foto: ČTK
Co bude systém elektronický systém schvalování zvaný ETA znamenat, sdělil zástupce generálního konzula USA Mario Mesquita.

"Češi budou muset pro cesty do USA používat elektronický program ETA. To znamená, že se před odletem do USA zaregistrují na internetu. Nahradí to povinnost navštívit ambasádu a získat vízum. Systém se ještě připravuje, ale je pravděpodobné, že cestující dostane ETA na dva roky Očekáváme, že to bude mnohem jednodušší než dosavadní praxe. Systém se více soustředí na bezpečnost. Otázky, které bude muset zodpovědět žadatel o cestu do USA, budou odlišné od těch dosavadních. Je nutné říct, že systém není zcela hotov, doufáme, že bude dokončen ještě letos. Je to jedna z hlavních podmínek, aby Češi mohli cestovat do USA v bezvízovém styku."

Barth v Praze jednal s ministrem vnitra Ivanem Langerem nebo šéfem diplomacie Karlem Schwarzenbergem o několika dalších problémech, které by mohly bránit uzavření dohody mezi ČR a Spojenými státy. Žádná z překážek podle Barthe ale není nepřekonatelná. Česko chce s USA například uzavřít Memorandum o porozumění v oblasti hraniční bezpečnosti. Češi potřebují při návštěvě Spojených států víza od roku 1919. Československo zrušilo nutnost víz pro občany USA v roce 1990.