Bruselský summit EU nebude snadný

Premiér Jiří Paroubek
0:00
/
0:00

Situace v Evropské unii je před klíčovým summitem, který začíná ve čtvrtek v Bruselu, nelehká. Nejen kvůli francouzskému a nizozemskému odmítnutí evropské ústavní smlouvy ve všelidovém hlasování, ale také pro ostré finanční neshody mezi Francii a Británii. I v Česku to před unijním vrcholným jednáním vře. Opozice si totiž vyžádala sněmovní slyšení premiéra Jiřího Paroubka ke stanovisku, jaké bude česká delegace na summitu unie prezentovat. Josef Kubeczka Vám poví, jak to dopadlo.

Premiér Jiří Paroubek v Poslanecké sněmovně potvrdil, že česká delegace v Bruselu navrhne prodloužení lhůty k dokončení ratifikačního procesu evropské ústavní smlouvy až o dva roky.

"Vzhledem k výsledku referenda ve Francouzské republice je vláda připravena přispět ke zdárnému dokončení tohoto procesu například tím, že navrhne Evropské radě prodloužení lhůty pro dokončení tohoto procesu po roce 2006."

Premiér rovněž varoval před zastavením schvalování euroústavy.

"Zastavení ratifikace evropské ústavní smlouvy by znamenalo vážné oslabení integračního procesu, zvláště politické integrace, a otevřelo by prostor pro posilování renacionalizačních tendencí, což není v zájmu malých států a zvláště ne České republiky."

Poslanci pak debatu o tom, s čím pojedou čeští zástupci na jednání do Bruselu, přerušili a míní se k ní vrátit příští týden, tedy až po evropském summitu. Opoziční občanští demokraté tento postup ostře odsoudili. Šéf jejich poslaneckého klubu Vlastimil Tlustý to označil za aroganci vlády.

"Chceme od vlády slyšet jasné slovo, z čím do Bruselu odjíždí, protože to, co říká zatím ve svých stanoviscích, jinými slovy předstírá, že se nic nestalo, to je stanovisko neudržitelné."

Komunisté by podle jejich místopředsedy sněmovny Vojtěcha Filipa přivítali, kdyby naše delegace na summitu unie podporovala jednání o nové podobě ústavní smlouvy.

"Navrhujeme a chceme zavázat premiéra, aby jednal o lhůtách a postupech, které povedou k novému jednání o lepší ústavní smlouvě."

Situace před bruselským vrcholným jednáním je vskutku nelehká. Podle britského premiéra Tonyho Blaira je nutná důkladná reflexe, která naznačí, jak dál s ratifikací ústavní smlouvy poté, co ji francouzští a nizozemští voliči v referendech odmítli. V podobném duchu se v rozhovoru pro francouzskou televizi vyjádřil i šéf evropské komise José Barroso. Navíc uvnitř unie panují i jiné vážné neshody, což před novináři připustil premiér Tony Blair. Francie totiž na Británii naléhá, aby se vzdala svého rabatu, tedy úlevy na příspěvcích do rozpočtu Evropské unie. Londýn naopak chce, aby Francie připustila změnu společné zemědělské politiky, která je výhodná hlavně pro francouzské zemědělce. Jak uvedl premiér Blair po setkání s francouzským prezidentem Chiracem, nepodařilo se jim najít společnou řeč. Spor může na nadcházejícím summitu pětadvacítky blokovat debaty o evropském rozpočtu na léta 2007-2013.