Britští imigrační úředníci se vrátí na letiště v Ruzyni

britské kontroly

Vláda České republiky ve středu souhlasila s tím, aby britští úředníci znovu kontrolovali cestující na pražském letišti v Ruzyni před jejich cestou do Británie. Zprávu připravil Vilém Faltýnek.

britské kontroly
Kabinet tím reaguje na zvyšující se počet českých žadatelů o azyl v Británii. Předběžné kontroly byly zavedeny v druhé polovině července na tři týdny a po jejich zrušení podle neoficiálních údajů požádalo o azyl 61 českých občanů. Vláda je přesvědčena o tom, že kontroly jsou menším zlem než zavedení vízové povinnosti pro české občany. Premiér Miloš Zeman v mimořádném živém vstupu do večerních zpráv komentoval rozhodnutí vlády. Podle něj existují tři důvody proč dát přednost předsunutým kontrolám před vízy:

"Vízová povinnost platí pro každého, to znamená přibližně pro 300 000 osob, které každoročně z České republiky navštěvují Velkou Británii, zatímco předběžnými kontrolami neprojde jenom několik desítek, maximálně několik stovek osob. Za druhé: vízová povinnost je finančně náročná, u jednoho člověka je to 2000 korun. Za třetí: zamítnutí víza nepředpokládá možnost odvolání, na rozdíl od předběžných kontrol, kde, jak víte, možnost odvolání existuje."

Kdy přesně se britští úředníci vrátí na letiště, záleží na rozhodnutí britské vlády. Ministr zahraničí Jan Kavan uvedl, že nyní bude o dalším postupu a konkrétních podmínkách jednat s britskou stranou. Zástupce Romské občanské iniciativy Štefan Ličartovský je rozhodnutím rozčarován.

Zeman i Kavan zdůraznili, že existují jen dvě řešení situace: buď předběžné kontroly na letišti, nebo zavedení víz. Žádná "třetí cesta" mezi tím podle nich není. Vláda si je vědoma toho, že britští úředníci do své země nevpustili převážně Romy, ale považuje to za logické, protože drtivou většinu českých žadatelů o azyl na britských ostrovech tvoří Romové.

Opoziční poslanci na rozhodnutí vlády reagovali zdrženlivě. Překvapení a zklamání nad postojem kabinetu vyjádřila Monika Horáková z Unie svobody, která je jediným členem Poslanecké sněmovny z řad Romů. Horáková bude usilovat o to, aby se situací zabývala sněmovna na schůzi po parlamentních prázdninách.