Bývalí funkcionáři KSČ stále nejsou souzeni za vlastizradu

Ve spojitosti s okupací Československa vojsky Varšavské smlouvy v srpnu roku 1968 jsou stále nedořešeny dva případy trestního stíhaní bývalých vysokých funkcionářů komunistické strany. O tomto případu informuje Eva Petržílková:

První kauza se týká Miloše Jakeše a Jozefa Lenárta, kteří se 22. srpna 1968 zúčastnili na sovětském velvyslanectví v Praze jednání o vytvoření takzvané dělnicko-rolnické vlády. Oba byli obviněni z vlastizrady formou rozvracení. V případě Jakeše a Lenárta byl už několikrát podán návrh na obžalobu u státního zástupce i u soudu. Podle mluvčího ÚDV Jana Srba byl poslední návrh ze začátku tohoto roku opět vrácen vyšetřovateli k došetření s asi pěti úkoly, z nichž větší část už byla splněna. Jak dále Srb řekl, na přelomu února a března ÚDV vyvolal jednání s městským státním zastupitelstvím, kde bylo dohodnuto, že se do tří měsíců uskuteční jednání, na němž se vyhodnotí vypracované úkoly. Přestože vyšetřovatel úkoly splnil, ze strany státního zastupitelství se však podle Srba doposud nic nestalo. Jak informoval v pondělí mluvčí pražského městského státního zastupitelství Martin Omelka, schůzka by se měla uskutečnit v dohledné době a její termín se v současné době dojednává. Druhá kauza související se srpnem 1968 se týká tehdejšího šéfa Ústřední správy spojů Karla Hoffmanna. Ten vydal v noci na 21. srpen 1968 pokyny k zastavení rozhlasového vysílání a pokoušel se tak zabránit šíření stanovisek tehdejších legálních orgánů odsuzujících intervenci. Nejnovější informace o tomto případu sdělil v pondělí mluvčí Úřadu pro dokumentaci a vyšetřování zločinů komunismu Jan Srb:

"Druhá kauza je vlastizrada formou sabotáže. Což je pan Hoffmann, který tehdy byl ředitelem Ústřední správy spojů a z pozice této funkce vlastně zakazoval odvysílat televizi a rozhlasu odvysílat zprávy. Kauza Hoffmann byla v květnu vrácena k prošetření státnímu zástupci."

Jak dále Jan Srb upřesnil, kauza Karla Hoffmanna zaznamenala poslední pohyb v červnu, kdy trestní senát Městského soudu v Praze po neveřejném jednání vrátil případ státnímu zástupci k došetření. Hoffmann je za své aktivity v srpnu 1968 stíhán od roku 1995. V říjnu 1997 pražský městský soud jeho stíhání zastavil. Po stížnosti státního zástupce Vrchní soud v Praze v březnu 1998 stíhání obnovil a vrátil ÚDV Hoffmannův případ k došetření.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio