Chystá se největší obchod na českém bankovním trhu od roku 2000

Photo: Filip Jandourek, CRo

Skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera spustila proces ke sjednocení tří bank - a to Air Bank, Home Creditu a Monety. Po sjednocení by tak vznikla co do velikosti dvojka ve spotřebitelských půjčkách a trojka co do velikosti bankovní sítě pod značkou Air Bank

Foto: archiv Air Bank
Hodnota zamýšlené transakce je asi 19 a tři čtvrtě miliardy korun. Jedná se o největší obchod na českém bankovním trhu od roku 2000. Uzavření transakce se očekává příští rok v červenci. Do té doby je třeba získat souhlas příslušných regulátorů a provést hloubkovou kontrolu.

Home Credit a Moneta už oznámily předběžnou dohodu ohledně transakce a spustily tak proces vzniku mnohem větší banky se dvěma miliony zákazníků, v níž má být Kellnerův Home Credit s podílem téměř 25 procent největším akcionářem. Akcie Monety byly dosud rozdrobeny mezi malé akcionáře.

Nová banka bude mít tisícovku bankomatů

Radim Dohnal,  foto: ČT24
Co se týká počtu poboček, tak se nová banka stane trojkou na trhu - před ní zůstanou jen Komerční banka a Česká spořitelna. Měla by mít 237 poboček a zhruba tisícovku bankomatů. Pokud se na obchod podíváme z pohledu spotřebitelských půjček, které finanční domy poskytují, tak by šlo dokonce o druhého největšího hráče na trhu, uvedl analytik portálu Capitalinked Radim Dohnal:

"Motivem je posílení tržního postavení, což pro zákazníky bude těžko dobrá zpráva. Zákazníci by ale měli pocítit výhody vyšší hustoty bankomatů a poboček. Výhody pro zákazníky by se měly dostavit v nějakém delším horizontu, dávám tomu minimálně rok."

Foto: Jiří Sedláček,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 4.0
K více než milionu klientů Monety by přibylo asi 637.000 zákazníků Air Bank a zhruba 469.000 zákazníků Home Creditu. Nově vzniklá skupina se v půjčování peněz zaměří na spotřebitele a menší podniky, k nimž by mělo směřovat 75 procent úvěrů.

I když bude AirBank odkoupena, nová banka ponese její jméno

Klienti Monety a Home Creditu tak příští rok budou platit zelenou kartou společnosti AirBank. A to i přesto, že samotná AirBank nenakupuje, ale naopak je odkoupena Monetou. Nicméně firmy se domluvily na názvu AirBank. Důvodem spojení je růst společností, říká Milan Tománek ze společnosti Home Credit:

"Všechny strany, které jsou zaangažované v této transakci, chtějí posilovat svoji pozici vůči konkurentům. Transakce vzájemně obohatí nabídku, vylepší služby pro větší počet různorodých klientů, ať jsou to domácnosti, živnostníci nebo menší firmy."

Skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera investuje do řady odvětví od bankovnictví a finančních služeb přes telekomunikace, biotechnologie, pojišťovnictví, nemovitosti až po zemědělství. PPF působí v Evropě, Rusku, Asii a Severní Americe. Skupina na konci minulého roku vlastnila aktiva v hodnotě přesahující 38 miliard eur (necelých 980 miliard Kč).