Cena Martina Palase

Integrovat děti s mentálním postižením do běžných tříd základní školy bylo ještě před několika lety nemyslitelné. V letošním roce se přitom do programu integrace přihlásilo už sto padesát škol z celé republiky. Ve středu byli na ministerstvu školství oceněni učitelé, kterým se zapojení postižených dětí do tříd podařilo nejlépe. Blíže už Milena Štráfeldová.

Cenu nejlepším pedagogům uděluje spolu s ministerstvem školství občanské sdružení Rytmus, které se o integraci postižených dětí zasazuje už od poloviny 90. let. Cena nese jméno Martina Palase, který je sám postižen Downovým syndromem, způsobujícím mongoloismus. Martin je přitom dnes žákem už 6. třídy základní školy v Praze. Pavla Baxová, předsedkyně občanského sdružení Rytmus, k tomu uvedla:

"Po něm jsme zvolili ten název, protože Martin byl vlastně prvním žákem, kterému my jsme soustavně začali poskytovat podporu od první třídy základní školy."

Letos byla Cena Martina Palase udělena už potřetí a odborná porota přitom vybírala z pětasedmdesáti nominací. Nakonec jednohlasně ocenila Miladu Flekovou, učitelku 1. třídy Základní školy Na Slovance v Praze 8. Dr. Fleková má ve své třídě i Dana, postiženého středně těžkým Downovým syndromem. Říká o něm:

"Dan se projevuje jako normální, přirozeně zlobivý kluk. V jeho třídě nikdo nemá pocit, že by to bylo nějako postižené dítě. Nevím, jestli jsem měla štěstí na složení třídy, ale děti ho přijaly naprosto přirozeně a od začátku respektovaly, že je trochu jiný. Ane naprosto spontánně reagovaly, tak jak reagovat měly."

Cena Martina Palase není určena pouze pro děti s mentálním postižením, právě jejich integrace do škol je ale nejobtížnější. Vyhlášení výsledků letošní soutěže bylo součástí odborné konference Škola pro všechny - a proč ne?, na které o rovných příležitostech pro lidi s postižením promluvil i vládní zmocněnec pro lidská práce Jan Jařab. Jedním z cílů konference je navrhnout změny ve školském systému v České republice, kde integrace mentálně postižených dětí do běžných škol není dosud zakotvena.