Při havárii vrtulníku na Aljašce zemřel nejbohatší Čech Petr Kellner

Petr Kellner, foto: archiv PPF

Při nehodě vrtulníku v aljašských horách zemřel nejbohatší Čech Petr Kellner. Zřítil se s ním vrtulník v blízkosti ledovce Knik na Aljašce.

Informaci zahraničních médií o tragickém úmrtí šestapadesátiletého podnikatele potvrdila mluvčí investiční skupiny PPF Jitka Tkadlecová. Pohřeb se bude konat v úzkém rodinném kruhu. Prezident Miloš Zeman uvedl, že si Petra Kellnera velice vážil pro jeho podnikatelské úspěchy a lituje jeho tragické smrti. Soustrast vyjádřili i další politici

Důvody nehody, při níž zahynulo pět lidí, jsou předmětem vyšetřování, dodala mluvčí. Mužem, který jako jediný přežil havárii vrtulníku, je fotograf a bývalý český reprezentant ve snowboardingu David Horváth. Podle informací Práva Kellnera často doprovázel. Čech nyní leží v nemocnici v Anchorage.

Podle amerického tisku se jednalo o skupinu lyžařů

Podle informací The New York Times vezl vrtulník skupinu lyžařů. Předpokládá se, že se chtěli v horách věnovat heliskiingu, tedy lyžování, při němž jsou lyžaři vysazeni z vrtulníku. Příčina pádu stroje se stále vyšetřuje.

Majitelé chaty, která vrtulník pro Kellnerův let najala, vyjádřila v prohlášení nad nehodou lítost. "Za 17 let, co tyto akce provozujeme, jde o první podobnou událost," uvedli s tím, že Kellner byl jejich častým hostem a přítelem.

Po oznámení Kellnerovy smrti klesly akcie

Po oznámení smrti Petra Kellnera výrazně klesaly na pražské burze akcie operátor 02 a Monety Money Bank. Společnost O2 patří do portfolia PPF, v Monetě by měla PPF získat zhruba čtvrtinový podíl.

"Skupina PPF v Petru Kellnerovi ztrácí zejména stratéga a vizionáře, který je pro svoji autoritu, jíž z titulu svého zakladatelství disponoval, v podstatě nenahraditelný. To však neznamená, že se skupina nemůže dále úspěšně rozvíjet," uvedl hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Úmrtí zakladatele, který PPF s určitou vizí rozvíjel prakticky od samého počátku, je ale podle něj nepochybně největší výzvou, které skupina ve své třicetileté historii čelí. Přirovnává ji ke stavu, v němž se ocitla společnost Apple po úmrtí spoluzakladatele Steva Jobse.

Kellnerův majetek se odhaduje na 293 miliard korun

Petr Kellner byl majoritním vlastníkem investiční skupiny PPF Group, která investuje do řady odvětví od bankovnictví přes telekomunikace, strojírenství, biotechnologie, pojišťovnictví, nemovitosti až po zemědělství.

Kromě České republiky PPF působí ve 24 dalších zemích světa na třech kontinentech. Celosvětově skupina zaměstnává na 98.000 lidí, jen v ČR společnosti PPF evidovaly koncem loňského června zhruba 14.000 zaměstnanců. Kellnera už 15 let řadí časopis Forbes mezi nejbohatší lidi na světě, jeho majetek odhaduje na 293 miliard korun.

Podnikatel a finančník Petr Kellner měl pověst nejbohatšího a jednoho z nejvlivnějších Čechů a taky poněkud tajemného muže. Miliardář se na veřejnosti příliš neukazoval, s médií komunikoval jen zřídka.

Každoročně i proto budila velkou pozornost výroční zpráva jeho skupiny PPF, ve které Kellner nejen zveřejňoval svou - jinak vzácně publikovanou - aktuální fotografii, ale také představoval svůj pohled na svět byznysu, ale nejen ten. Naposledy vyšla loni v červenci. Podle dostupných informací byl podruhé ženatý a měl čtyři děti.

Autoři: Zdeňka Kuchyňová , ČTK
klíčové slovo:
spustit audio