Boj o Setuzu nabírá obrátky

Setuza, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Souboj státu s kontroverzním podnikatelem Tomášem Pitrem o strategickou ústeckou firmu Setuza, dostal nový rozměr. Do hry nyní razantně vstoupil PPF, nejsilnější finanční skupina v Česku. Podrobnosti má Zdeněk Vališ.

Setuza,  foto: ČTK
Setuza je přední domácí potravinářská firma. Strategický charakter ji ale dodává hlavně to, že jde o olejářský gigant, který mimo jiné vyrábí suroviny pro biopaliva. A to dává firmě velké perspektivy do budoucna vzhledem k závazkům České republiky vůči Evropské unii. Stát měl v Setuze podíl téměř 40 procent. Přišel ale o něj kvůli tajné dohodě s firmou Český olej, ovládanou podnikatelem Tomášem Pitrem, kterou před třemi roky bez vědomí vlády schválil tehdejší ministr zemědělství Jaroslav Palas. Nyní by chtěl stát získat zpět svůj podíl a tím i vliv na chod firmy. K tomu chce využít dluhu Setuzy vůči státu v nominální hodnotě více než čtyři miliardy korun. Dluh spravuje Česká konsolidační agentura. Loni na podzim vláda rozhodla, že tento dluh bude převeden na jinou státní organizaci - rolnický fond. Ten by ho měl přeměnit na akciový podíl státu v Setuze. Nyní ale dostaly události nový spád. O získání Setuzy projevila zájem nejsilnější finanční skupina v zemi PPF, vlastněná nejbohatším Čechem Petrem Kellnerem. Konečný úspěch PPF ale závisí na tom, zda Kellnerova skupina získá také pohledávku, kterou má Setuza u České konsolidační agentury. To potvrdil i mediální zástupce firmy Jan Piskáček.

"PPF Investment v současné době analyzuje alternativy řešení dlouhodobě problematického vztahu mezi společností Setuza a státem, které by bylo ve prospěch všech zúčastněných stran. V této souvislosti jsme také vyjádřili zájem o odkoupení pohledávky za společností Setuza, která je v současné době v držení České konsolidační agentury."

Podle mluvčího České konsolidační agentury Jiřího Pekárka je ale nabídka PPF v současné době irelevantní.

"Pro konsolidační agenturu je v tuto chvíli závazné usnesení vlády, které ukládá převod této pohledávky na Podpůrný garanční rolnický a lesnický fond. Teprve na základě vyřešení této záležitosti se ČKA může případně zabývat jinými variantami řešení tohoto dluhu."

Z vyjádření ministrů financí a zemědělství je ale patrné, že vláda bude zřejmě dál upřednostňovat variantu, aby se stát pokusil získat v Setuze akciový podíl. Vedení Setuzy by naopak vstup silného investora uvítalo. Uklidnilo by to prý dlouhodobě rozjitřenou situaci kolem firmy, které vláda navíc pohrozila konkursem. Také analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka soudí, že kdyby silná finanční skupina koupila Setuzu, nikdo by na tom neprodělal.

"Stát sice přijde o vliv v této strategické firmě. Na druhou stranu má zajištěnu budoucnost celé firmy a to znamená kromě zpracování suroviny práci pro zaměstnance, což by mělo být výhodnější pro všechny zúčastněné strany."

A jak se na souboj o Setuzu dívá zemědělský odborník Petr Havel?

"I kdyby tam stát byl, i kdyby tam nebyl, tak pořád je to dobré z toho důvodu, že Setuza je skutečně velice strategická firma. Její fungování je důležité například pro české zemědělce, protože Setuza zpracovává velmi významnou část tuzemské produkce olejnin. A je to dobré i pro české potravinářství, protože Setuza je vlastně smysluplným konkurentem zahraničních výrobců rostlinných jedlých olejů"

A ještě o něco se hraje. Vypořádání dluhu možná odpoví na otázku, zda do českého zemědělství a potravinářství vstoupí nový silný podnikatelský subjekt. PPF totiž zřejmě nemá zájem jen o Setuzu. Například majitel firmy Agropol Jiří Malúš sice v tisku prohlásil, že s PPF o vstupu do své firmy nejednal, ale podle jiných zdrojů je i tato společnost v hledáčku PPF.