Bob Hurikán - český Jack London

0:00
/
0:00

Před 105 lety se narodil písničkář, spisovatel a tramp Bob Hurikán. Málokdo ho zná pod jeho občanským jménem Josef Peterka. Kromě několika dodnes známých písniček např. Rikatado či Poplujem spolu po něm zůstala i faktografická kniha Dějiny trampingu. Bob Hurikán byl v dětství skautem, později založil na Sázavě několik trampských osad. Hrál na kytaru a zpíval, psal dobrodružné knihy a přispíval do časopisů. V letech 1930 až 1931 podnikl dobrodružnou pouť do Orientu a později i cestu za polární kruh až do Laponska. Pro jeho bouřlivý život se mu přezdívalo český Jack London.

Josef Peterka
Bob Hurikán, tehdy ještě Josef Peterka, se narodil ve stejném roce jako spisovatel Jaroslav Foglar, tedy v roce 1907, a jeho život by vydal na román. Svoji přezdívku Hurikán získal už ve dvacátých letech podle stejnojmenné sázavské osady. Postupně se stal jakýmsi trampským králem. Začaly vycházet i trampské časopisy, jako třeba Naše Osady, Tramp, Ahoj. Do nich přispívaly známé trampské postavy, zejména novinář, ilustrátor a spisovatel Géza Včelička i písničkář Bob Hurikán. Trampy ovšem můžeme najít i mezi dalšími známými osobnostmi, jako byli například malíř Zdeněk Burian, režisér Jiří Frejka, scénárista Jarka Mottl nebo komik Jarda Štrecl. Bob Hurikán v Dějinách trampingu vzpomíná, jak horko těžko vyjednávali s obecním úřadem pronájem tábořiště. Aby uklidnili starostu, museli se představovat jako "Filmová společnost" nebo dokonce "Sdružení katolíků při obci pražské" a platit měsíčně korunu za metr čtvereční.

V roce 1932 založil Josef Peterka smíšené pěvecké duo s Aničkou Hůlovou. A po šesti letech spolu dopluli do přístavu manželského. Svatba byla na tu dobu velmi originální. Ženil se totiž v lese blízko osady. Byly tu lampióny, střelba z koltů. Oba manželé vystupovali nejen na osadách, ale nahrávali také do rádia a na gramodesky. Peterka otextoval a složil asi dvacet písniček, hrál samozřejmě i ty cizí.

V letech 1930 až 1931 podnikl dobrodružnou pouť do Orientu, později vykonal i cestu za polární kruh až do Laponska. O svých cestách pak vydal knihu Trampem po Orientu:

„To takhle jednou mířím na stanici Posázavského pacifiku," vzpomínal Peterka. „Raneček přes rameno, kytaru jen tak v ruce - a chci na osadu. Anička už tam je…, jenže na nádraží, koho tu nevidím. Stojí tady kamarád, a ten má namířeno někam docela jinam. A kam? Už to i vím a slovo dalo slovo, za pár týdnů ode mne Anka dostala pohlednici až z Bagdádu."

V roce 1931 policejní prezident Kubát vydal výnos, který zakazoval společné táboření děvčat a chlapců v jednom stanu a policie na trampy začala pořádat honičky. O zrušení Kubátova výnosu se nakonec zasloužil jediný tramp z libřického údolí, který policejní šikanu proti své osobě hnal až k Nejvyššímu správnímu soudu.

Bob Hurikán pak před druhou světovou válkou pracoval jako novinář v Poledním listu, který založil český fašista Jiří Stříbrný. List zaujímal kontroverzní postoje vůči Židům a Romům. Už před válkou začíná Hurikán i psát. Některé knížky zůstaly v rukopise, většina jich ale vyšla. Vydal na třicet knih. Mezi nimi i ženské romány jako Snítka rudého vřesu, Děvče v mezihoří nebo Princezna ze mlejna. Pod dalším pseudonymem Bob Peters vydal knížku z mexické revoluce. Pod stejným jménem už předtím vydal i dva možná vůbec nejznámější svazky edice nazvané Pobožný střelec (1937) a Návrat Pobožného střelce (1939). A také další sešitové romány. Jmenují se Toronto, Průkopníci Arizony, Děs Wyomingu, Ztracená stopa, Kouzlo hašiše, Modrý běs pouště či Texasští střelci. Literární historik Pavel Janáček, který je mj. autorem studie Bob Hurikán a Karel Hynek Mácha, připomněl ve své knize Svět rodokapsu, že v letech 1935-44 u nás vyšlo 407 tzv. Románů do kapsy. A právě Josef Peterka je autorem osmi významných. Roku 1939 dokonce získal v románové soutěži této knižnice první cenu, a to za knížku Plamen vzpoury známé dnes také jako Mexiko v plamenech. Velkého úspěchu dosáhl i v soutěži Melantrichu o nejlepší dobrodružnou knížku. Zvítězil detektivkou "Třetí záloha", kdy za sebou zanechal 192 autorů.

Po Bobu Hurikánovi zůstala oceňovaná faktografická kniha Dějiny trampingu. Tu dopsal v roce 1940. Její příprava a sběr podkladů mu zabraly jedenáct let. V knížce jsou rejstříky osad, jedinců, sportovních výkonů a sportovců. Poukazuje i na zásluhy trampingu od roku 1920. Za války Bob Hurikán zorganizoval odbojovou skupinu - Trampskou zimní brigádu. Mimochodem trampové bojovali ve všech válkách, od španělské občanské až po 2.světovou, kdy se účastnili domácího i zahraničního odboje, roznášeli letáky, pašovali potraviny, pomáhali lidem hledat úkryty. Boba Hurikána udali koncem zimy 1945. Údajně ukrýval ruského vojáka u Sázavy ve zřícenině hradu Stará Dubá. Byl odsouzen k trestu smrti a poprava se měla konat 9. května. Od smrti ho zachránil příchod sovětských vojáků do Pankrácké věznice.

Skončila válka, Josef Peterka pracoval na železnici, jezdil i s partami studnařů, podílel se na elektrifikaci českých železnic, od počátku 50. let stavěl Slapskou přehradu. A dál se věnoval trampování. Lubomír Štrougal se prý však nechal slyšet, že Bob Hurikán nám „naši mládež kazit už nebude". Stb trampské osady i sledovala. Bob Hurikán zemřel předčasně, v osmapadesáti letech v červnu 1965. Do Strašnického krematoria se sním přišlo rozloučit na tisíc lidí, převážně trampové, i když oficiální zpráva o Hurikánově smrti se v novinách objevila až dva týdny po pohřbu. Dějiny trampingu pak směly znovu vyjít až v roce 1990. Dodnes nikdo neví, kde se vlastně u nás trampování vzalo. Ani Bobovi Hurikánovi se v jeho knížce nepodařilo odhalit, proč se právě v Čechách usídlil divoký západ.