Budoucí koalice se chystá řešit třecí plochy

Karel Schwarzenberg, Petr Nečas, Radek John, foto: ČTK

Vyjednávání o koaliční dohodě běží na plné obrátky. Vyjednávači ODS, TOP 09 a Věcí veřejných zatím neuzavřeli ani jednu z kapitol programu budoucí vlády. U mnohých přetrvávají třecí plochy. Rozpory jsou třeba u zdravotnictví a důchodů.

Karel Schwarzenberg,  Petr Nečas,  Radek John,  foto: ČTK
Vznikající koalice má sedm programových skupin, každá z nich má na starosti určitou oblast koaliční dohody. Ta má být hotova nejpozději do 7. července. Je tu však řada třecích ploch. Například Věci veřejné se stále nevzdávají plánu na seškrtání miliard z rozpočtu ministerstva obrany a jejich přesunu do školství. Také o zdravotnictví se experti zatím bavili jen obecně. Jasný dosud není ani přístup nové koalice k daním, rozpory přetrvávají v náhledu na důchody. Jak uvedla v rozhovoru s Radiem Praha politoložka Vladimíra Dvořáková, každá strana bude muset při jednání z něčeho slevit.

"Jakmile začne některá strana vystupovat tak, že požadavek musí být naprosto absolutně splněn, tak samozřejmě riziko, že se nedohodnou, je obrovské. Ta strana si musí uvědomit, že hraje vabank o to, jestli ve vládě bude nebo nebude. Na druhé straně, pokud někteří koaliční partneři začnou říkat, že o některých věcech vůbec nebudou jednat, tak to narušuje. U té koalice nesmí být vítězové a poražení."

Které věci asi nejvíc v jednání narazí?

"Jak to vypadá, škrty budou mít velmi výrazné sociální dopady na tradičně velmi slabé skupiny. Třeba rušení vdovských důchodů. Často se hovoří o feminizaci chudoby. To znamená, že byl velmi silný rozdíl příjmů mezi muži a ženami. Je otázka, jestli strany, které se definují jako středové, budou ochotné přistoupit na takto silné sociální škrty. Přitom výrazně pravicové strany nezvažují, že by byly zvýšeny daně pro bohaté vrstvy. To může začít vyvolávat velmi silné napětí a dá se očekávat, že některé politické strany se budou chtít od těchto věcí do určité míry distancovat. Budou volby senátní a obecní. I to bude pravděpodobně nějakým způsobem ovlivňovat ochotu koaličních stran některé nepopulární věci přijímat více nebo méně. O víkendu bude sjezd ODS. Také to ukáže rozvržení různých skupin a frakcí uvnitř ODS."

Problémem může být i hlasování. Věci veřejné plánují spustit řadu referend o koalici.

"Je to otázka mandátu. Někdo vyjednává a neví se jestli má právo vyjednávání a to znejišťuje partnery. Nevím, je to opravdu netradiční a tento způsob komunikace je používaný u stran populistického typu."

Věci veřejné se hodlají ptát na jednotlivé kapitoly budoucího koaličního programu. Závazné pak má být poslední referendum, které položí otázku zda jít do vlády za konkrétních vyjednaných podmínek.