Britské kontroly na ruzyňském letišti budou pozastaveny

Jan Kavan

Britské kontroly na pražském ruzyňském letišti budou od 9. srpna pozastaveny. Uvedl to ministr zahraničí Jan Kavan, který se na zrušení kontrol dohodl s britskou stranou. Více informací má Vilém Faltýnek.

Britští úředníci kontrolovali v Praze cestující přibližně tři týdny. Za tu dobu nevpustili na ostrovy asi 120 lidí, převážně Romů. Reagovali tak na vzrůstající žádosti o azyl. Za několik posledních let totiž do Británie emigrovalo několik set českých Romů a hrozilo zavedení vízové povinnosti. Ministr Jan Kavan po jednání s Brity uvedl:

"Zavedení tohoto systému vyslalo jasný signál, že zneužívání azylových a imigračních procedur ve Velké Británii je nepřijatelné. Doufáme, že to bude mít dlouhodobé účinky",říká Jan Kavan.

Obě strany dále shodně tvrdí, že kontroly splnily svůj účel. V týdnu před jejich zavedením požádalo v Británii o azyl přes 200 Čechů. Po jejich zavedení to bylo pouze 12. Zavedení víz by údajně problém nevyřešilo, neboť by výrazně zkomplikovalo české snahy o vstup do Evropské unie. K poslednímu vývoji se vyjádřil i předseda Grémia romských představitelů Ondřej Giňa.

"Zrušení britských kontrol na pražském letišti vítám jako akt, který pomůže stabilizovat situaci tady u nás v České republice. Věřím tomu, že napříště už nebudou muset být takovéto kontroly zaváděny, u nás, ani nikde jinde."

V pondělí sledovali činnost britských úředníků na letišti v Praze pracovníci Českého helsinského výboru. Britové nezabránili v odletu nikomu, Romové se totiž už přes úředníky ani nesnaží dostat. Také britské velvyslanectví v Praze potvrdilo, že počet odmítnutých zájemců v posledních dnech výrazně poklesl.


Dohodě o pozastavení britských kontrol předcházela jejich stupňující se kritika ze strany samotných Romů, nevládních organizací i některých politiků. Například předsedové obou komor parlamentu Václav Klaus a Petr Pithart uvedli, že opatření narušuje státní suverenitu České republiky. Romské organizace se s žádostí o pomoc proti údajným diskriminačním opatřením obrátili dopisem na Evropskou komisi. Více informací má

Romští předáci jednali se šéfem delegace Evropské komise v České republice Ramiro Cibrianem. Předali mu dopis, v němž vyjadřují znepokojení nad situací romské menšiny v ČR. Aktivista Ondřej Giňa připomenul růst počtu rasově motivovaných trestných činů, o němž svědčí statistiky ministerstva vnitra i nedávnou rasově motivovanou vraždu ve Svitavách.

"Poukázali jsme na to, že Velká Británie svým opatřením posunula celý ten problém za hranice českého státu a stává se vlastně celá ta situace taky součástí Evropské unie. Vyzýváme příslušné instituce a orgány, aby u situaci v Praze na letišti sledovali , zaujali k ní stanovisko a pomohli při tom řešení. "

Zástupci tří romských iniciativ tlumočili své obavy z šířícího se rasismu v Česku také vedoucímu prezidentské kanceláře Ivu Mathému. Jeho prostřednictvím požádali prezidenta Václava Havla o morální podporu a kroky ke smíru mezi romskou menšinou a většinovou společností.

Jednání Romů s představiteli Evropské unie a prezidentskou kanceláří měla předcházet demonstrace před britskou ambasádou v Praze. V určenou hodinu tu však bylo zhruba 50 policistů, televizní štáby a tři desítky novinářů. Nakonec přišlo akci podpořit jen sedm mladých lidí - ani jeden z nich však nebyl Rom. Jak uvedla studentka Johana Růžičková, o akci se dozvěděla náhodou.

"Já jsem se sama o té demonstraci dozvěděla v podstatě v sobotu z jednoho malého článku. Jinak jsem neviděla po celé Praze jediný plakát . Takže si myslím, že především o tom normální lidi vůbec nevěděli."

Jeden z demonstrantů Jan Růžička vyjádřil zklamání, že nepřišel ani jeden Rom.

"Je to škoda, protože to mohla být první akce Romů v České republice a bylo by skvělé kdyby se konečně ozvali proti současnému útlaku a kdyby začali vystupovat tak nějak aktivně."

Podobně dopadly i ohlášené demonstrace před českými zastupitelskými úřady v zahraničí. Výjimkou byly pouze východoslovenské Košice, kde se před českým konzulátem shromáždila k tichému protestu asi dvacítka Romů, v Londýně bylo aktivistů o něco více.