Bohumil Hrabal: K psaní musí být nehorázná drzost

Bohumil Hrabal, foto: ČT24

V dnešním dokumentu ČRo připomeneme letošního jubilanta, jednoho z nejpozoruhodnějších českých spisovatelů 20. století Bohumila Hrabala. Autor Skřivánků na niti, Pábitelů, Ostře sledovaných vlaků, Slavností sněženek nebo románu Obsluhoval jsem anglického krále se narodil 28. března 1914.

Bohumil Hrabal,  foto: ČT24
Jeho výročí v těchto dnech oslavuje nejen rodné Brno, kde se na jeho počest koná celý festival. Připomínají si ho i v Nymburce, kde vyrůstal a kde jeho nevlastní tatínek Francin byl správcem pivovaru. Tato léta Hrabal později zachytil v Postřižinách, kde jeho maminka Maryška se strýcem Pepinem lezou na pivovarský komín. Z repetenta Bohumila, který na nymburské reálce opakovaně propadal, se ale později v Praze stal pilný a úspěšný student práv. V roce 1946 získal dokonce doktorát. Jako právník ovšem nikdy nepracoval, zato byl výpravčím na železnici, pojišťovákem, dělníkem v kladenských ocelárnách nebo baličem starého papíru v Libni. V libeňské ulici Na Hrázi ostatně prožil řadu let, tady se také přátelil s Něžným barbarem grafikem Vladimírem Boudníkem nebo filozofem Egonem Bondym. A Bohumila Hrabala si připomíná i Kersko, kde měl chatu a kde od poloviny 60. let vznikala jeho díla. V tamní hospodě se prý dodnes řeší věčný spor ze Slavností sněženek, totiž zda je lepší kančí s knedlíkem a se zelím nebo se šípkovou omáčkou...

Autor, který měl v normalizačním Československu začátkem 70. let zákaz publikovat, si získal celosvětové uznání. Jeho díla byla přeložena do tří desítek jazyků, mnohá z nich byla zfilmována, dostal také řadu cen. Mimo jiné Medaili Za zásluhy od prezidenta Václava Havla, francouzský rytířský řád za umění a literaturu a prestižní ceny mu udělili i v Itálii nebo v Maďarsku. V Česku pak za své pábitelské umění získal nejvyšší literární ocenění - Cenu Jaroslava Seiferta. Bohumil Hrabal zemřel v roce 1997 v Praze, po pádu z okna v pátém patře nemocnice na Bulovce, když prý právě krmil své milované holuby. V těchto dnech na něj vzpomínají jeho pamětníci, přátelé, spisovatelé i literární teoretici. V našem dnešním pořadu ale na archivních nahrávkách mluví sám - o tom, jak psal a co ho zajímalo na lidech kolem sebe. A nakonec v jeho vlastním podání uslyšíte i jednu povídku z Pábitelů.