Kalendárium

Evžen Čihák a Jan Kašpar, foto: NTM
0:00
/
0:00

V kalendáriu bude tentokrát řeč o nelehkých začátcích, které se nevyhnuly třeba Evženu Čihákovi nebo Josefu Božkovi.

Na konci května roku 1885 se v Chorvatsku narodil jeden z průkopníků českého letectví Evžen Čihák. Když mu byly čtyři roky, přestěhovala se jeho rodina do Pardubic, kde žili příbuzní. Jeden z nich byl i Jan Kašpar. Právě ten, který v roce 1910 jako první Čech úspěšně vzlétl. Láska k létání Kašpara s Čihákem spojovala. Začátky aviatiků nebyly lehké a nechyběly v nich ani kuriózní situace. Na jednu takovou vzpomínal roku 1969 v rozhlasovém pořadu Čihákův syn Evžen.

Evžen Čihák a Jan Kašpar,  foto: NTM
"Otec vyprávěl, že když začali s inženýrem Kašparem s prvním letadlem, které mělo tříhranný trup a tříválcový motor, tak se letadlo stále nechtělo odlepit od země. Zkoušeli dále, udělali čtyřhranný trup, předělávali křídla, podvozky, motor a když už měli dojem, že by to přece mělo létat, vyjeli s tím na tehdejší vojenské cvičiště, kde chtěli letadlo přivést k letu, ovšem stále to nešlo, trhali s řízením...Otec vyprávěl: ´Byly asi čtyři hodiny ráno, když jsem natočil motor, ohřál a zkoušel jsem, jestli se dostanu do vzduchu. Přidal jsem plyn, rozjíždím se po tom vojenském cvičišti a najednou vidím - proti mě krávy. Trhl jsem zoufale řídící pákou, abych do nich nevjel, to byl podvědomý moment a to letadlo se dostalo do vzduchu, krávy přeskočilo a křáplo sebou na zem. Podvozek ulétl, rozbil se, ale já jsem byl ve vzduchu.´ Byl to prakticky první vzlet, který se mi podařil, že tento stroj, který ani letadlu nebyl podobný, se dostal do vzduchu. Samozřejmě spousta známých si stále dělala legraci z toho, že nebýt krav, tak by Evžen Čihák nelétal."


Josef Božek
A u průkopníků a fandů technických novinek ještě zůstaneme. Josef Božek předvedl v roce 1815 ve Stromovce první parní vůz v českých zemích. O dva roky později, v červnu 1817, ukázal mechanik pražské polytechniky zvědavým Pražanům další tady dosud nevídaný dopravní prostředek - po Vltavě plula jeho parní loď nebo spíše člun. Do dění ale zasáhlo červnové počasí a v nastálé bouři a zmatku někdo ukradl celé vybrané vstupné. Zadlužený Božek po této události na páru zanevřel a dále se soustředil na jiné záležitosti, věnoval se například hodinám.


O Miladě Horákové se v poslední době psalo a mluvilo často. Nejvíce v souvislosti s bývalou prokurátorkou v jejím procesu Ludmilou Brožovou-Polednovou nebo s uvedením dokumentu Proces H v České televizi, který vzbudil velký zájem. Proces, který skončil čtyřmi rozsudky smrti a několika tresty doživotí či mnohaletého žaláře, začal před šedesáti lety.


Josef Peterka
A nakonec ještě připomeňme, že před 45 lety zemřel Josef Peterka, milovníkům trampingu známý jako Bob Hurikán. Muž mnoha zálib i povolání skládal také písničky - např. Rikatado.