Čekají se silná slova

Jako první zahájila svou volební kampaň do podzimních voleb do Senátu a krajských zastupitelstev sociální demokracie. Ostatní strany se připojí v příštích dnech. Velkou pozornost už vyvolal hlavní námět kampaně ODS, který, jak uvádí Zdeněk Vališ, jistě mnozí označí za kontroverzní.

Klausova strana hodlá svou kampaň zaměřit na vztah České republiky jako národního státu k Evropské unii. Vzhledem k tomu, že nejsilnější česká strana nikterak neskrývá své výhrady k evropskému integračnímu procesu, dá se očekávat, že pozorovatelé podrobí vystupování kandidátů ODS důkladné analýze. Například politolog Rudolf Kučera už předem považuje hlavní námět volební kampaně za vážný omyl a nebezpečnou věc, protože prý směřuje proti zájmům České republiky. ODS je ale přesvědčena, že její postoje jsou naopak plně v zájmu České republiky. Navrhuje vyčkat s připojením k Bruselu až do té doby, kdy bude Praha na integraci plně připravena a dostane spolehlivé záruky, že se nestane druhořadým členem unie. Proto je také pro Klausovu stranu naprosto nepřijatelný třeba německý koncept budoucího uspořádání unie, který předpokládá dominantní postavení Berlína a Paříže. Vnitřní reforma unie musí podle ODS naopak mířit ke zcela rovnoprávné a autonomní pozici národních států. Václav Klaus dokonce naznačil, že pokud by Česká republika, ale i ostatní kandidáti na členství měli být tlačeni do role méně významných členských států u paty jednoho ze dvou pilířů, tedy Německa nebo Francie, pak by se středoevropské země měly pokusit vytvořit dohromady třetí pilíř.

ODS se ale nelíbí ani další směr úvah, tedy delegování důležitých kompetencí státu na místní samosprávy a vytváření Evropy regionů. Tato idea zastánců občanské společnosti, za jejichž hlavního představitele je považován Václav Havel, je ODS zcela cizí. Vysocí představitelé strany tvrdí, že národní stát je pro ně nikoli etnickou, ale politickou kategorií a užitečným nástrojem pro výkon veřejné správy. Předčasná demontáž národních států by prý mohla vyvolat novou vlnu nacionalismu v Evropě a rozvrátit křehkou rovnováhu mezinárodních vztahů.

Z toho, co bylo zatím v posledních dnech publikováno nikterak nevyplývá, že by v nadcházející kampani chtěla ODS agitovat proti členství České republiky v Evropské unii. Spíše se dá očekávat, že budou padat silná slova s emocionálním nábojem. Určitý návod poskytl už v květnu třeba šéf strany Václav Klaus, když označil vládní politiku vůči Evropské unii za bezpodmínečnou kapitulaci, což ho jako občana této země děsí. Každý trochu vnímavější divák ovšem musel v televizní debatě poznat, že Klaus útočí nejen na sociální demokracii, ale možná ještě více na Hrad a jeho spojence, především z tzv. čtyřkoalice. Podle Klause trpí Češi protektorátní mentalitou. Specificky českým problémem je prý pocit nepovažovat naši státní a národní existenci za samozřejmost. Tento pocit se pak projevuje sebepodceňováním a sebeobviňováním na straně jedné a podlézáním velmocím a silným spojencům na straně druhé. Ale také obviňováním domácích politických protivníků z nedostatku příchylnosti vůči zahraničí. Komentátor deníku Právo v pátek napsal, že Klaus měl údajně v souvislosti s nadcházejícími volbami prohlásit mezi členy stranického vedení, že strana asi bude muset používat haiderovskou rétoriku.